ΕΘΝΙΚΑ

Δραματικές εξελίξεις: Θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο θέτει ο Ερντογάν

Δραματικές εξελίξεις: Θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο θέτει ο Ερντογάν

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας – Τραβάει το σχοινί ο «σουλτάνος» και κανείς πλέον δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα.

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση στο Αιγαίο, με τους Τούρκους να προχωρούν καθημερινά πλέον σε επιθετικές κινήσεις κατά της χώρας μας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στη Λιβύη για επαφές με τον Στρατάρχη Χαφτάρ, την ίδια ώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, βάζοντας «φωτιά» στην περιοχή.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του σε ναυπηγεία, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε μεταξύ άλλων: «Όσοι κάνουν σχέδια σε νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας στον Αιγαίο, να ξέρουν πως το πεδίο δεν είναι ελεύθερο».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης και στην συμφωνία με την Λιβύη και στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας λέγοντας «είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μας περιορίσει στις ακτές μας. Το μνημόνιο που έχουμε με τη Λιβύη δεν έρχεται σε αντίθεση με τον δικό μας νόμο ή το διεθνές δίκαιο. Ως η μακρύτερη παράκτια χώρα, δεσμευόμαστε να καταπολεμήσουμε όλες τις ευκαιρίες μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας εδώ».

«Η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση της Τουρκίας σε όλες τις θάλασσες, αλλά η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στον EastMed μέσω πρωτοβουλιών όπως η Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη και την “ΤΔΒΚ”», είπε ο Ερντογάν, σε ομιλία που πραγματοποίησε στη Κυριακή στη διοίκηση των ναυπηγείων Γκιουλτζούκ.

Και πρόσθεσε: «Αν κάνουμε πίσω, δεν θα μας αφήσουν ακτή για να μπαίνουμε στη θάλασσα».

Σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Δικαιούχοι και του Αιγαίου και της Μεσογείου είναι το σύνολο των χωρών που έχουν ακτές σε αυτές τις θάλασσες. Εμείς δεν έχουμε διάθεση να δημιουργήσουμε προβλήματα στα "καλά καθούμενα", ούτε να σφετεριστούμε τα δίκαια κανενός. Να μην επιχειρήσει κανείς να μας αποκλείσει, να μας περιορίσει στις ακτές μας και να παραβιάσει τα οικονομικά μας συμφέροντα».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο Μνημόνιο Κατανόησης που έχει υπογράψει η Τουρκία με την Λιβύη, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε: «Θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας σε σχέση με τη συμφωνία με την Λιβύη. Έχουμε δικαίωμα για κάθε είδους συνεργασία και σύμπραξη [με την Λιβύη]. Η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω ούτε στη Συρία ούτε στην Λιβύη».

«Θα εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα σε ξηρά, θάλασσα κι αέρα. Αν χρειαστεί, θα αυξήσουμε τη στρατιωτική υποστήριξη προς τη Συρία και την Λιβύη», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Εξάλλου, επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας ότι η συμφωνία αυτή ευθυγραμμίζεται με το Διεθνές Δίκαιο, υποστηρίζοντας πως υπεγράφη με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας. «Όσοι αντιτίθενται στη συμφωνία αυτή, δεν ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη ή την ισότητα».

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της ομιλίας Ερντογάν στα ναυπηγεία Γκιουλτζούκ, έγινε η παρουσίαση του νέου υποβρυχίου «Πίρι Ρέις» και του πολεμικού πλοίου «Σεϊντί Αλί Ρέις» του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Παρά το γεγονός ότι οι ταυτόχρονες κινήσεις εμπεριέχουν ρίσκο, είναι σαφές πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μέχρι τέλους.

Στην Αθήνα υποστηρίζουν πως έχουν διαμηνύσει προς την Άγκυρα πως σε περίπτωση που στείλει γεωτρύπανα ή ερευνητικά σκάφη στην περιοχή της Κρήτης θα αντιδράσει. Θα είναι, όπως εξηγούν διπλωματικές πηγές στην Ελλάδα, casus belli.

Αυτό είναι σαφές πως το λαμβάνει υπόψη η Τουρκία, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα ενεργήσει ο Ερντογάν. Αλλά πέρα από την περιοχή της Κρήτης, τι θα γίνει εάν η κατοχική Τουρκία στείλει ένα ερευνητικό σκάφος στην περιοχή του Καστελόριζου;

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

ΟΠΕΚΑ: «Μπαράζ» πληρωμών πριν τα Χριστούγεννα