ΕΘΝΙΚΑ

Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος: Έτσι θα συμμετάσχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στη διαδικασία του testing

Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος: Έτσι θα συμμετάσχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στη διαδικασία του testing
InTime

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, έδωσε το «παρών» στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας και εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συμβάλουν στις προσπάθειες της πολιτείας για να ελεγχθεί η διασπορά του ιού στη χώρα.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων έδωσε το «παρών» στη διαδικασία της ενημέρωσης για τον κορονοϊό από το υπουργείο Υγείας. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αναφέρθηκε σε όσα έχουν γίνει ως τώρα από πλευράς των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ εξήγησε τη διαδικασία με την οποία θα συμμετάσχουν και οι τρεις κλάδοι στη διαδικασία του testing που γίνεται ακόμα πιο εντατική έτσι ώστε να ελεγχθεί η διασπορά.

«Από την αρχή της πανδημίας το ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα αρμόδια υπουργεία, έθεσε στη διάθεση τους εξειδικευμένο προσωπικό, υλικά και χώρους», είπε αρχικά ο Στρατηγός Φλώρος και πρόσθεσε: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συμβάλουν στην επιτήρηση και θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα του testing μέσω των 130 σταθμών που έχουν ήδη δημιουργηθεί για τη διενέργεια rapid test».

«Οι παραπάνω σταθμοί έχουν αναπτυχθεί σε 73 πόλεις, από 97 μονάδες και των τριών κλάδων, μαζί με τα στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν καλύψει και τις 13 Διοικητικές Περιφέρειες της χώρας. Έχουν ήδη στελεχωθεί από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων με γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό. Η Πολιτική Προστασία έχει ήδη διαθέσει εξοπλισμό, τα kit των rapid test, tablets και τα υλικά για την προστασία όσων διεξάγουν τα τεστ», εξήγησε.

Στη συνέχεια, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε πως από τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου οι πολίτες θα μπορούν να προσέρχονται στους συγκεκριμένους σταθμούς για τη διενέργεια των τεστ. «Η προσέλευση θα γίνεται με ραντεβού, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας που θα έχει την ευθύνη σε περίπτωση καταγραφής θετικού δείγματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Στρατηγός Φλώρος επεσήμανε πως η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην προσπάθεια του περιορισμού της διασποράς θα συνεχιστεί, παράλληλα με την παροχή υπηρεσιών υγείας τόσο στο δυναμικό τους όσο και στο σύνολο των πολιτών, έτσι ώστε να ανακουφιστεί το κοινωνικό σύνολο από την κρίση.

Μάλιστα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανέλυσε και τα επτά σημαντικότερα σημεία της δράσης των ενόπλων δυνάμεων ως τώρα στο «μέτωπο» της πανδημίας. Αναλυτικά:

Η διάθεση στο υπουργείο Υγείας 35 απλών κλινών νοσηλείας και 18 κλινών ΜΕΘ στα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας για την κάλυψη περιστατικών κορονοϊού.

  1. Η διάθεση στο υπουργείο Υγείας 35 απλών κλινών νοσηλείας και 18 κλινών ΜΕΘ στα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας για την κάλυψη περιστατικών κορονοϊού.
  2. Η διάθεση κλινών ΜΕΘ για την κάλυψη γενικών περιστατικών του ΕΚΑΒ.
  3. Η διάθεση 2 κλινικών του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου, με 28 κλίνες έκαστη, για τη μεταφορά των μη covid περιστατικών των καρδιοχειργουρικών και νευροχειρουργικών του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, προκειμένου οι αντίστοιχες κλινικές του ΑΧΕΠΑ να διατεθούν για ασθενείς με κορονοϊό.
  4. Η ανάπτυξη και λειτουργία κινητής υγειονομικής μονάδας εκτάκτων αναγκών στον προαύλιο χώρου του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου.
  5. Η υποστήριξη του ΕΚΑΒ στο έργο της μεταφοράς μη covid περιστατικών με ασθενοφόρα στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
  6. Η διάθεση 232 στελεχών υγειονομικού στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τον ΕΟΔΥ, τα εργαστήρια αναφοράς κορονοϊού Αθήνας και Θεσσαλονίκης, την περιφέρεια Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας, στην ομάδα διαχείρισης κρίσεων στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, το Κέντρο Υγείας Εχίνου καθώς και σε πύλες εισόδου της χώρας.
  7. Η παρασκευή και διάθεση αντισηπτικών διαλυμάτων για την κάλυψη των αναγκών του υπουργείου Υγείας και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κλείνοντας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανέφερε πως «θα ήθελα να διαβεβαιώσω πως οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα κάνουν καμία έκπτωση στην εκτέλεση της αποστολής τους, συμμετέχοντας στο κοινό εθνικό μέτωπο για την προάσπιση του μείζονος αγαθού της δημόσιας υγείας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καθολικό lockdown και στην Κοζάνη - Αυτά είναι τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ