ΕΡΓΑΣΙΑ

Αυτά είναι τα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση στην Κύπρο

Αυτά είναι τα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση στην Κύπρο

Η έρευνα στην ιστοσελίδα Eures, την ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα, δείχνει ποια επαγγέλματα έχουν ζήτηση στην Κύπρο και ανοίγει το δρόμο για όσους ενδιαφέρονται από το εξωτερικό να αναζητήσουν εργασία

Σύμφωνα με έρευνα σε ευρωπαϊκές ιστοσελίδες, οι οποίες παραθέτουν στοιχεία για όλες τις χώρες, δίνεται μια γεύση για τις αμοιβές που προσφέρονται και οι οποίες εξαρτώνται μεταξύ άλλων και από την εμπειρία.

Από το σύνολο των Ευρωπαίων νεοεισερχομένων για εργασία το μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται από Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και από Μεγάλη Βρετανία. Από το σύνολο των Ευρωπαίων νεοεισερχομένων, οι περισσότεροι δηλώνουν ότι επιθυμούν να εργαστούν ως απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών, στον τουρισμό, πωλητές ή και ως ανειδίκευτοι εργάτες.
Οι προβλέψεις που δίνονται αναφορικά με τις καλύτερες προοπτικές απασχόλησης σε επαγγέλματα κατώτερου επίπεδου μόρφωσης είναι: αποθηκάριοι / μεταφορείς / βοηθοί παραγωγής, ειδικευμένοι εργάτες οικοδομής, σερβιτόροι, μάγειρες, βοηθοί κουζίνας, πάροχοι υπηρεσιών στην τουριστική βιομηχανία, βρεφοκόμοι /φροντιστές σε ιδρύματα/ βοηθοί ιατρείου, νοσοκομειακό και άλλο ιατρικό προσωπικό, γραμματειακό προσωπικό, οικιακές βοηθοί, πωλητές, ταμίες, οδηγοί.

Οι προβλέψεις αναφορικά με τις καλύτερες προοπτικές απασχόλησης σε επαγγέλματα ανώτερου επιπέδου μόρφωσης είναι: σύμβουλοι τεχνικών υπηρεσιών, προγραμματιστές, ειδικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, τεχνικοί τηλεπικοινωνιών / κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, μηχανικοί διαφόρων ειδικοτήτων, οικονομικά/ στελέχη διεύθυνσης επιχειρήσεων/marketing, στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών, χρηματοπιστωτικά επαγγέλματα /λογιστές.

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα είναι τι μισθούς προσφέρει η αγορά εργασίας σε μια περίοδο που παραμένει ανοικτό το θέμα του κατώτατου μισθού, με τους εργοδότες και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να μην συμφωνούν με βάση ποια φόρμουλα θα υπολογιστεί και ποια επαγγέλματα θα περιλαμβάνει.

Από την έρευνα του «Φιλεύθερου» σε διάφορες ιστοσελίδες, προκύπτει ότι οι μισθοί που προσφέρονται είναι ανάλογα με την εμπειρία του εργαζόμενου, αλλά δεν γνωρίζουμε αν αυτά τα ποσά ισχύουν πραγματικά στην αγορά εργασίας. Για τον τομέα της εστίασης, ο μέσος μισθός για μάγειρα που αναφέρεται είναι €1.100, για υπάλληλο ξενοδοχείου €1.050, ρεσεψιονίστ €1.050, σερβιτόρος εστιατορίου €950. Για επαγγέλματα που έχουν σχέση με το λιανικό εμπόριο οι μισθοί είναι πιο χαμηλοί. Ο μέσος μισθός για υπάλληλο καταστήματος είναι €990, για υπάλληλο σούπερ μάρκετ €880, για δουλειά σε αρτοποιείο €900, σε κρεοπωλείο €1.100, υπάλληλος αποθήκης €1.150.

Για τους μισθούς τεχνικών υπαλλήλων η έρευνα δείχνει ότι ο μέσος μισθού τεχνικού κλιματισμού είναι €1.100, τηλεοπτικός τεχνικός €1.050, τεχνικός κινητής τηλεφωνίας €1.200, μηχανικός ανελκυστήρων €1.290.

Ένας τομέας στην Κύπρο που προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας είναι ο κατασκευαστικός τομέας, ο οποίος συντηρεί πληθώρα επαγγελμάτων. Από την έρευνα, ο μέσος μισθός του οικοδόμου είναι €1.200, χειριστής γερανού €1.900, συγκολλητής €1.750, εγκαταστάτης θέρμανσης €1.190, αρχιτέκτοντας €2.300, μηχανικός €2.700, πολιτικός μηχανικός €2.500.

Στα επαγγέλματα που έχουν σχέση με τη λογιστική και τα οικονομικά οι μέσοι μισθοί που αναφέρονται είναι: λογιστής €1.500, ελεγκτής €2.700, οικονομικός αναλυτής €3.000, αναλυτής κινδύνων €2.500, φορολογικός σύμβουλος €2.900, γραμματέας €1.200.

Ζήτηση για εργάτες

Μεγάλη ζήτηση υπάρχει στην αγορά για εργάτες - τεχνίτες σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Κύπρου και αφορά τεχνικούς συναρμολόγησης επίπλων και κουζινών, τεχνικούς για εργοτάξια, συντηρητές μηχανημάτων, ελαιοχρωματιστές, τεχνίτες στοκαρίσματος, τεχνίτες επιγραφών, συγκολλητές, ξυλουργοί, οικοδόμοι, εργάτες σε αποθήκη. Στις περισσότερες αγγελίες θέσεων δεν αναφέρεται μισθό και στις περιπτώσεις που γίνεται αναφορά οι ετήσιες απολαβές είναι μεταξύ €10.000 και €20.000. Οι θέσεις αφορούν κυρίως τον τομέα της βιομηχανίας, των κατασκευών και εργοληπτικών εταιρειών.

Οδηγοί και διανομείς

Αυξάνονται και πληθύνονται οι αγγελίες για εξεύρεση οδηγών, διανομέων και delivery driver. Oι αγγελίες προέρχονται κυρίως από εταιρείες τροφίμων, επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου ή της εφοδιαστικής αλυσίδας. Για τη θέση delivery οι αγγελίες είναι κυρίως από καφέ, εστιατόρια, πιτσαρίες.

Μάρκετινγκ - δημόσιες σχέσεις

Πληθώρα αγγελιών υπάρχει κάτω από αυτή την ενότητα και οι περισσότερες είναι για εργοδότηση στην Λευκωσία και τη Λεμεσό. Προέρχονται κυρίως από εταιρείες που ασχολούνται με το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση, σύμβουλοι επιχειρήσεων και εταιρείες forex. Στις περισσότερες αγγελίες δεν αναφέρονται οι οικονομικές απολαβές που προσφέρονται.

Πληροφορική

Eκατοντάδες είναι οι αγγελίες για την αναζήτηση προσωπικού που αφορούν τη συγκεκριμένη ενότητα και οι θέσεις είναι: computer repair technician, junior web developer, senior business intelligence analyst, software developer, senior account manager, web developer, operational support consultant. Οι περισσότερες θέσεις αφορούν την Λευκωσία και την Λεμεσό. Οι ετήσιες απολαβές στις περιπτώσεις που αναφέρονται είναι από €20.000 ώς €30.000.

Ποιοι παίρνουν ετησίως ως €10.000

Από τις εκατοντάδες θέσεις που προσφέρονται, σ' έναν μικρό αριθμό εργοδοτουμένων δίνεται ετήσιος μισθός έως €10.000 και αφορά κυρίως πωλητές, βοηθούς κουζίνας, καθαρίστριες, άτομα για λάντζα. Για το επάγγελμα του barista, που έγινε «μόδα» τα τελευταία χρόνια λόγω των πολλών καφέ που ανοίγουν, είναι εκατοντάδες οι αγγελίες. Στις περισσότερες αγγελίες, δεν αναφέρεται ετήσιος μισθός και σ' όσες αναφέρεται είναι μεταξύ €10.000 - €20.000. Η μεγαλύτερη ζήτηση είναι για εστιατόρια - καφετέριες, αρτοποιεία - ζαχαροπλαστεία και πολύ λιγότερη προσφορά θέσεων για τον ξενοδοχειακό τομέα. Συναφή επαγγέλματα προς ζήτηση είναι για σερβιτόρο, μπάρμαν, μάγειρα, ζαχαροπλάστη, ταμίας σε εστιατόρια και καφέ. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά, όπως φαίνεται από τις αγγελίες που καταχωρούνται, αλλά στις περισσότερες δεν αναφέρεται ο μισθός και στις περιπτώσεις που είναι διαθέσιμος κυμαίνεται από €10.000 ως €20.000.

Οι μισοί περίπου με μισθό ως €1.500

Τα στοιχεία που έχει ανακοινώσει η Στατιστική Υπηρεσία αναδεικνύουν το γεγονός ότι περίπου οι μισοί εργαζόμενοι είναι με μισθό €1.500. Συγκεκριμένα, το 50% λαμβάνει μισθό από €1.000 ως €1.500, το 15% από €1.500 ως €2.000, το 10% από €2.000 ως €2.500 και το υπόλοιπο 25% έχει αμοιβές από €2.500 ως και €5.000 και άνω. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι περίπου 10% των εργαζομένων έχουν αμοιβές που κυμαίνονται από €750 μέχρι €999 και θεωρούνται ιδιαίτερα χαμηλόμισθοι και ευάλωτοι στην εποχή της ακρίβειας λόγω του αυξημένου πληθωρισμού.