ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΤΟΥ ΧΟΥΛΟΥΣΙ ΑΚΑΡ

ΕΘΝΙΚΑ

Η απάντηση και η στάση της Αθήνας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Ελλάδα Τουρκία απάντηση
H αντίδραση της Ελλάδας.
Associated Press/Lefteris Pitarakis

Η Ελλάδα απαντά στις προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας.

Η Ελλάδα δεν άφησε αναπάντητες τις προκλητικές δηλώσεις που έρχονται από την πλευρά της Τουρκίας, με τελευταία αυτή του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

H στρατηγική της Αθήνας δεν υπαγορεύεται από τις ρητορικές εξάρσεις της Άγκυρας, παρά τη διάγνωση ότι έχουν πάρει ιστορικά υψηλές διαστάσεις. Στο προκείμενο πάντως αρμόδιες πηγές αρκούνταν να υπενθυμίσουν στον ΣΚΑΪ, την πρόσκληση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας προς την Άγκυρα να αποδείξει την πίστη της στο διεθνές δίκαιο για το οποίο κόπτεται λεκτικά.

Πως;

Απλές και γρήγορες αποδείξεις θα ήταν η ανάκληση του casus belli και η άμεση αναγνώριση της ανυπαρξίας του τουρκολυβικού «μνημονίου».

Η Ελλάδα δεν παραιτείται:

  • από το αναγνωρισμένο δικαίωμα της στην αυτοάμυνα
  • ούτε από την αναφαίρετη δυνατότητα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο να ασκήσει τα κυριαρχικά δικαώματα της χώρας επεκτείνοντας τα χωρικά της ύδατα

Ψευτομαγκιές Ακάρ προς την Ελλάδα - «Καθίστε εκεί που είστε, μην μας δοκιμάζετε»

Νωρίτερα σήμερα, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, για πολλοστή φορά εξαπέλυσε δριμεία επίθεση προς την Ελλάδα απειλώντας την ανοιχτά σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα.

Με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο να επεκτείνει η Ελλάδα τα θαλάσσια σύνορά της με την Τουρκία στα 12 ναυτικά μίλια, κάτι που με το Διεθνές Δίκαιο έχει κάθε δικαίωμα να κάνει, ο Ακάρ ξεκίνησε το ρεσιτάλ απειλών προς την πατρίδα μας...

«Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να κάνει το λάθος. Αφήστε τους να υπολογίζουν με τον τρόπο τους τα 12 μίλια. Άλλοι κάνουν λάθος υπολογισμούς και οργανώσαμε επιχείρηση στον Ευφράτη. Μην μας δοκιμάζουν, ας μην μπουν σε περιπέτειες. Ας κάτσουν στα 6 μίλια, εκεί που είναι», ήταν η απάντηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών.

Φυσικά το παραλήρημα Ακάρ, είχε και συνέχεια: «Θέλουμε να λύσουμε με διάλογο τα προβλήματά μας με την Ελλάδα. Η Ελλάδα ιστορικά πάντα διαβλέπει στην επέκταση και η Τουρκία έχει την ταμπέλα του επεκτατισμού. Παρά την προβοκάτσια της Ελλάδας, εμείς θέλουμε να συζητήσουμε. Έχουμε κάνει ανοιχτή πρόσκληση προς την Ελλάδα και το ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός πως έχουν συμφωνίες με άλλα κράτη. Κάνοντας συμμαχίες κυνηγώντας όνειρα, κάνει το ΝΑΤΟ εύθραυστο».

Παράλληλα, ο Ακάρ κατηγόρησε την Αθήνα ότι υπονομεύει το ΝΑΤΟ και ότι χρησιμοποιεί ως εργαλείο τη συμμετοχή της στην ΕΕ. «Όταν το θέμα είναι η Ελλάδα, τα μέλη της ΕΕ αφήνουν στην άκρη τα δικαιώματα και τον νόμο λόγω της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Θέλουμε να είναι αντικειμενικοί. Παρά την έκκλησή μας για διάλογο, η Ελλάδα προσπαθεί να διαστρεβλώσει την αλήθεια και να εμφανιστεί ως θύμα», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας έχει μεταμφιεστεί σε πρόβατο για να κρύψει ότι συμπεριφέρεται παράνομα και επιθετικά κατά της Τουρκίας.

Από την πολεμική ρητορική Ακάρ δεν ξέφυγαν ούτε οι ΗΠΑ, με τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας να κατηγορεί ανοιχτά την Ουάσινγκτον πως δίνει όπλα στο PKK και αυτό είναι εναντίον του πνεύματος του ΝΑΤΟ...

Ακάρ: «Η Ελλάδα είναι λύκος που φοράει προβιά»

Το βράδυ της Παρασκευής (7/1/2022) ο Χουλουσί Ακάρ, ανοίγοντας όλη την ατζέντα με τις τουρκικές σχέσεις κατά τη διάρκεια τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο υποστήριξε ότι η Ελλάδα μονομερώς και απαράδεκτα θέλει να ανεβάσει από 6 σε 12 μίλια τα χωρικά της ύδατα.

«Η Ελλάδα είναι λύκος που φοράει προβιά για να δείξει ότι είναι η θιγόμενη και ότι η Τουρκία είναι επιθετική», είπε ο Τούρκο υπουργός Άμυνας.

«Η Τουρκία οδεύει σε εκλογές και τα μεγάλα εσωτερικά προβλήματα που έχει προσπαθεί να τα καλύψει πολιτικά, προκαλώντας ένταση με την Ελλάδα. Στη γειτονική χώρα έχει υιοθετηθεί εθνικιστική ρητορική, η οποία γίνεται χειρότερη. Υπάρχει κίνδυνος η Τουρκία να εξάγει την κρίση αυτή προς την Ελλάδα ή την Κύπρο προκειμένου να αλλάξει εσωτερικά την ατζέντα της», είπε στο MEGA Σαββατοκύριακο ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

«Να μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το επόμενο 12μηνο θα κάνει οτιδήποτε μπορεί για να παραμείνει στην εξουσία. Πιστεύω θα χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο», πρόσθεσε.

Εκτός από τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας, την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της τούρκικης λίρας και το σοβαρότατο πρόβλημα που έχουν προκαλέσει οι αμερικάνικες κυρώσεις.

«Δείτε πως το Πακιστάν, φιλική χώρα προς την Τουρκία, ακύρωσε την προμήθεια τουρκικών ελικοπτέρων αξίας 1,5 δισ., διότι οι Τούρκοι δεν μπορούν να βρουν κινητήρες. Λόγω της πίεσης των Αμερικανών δεν μπόρεσαν να βρουν κινητήρες και δεν κατάφεραν να εκτελέσουν το συμβόλαιο. Το Πακιστάν ακύρωσε την παραγγελία και στράφηκε στη Ρωσία. Σε λίγες μέρες η Ελλάδα θα αναχαιτίζει τουρκικά F-16 40 ετών με τα σύγχρονα αεροσκάφη».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: «Κόλαση» στην Αττική, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη

Θρήνος για την Σινέντ Ο'Κόνορ - Βρέθηκε νεκρός ο 17χρονος γιος της

Σοκ με τον Ουσμάν Κουλιμπαλί - Κατέρρευσε στο γήπεδο

Επιδότηση 42 ευρώ για ρεύμα, 20 ευρώ για φυσικό αέριο – Πώς θα την πάρετε

Προσοχή: Ποιοι πρέπει να βάλουν ένα «Σ» στο τζάμι του αυτοκινήτου και γιατί – Το πρόστιμο