ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Αλβανία: Καταστροφές στο ναό του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες

Αλβανία: Καταστροφές στο ναό του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες

Εργαζόμενοι του Δήμου Χιμάρας, με τη στήριξη ανδρών της αστυνομίας, εισέβαλαν στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες, αφαίρεσαν τις εικόνες και τα άλλα ιερά με στόχο την καταστροφή της εκκλησίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Όπως τονίζεται, οι ενέργειες αυτές έγιναν αιφνιδιαστικά, εφόσον η ορθόδοξη κοινότητα δεν γνώριζε τίποτα, δεν υπήρχε καμιά προειδοποίηση και ούτε κάποιο επίσημο έγγραφο.

Χρειάστηκε, μάλιστα, η αντίδραση των πιστών, με επικεφαλής τον ιερέα της ενορίας για να σταματήσουν οι παραπάνω ενέργειες.

Στην ανακοίνωσή της, η Αρχιεπισκοπή Τιράνων χαρακτηρίζει το γεγονός ιεροσυλία και άκρως προκλητικό, όταν μάλιστα σημειώνεται την περίοδο της εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Τονίζει δε, ότι έγινε κατά παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας και με τρόπο που θυμίζει την εποχή του αθεϊστικού κομμουνιστικού καθεστώτος.

Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες όντως κατεδαφίστηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς, το 1972.

Το 1992, η κοινότητα των Δρυμάδων έχτισε εκ νέου, στην ίδια τοποθεσία, την εκκλησία, όπου επί 23 χρόνια τώρα οι πιστοί ασκούσαν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα.

agios athanasios drymades4