ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκία: Τηλεδιάσκεψη Μπορέλ-φον ντερ Λάιεν-Ερντογάν σήμερ – «Παιχνίδια» πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Τουρκία: Τηλεδιάσκεψη Μπορέλ-φον ντερ Λάιεν-Ερντογάν σήμερ – «Παιχνίδια» πριν τη Σύνοδο Κορυφής
AP PHOTO

Για το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η τηλεδιάσκεψη που θα έχουν οι Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ζοζεπ Μπορέλ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στόχος της τηλεδιάσκεψης που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 14.15 (ώρα Ελλάδος) είναι η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, που θα διεξαχθεί το διήμερο 25-26 Μαρτίου.

«Η σχέση με την Τουρκία παραμένει δύσκολη. Θετικές ενδείξεις διαπιστώθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο, όμως η συμπεριφορά της Άγκυρας συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα και παραμένει πηγή ανησυχίας», εξήγησε την Πέμπτη στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Η Τουρκία είναι ένας ιδιαίτερος εταίρος για την ΕΕ, διότι είναι υποψήφια για ένταξη. Όμως εξακολουθεί να έχει συμπεριφορές που δημιουργούν πρόβλημα», υπογράμμισε.

«Παρατηρούμε μια απουσία αρνητικών ενδείξεων από την αρχή της χρονιάς, όμως δεν είναι κανείς αφελής, διότι υπάρχουν παράγοντες που εξηγούν αυτή τη συμπεριφορά: η αλλαγή προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αδυναμία της τουρκικής οικονομίας και οι συνέπειες των ενδεχόμενων ευρωπαϊκών κυρώσεων», εξήγησε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναγνωρίσει τις θετικές ενδείξεις και να τις ενθαρρύνει με ένα σταδιακό άνοιγμα στις οικονομικές σχέσεις, την τελωνειακή ένωση και τον πολιτικό διάλογο. Όμως οφείλει να επαγρυπνεί. Αν η κατάσταση επιδεινωθεί εκ νέου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία ή στο θέμα της Κύπρου ή σε άλλα θέματα, θα πρέπει να ξαναφύγει προς την άλλη κατεύθυνση», προειδοποίησε.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters η ΕΕ έχει «παγώσει» τον σχεδιασμό για τις κυρώσεις κατά της Άγκυρας που αφορούν ανώτατα στελέχη της Τουρκικής Κρατικής Εταιρίας Πετρελαίου (TPAO). Μάλιστα, το Reuters επικαλείται τα όσα ανέφεραν τέσσερις διπλωμάτες οι οποίο ανέφεραν ότι οι διπλωματικές προσπάθειες της Άγκυρας αποδίδουν καρπούς.

Από την πλευρά της η Ελλάδα, όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υποστηρίζει τη διττή προσέγγιση της ΕΕ, επί τη βάσει και της έκθεσης που θα υποβάλουν ο Υψηλός Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με εξέταση αφενός μίας θετικής ατζέντας, αλλά και αφετέρου της προοπτικής επιβολής κυρώσεων εφόσον η Τουρκία εξακολουθήσει παράνομη και προκλητική συμπεριφορά έναντι δύο κρατών-μελών.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε το πρωί της Πέμπτης με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ δεν υφίστανται εχέγγυα ότι η Τουρκία θα απόσχει σταθερά από νέες προκλήσεις, όσο δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας και συνεχίζει να υφίσταται η απειλή του casus belli.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε ό,τι αφορά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ανέφερε ότι θα συζητηθεί η έκθεση Μπορέλ και στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα θέσει θέμα κυρώσεων η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε ότι «η Τουρκία κρίνεται και αξιολογείται σε όλα τα επίπεδα» ενώ συμπλήρωσε ότι στις προηγούμενες Συνόδους υπήρχε και «περιμένουμε να επαναληφθεί ο όρος της αποκλιμάκωσης» της έντασης για να συνεχιστούν οι συζητήσεις στα ελληνοτουρκικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Φωτιά» οι τιμές βενζίνης και πετρελαίου θέρμανσης – Πόσο έχουν ακριβύνει στο εξάμηνο