ΕΘΝΙΚΑ

Σακελλαροπούλου σε Μέρκελ: Δικαιολογημένα οι Έλληνες αισθάνθηκαν αρκετές φορές μόνοι

Άνγκελα Μέρκελ Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Τι είπε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην Άνγκελα Μέρκελ - Τι της απάντησε η Γερμανίδα Καγκελάριος
INTIME

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε στην Άνγκελα Μέρκελ τον θαυμασμό της-Τι είπε για τα εθνικά θέματα και την οικονομία - Στον διάλογο και την αίσθηση του «ανήκουμε μαζί» αναφέρθηκε η κυρία Μέρκελ

Κριτική στη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα την περίοδο της οικονομικής κρίσης αλλά ταυτόχρονα και αίτημα στήριξης της χώρας μας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις απηύθυνε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προς την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Υποδέχομαι μια σπουδαία πολιτικό που διαμόρφωσε την πολιτική της Γερμανίας και της Ευρώπης για σχεδόν δύο δεκαετίες. Τα 16 χρόνια στο τιμόνι της Γερμανίας είμαι σίγουρη ότι σας έφερε αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις αλλά και να συμβάλετε αποφασιστικά καταστάσεων δύσκολων για την ευρωπαϊκή οικογένεια» ξεκίνησε την τοποθέτησή της η κυρία Σακελλαροπούλου απευθυνόμενη στην Άνγκελα Μέρκελ την οποία υποδέχθηκε στις 10:15 το πρωί της Παρασκευής.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και προσωπικά για τις προσπάθειες ενίσχυσης και διαφύλαξη των διμερών σχέσεων και την σταθερά φιλοευρωπαϊκή σας στάση. Υπήρξαν στιγμές δυσκολίας και έντασης. Η κρίση που αντιμετώπισε πολλές χώρες έφερε σε δύσκολη θέση την Ελλάδα που κλήθηκε να πληρώσει βαρύ τίμημα. Αισθανθήκαμε δικαιολογημένα πολλές φορές μόνοι» πρόσθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη διατήρησε τη συνοχή της και αυτό διεφάνη και στην περίοδο της πανδημίας και στη λειτουργία του ταμείου ανάκαμψης» συμπλήρωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου προς την Άνγκελα Μέρκελ.

«Προσβλέπουμε στη στήριξη της Γερμανίας στα εθνικά θέματα. Η Ελλάδα πιστεύει στον διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και τον διάλογο με βάση το εθνικό δίκαιο. Αλλά ηο διάλογος προυποθέτει και την καλή διάθεση της άλλης πλευράς» κατέληξε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Οι δηλώσεις Μέρκελ

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι «ο διάλογος υπήρξε πάντα το κλειδί για την εξεύρεση λύσης» κάνοντας λόγο για «διαφορετικές κάθε φορά προκλήσεις». «Είχαμε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν και στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο θέμα ήταν το Μεταναστευτικό όπου Ελλάδα και Γερμανία συνεργάστηκαν» πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ.

«Αναφερθήκατε και στην πανδημία μια διαφορετικού τύπου πρόκληση και για μια χώρα όπως η Ελλάδα που είχε υποφέρει ήταν ακόμα πιο δύσκολο» συμπλήρωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Αυτό που μας έδωσε δύναμη αυτό το διάστημα ήταν το γεγονός ότι είχαμε την αίσθηση ότι ανήκαμε μαζί. Νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι η βασική αίσθηση για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον» πρόσθεσε η Άνγκελα Μέρκελ η οποία αφού ευχαρίστησε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τα καλά της λόγια κατέληξε ότι «θα παραμείνω πολιτικό άτομο αλλά θα παραδώσω την ευθύνη».

Ο διάλογος της Κατερίνας Σακελλαροπούλου με την Άνγκελα Μέρκελ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στο προεδρικό μέγαρο καγκελάριε Μέρκελ. Υποδέχομαι μία σπουδαία πολιτικό που διαμόρφωσε σε μεγάλο μέρος την πολιτική της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης σχεδόν για δύο δεκαετίες. Η παραμονή σας στο τιμόνι μιας σημαντικής ευρωπαϊκής δύναμης για 16 χρόνια είμαι σίγουρη ότι σας έδωσε σας έφερε αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις και προκλήσεις αλλά σας πρόσφερε και την ικανοποίηση να συμβάλλετε προσωπικά στην αντιμετώπιση καταστάσεων που ήταν δύσκολα για την Ευρωπαϊκή μας οικογένεια.

Να σας ευχαριστήσω και προσωπικά για τις προσπάθειες που καταβάλατε για την ενίσχυση και τη διαφύλαξη των διμερών μας σχέσεων και για την σταθερά φίλε ευρωπαϊκή σας στάση σε μία σειρά από ζητήματα που έθεσαν σε κίνδυνο την Ευρωπαϊκή συνέχεια.

Υπήρξαν βεβαίως και στιγμές δυσκολίας και εντάσεις η οικονομική κρίση που αντιμετώπισαν πολλές χώρες της Ευρώπης έφερε κυρίως σε δύσκολη θέση την Ελλάδα που κλήθηκε να πληρώσει ένα βαρύ τίμημα. Ήταν μία πρωτόγνωρη κατάσταση τόσο σε πραγματικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο. Και η Ελλάδα αισθάνθηκε αισθανθήκαμε πολλές φορές δικαιολογημένα μόνοι. Νομίζω όμως ότι το διάστημα που κύλησε και οι εμπειρίες που βιώσαμε σε αυτή την περίοδο συνέβαλα στην αλληλοκατανόηση και στην άντληση χρήσιμων συμπερασμάτων για το παρόν και το μέλλον.

Σημαντικό ότι η Ευρώπη διατήρησε τη συνοχή της και αυτό καταδείχθηκε και στην διαχείριση της πανδημίας και τώρα στη λειτουργία του ταμείου ανάκαμψης.

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας είναι έχουν στέρεες βάσεις Και φυσικά υπάρχει ένα περιθώριο ενίσχυσης και δυναμώσεις τους σε πάρα πολλούς τομείς όχι μόνο στο οικονομικό και στο εμπορικό τομέα, στον τουρισμό, αλλά κυρίως στην αντιμετώπιση των προβλημάτων όπως είναι η διαχείριση της μετανάστευσης η κλιματική αλλαγή και βέβαια η ενίσχυση του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης με την κοινωνία των πολιτών και ιδίως τους νέους τους στους οποίους ανήκει και το μέλλον.

Προσβλέπουμε πάντα στη στήριξη της Γερμανίας και στα εθνικά μας θέματα. Η Ελλάδα είναι πίστη στην Ευρώπη και πιστεύει στο διάλογο στις σχέσεις καλής γειτονίας με σεβασμό πάντα στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Αλλά ο διάλογος βέβαια προϋποθέτει την καλή διάθεση και της άλλης πλευράς. Δεν μπορεί να είναι μονομερής...

Τέλος σε προσωπικό επίπεδο θα ήθελα να σας ευχηθώ καγκελάριε μετά την αποχώρηση σας από την κεντρική πολιτική σκηνή να συνεχίσετε και είμαι βέβαιη ότι θα το κάνετε να είστε δημιουργικοί και δραστήρια και να απολαύσετε στιγμές χαλάρωσης με την οικογένεια και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Άνγκελα Μέρκελ: Ευχαριστώ πολύ κυρία Πρόεδρε. Χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δίνεται η ευκαιρία να σας γνωρίσω και προσωπικά. Και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την υποδοχή σας. Και όπως είπα όταν σας πρωτοσυνάντησα χαίρομαι ιδιαίτερα που είστε και γυναίκα. Νομίζω ότι θα αποτελέσει κανονικότητα αυτό σιγά-σιγά. Να υπάρχουν γυναίκες πολιτικοί...

Αναφερθήκατε σε αυτές τις σχέσεις μας οι οποίες έζησαν κάποια σκαμπανεβάσματα οι οποίες όμως εδράζονται σε πολύ στέρεες βάσεις και οι οποίες θα μας οδηγήσουν προς το μέλλον. Και πρέπει να πω εν κατακλείδι ότι ο διάλογος πάντα υπήρξε το κλειδί προς αναζήτηση και εξεύρεση λύσης.

Τώρα βέβαια οι προκλήσεις ήταν διαφορετικές κάθε φορά. Είχαμε την σταθεροποίηση το ευρώ από τη μία πλευρά είχαμε φυσικά μία σειρά από μεταρρυθμίσεις που ήταν απαραίτητες να γίνουν σε όλες τις χώρες και στην Ελλάδα αλλά νομίζω ότι το μεγαλύτερο θέμα ήταν το μεταναστευτικό όπου εκεί η Γερμανία και η Ελλάδα μπόρεσαν εποικοδομητικα να συνεργαστούν.

Και μετά αναφερθήκατε στην πανδημία. Ήταν μία εντελώς διαφορετικού τύπου πρόκληση η οποία ήταν ειδικά για μία χώρα σαν την Ελλάδα που είχε ήδη υποφέρει μία πολύ δύσκολη κατάσταση θεωρώ ότι είναι πολύ καλό το γεγονός ότι δημιουργήσαμε τα ταμεία ανάκαμψης.

Αυτό που μας έδωσε δύναμη είμαι της άποψης αυτό το διάστημα μεταξύ πολιτικών, γυναικών και ανδρών, μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, ήταν το γεγονός ότι πάντα είχαμε την αίσθηση του ότι ανήκουμε μαζί.

Και νομίζω ότι αυτή θα πρέπει να είναι και η βασική αίσθηση σε σχέση με τις προκλήσεις που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και στο μέλλον.

Σας ευχαριστώ για τις ευχές που διατυπώσαμε για την υπόλοιπη περίοδο της ζωής μου. Θα παραμείνω ένα πολιτικό άτομο. Αλλά θα παραδώσω την ευθύνη

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πλεύρης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων για μεικτούς χώρους – «Όχι» σε οριζόντιο lockdown

Άγριο έγκλημα στην Κρήτη - Σκότωσε με μαχαίρι την πρώην σύζυγό του και απειλεί να αυτοκτονήσει

Καταρρέει ο Ερντογάν: «Χαριστική βολή» η ενεργειακή κρίση – Ο κίνδυνος για την Ελλάδα