ΕΘΝΙΚΑ

«Μυρίζει μπαρούτι»: Οι Τούρκοι «κλειδώνουν» το Αιγαίο από Λήμνο μέχρι Κύπρο με πέντε NAVTEX

«Μυρίζει μπαρούτι»: Οι Τούρκοι «κλειδώνουν» το Αιγαίο από Λήμνο μέχρι Κύπρο με πέντε NAVTEX
Associated Press

Στα ύψη η τουρκική προκλητικότητα λίγο μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν - Με 5 NAVTEX «κλειδώνουν» το Αιγαίο από τη Λήμνο έως την Κύπρο.

Δεν άλλαξε τίποτα από ότι φαίνεται στο «καλό κλίμα» της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν και τις ελπίδες για «επανεκκίνηση» στα ελληνοτουρκικά αφού η γειτονική χώρα - όπως μεταδίσει το militaire.gr - δημοσίευσε 5 NAVTEX.

Η μία σε περιοχή μεταξύ Λήμνου-Μυτιλήνης και οι άλλες 4 σε περιοχές πέριξ της Κύπρου στις οποίες η Τουρκία έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της.

Συγκεκριμένα, η μία στη περιοχή όπου αναφέρεται ως «τριεθνές», όπου συναντώνται οι ΑΟΖ, Αιγύπτου, Κύπρου και η ελληνική, όταν θα καθοριστεί και θα ανακηρυχθεί. Η δεύτερη στην περιοχή όπου η Άγκυρα θέτει θέμα για τμήμα του οικοπέδου 7.

Δείτε στην gallery τις 5 NAVTEX:

Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου

Ανεβάζει ακόμη περισσότερο τους τόνους η Άγκυρα, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επιμένει -ούτε λίγο, ούτε πολύ- στην «διπλωματία των κανονιοφόρων». Όπως μεταδίδει το πρακτορείο IBNA, o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Άγκυρα, στο ζήτημα των υδραγονανθράκων, άλλαξε «τις ισορροπίες με τα πλοία που έστειλε στην Κύπρο».

«Έχουμε καταστήσει σαφές στη διεθνή κοινότητα, στην Ελλάδα, στους Ελληνοκύπριους και στη Βρετανία ότι πρέπει να σταματήσουν τις μονομερείς ενέργειες», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως θα πρέπει να ξεκινήσουν έρευνες όταν θα «διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

«Μπορεί να μην μας πήραν στην αρχή σοβαρά αλλά κατάλαβαν ότι τα πράγματα είναι σοβαρά όταν στείλαμε τα πλοία μας» δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε πως η Τουρκία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις σε διαφορετική βάση:

«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις απλώς συνεχίζοντας από το σημείο που μείναμε στο Κραν Μοντανά, ακριβώς επειδή ήταν μια μεγάλη αποτυχία».

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά από το αυστηρό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Τουρκία, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως η διπλωματία των κανονιοφόρων ανήκει στον 19ο αιώνα και όχι τον 21ο.

«Οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Υπονομεύουν κατάφωρα τις συνεχιζόμενες προσπάθειες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο και κλιμακώνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η διπλωματία των κανονιοφόρων δεν ανήκει στον 21ο αιώνα, αλλά στο 19ο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Θρήνος για τον Θανάση Ευθυμιάδη – Αβάσταχτος ο πόνος

Καιρός: Ετοιμαστείτε για τις τελευταίες βουτιές - 32 βαθμοί Κελσίου αύριο αλλά ακολουθεί... χειμώνας

Σχετικές ειδήσεις