ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκία: «Λάδι στη φωτιά» από τον Κιλιτσντάρογλου - «Ερντογάν θα σε στηρίξουμε για τα νησιά»

Τουρκία: «Λάδι στη φωτιά» από τον Κιλιτσντάρογλου - «Ερντογάν θα σε στηρίξουμε για τα νησιά»
AP PHOTO

O επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Τουρκία «βάζει πλάτη» στον Ερντογάν

«Λάδι στη φωτιά» που έχει ανάψει η προκλητική ρητορική της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα για την Ελλάδα έριξε ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, o οποίος έσπευσε όχι μόνο να υιοθετήσει τη ρητορική Ερντογάν για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά φρόντισε να του δώσει πλήρη στήριξη επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η επιθετική στάση της Άγκυρας διαπερνά όλη τη «ραχοκοκαλιά» του πολιτικού προσωπικού της χώρας.

Παρά τα «χαστούκια» από ηγέτιδες χώρες της Δύσης όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία, η πολιτική ελίτ της Τουρκίας δείχνει ότι εποφθαλμιά τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με φιλοπόλεμες δηλώσεις και απειλές ακόμα και για βίαιη αλλαγή συνόρων.

Την εθνικιστική έκρηξη του κεμαλιστή Κιλιτσντάρογλου προκάλεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος στην ομιλία του με νουθεσίες και απειλές προς την Ελλάδα «να συνέλθει και να διορθώσει τα λάθη της» απευθύνθηκε στον αρχηγό της αντιπολίτευσης στην Τουρκία με την ερώτηση: «στις προσπάθειες της Τουρκίας να δημιουργήσει μόνιμες οικονομικές ζώνες στη συνοριακή γραμμή σε Μεσόγειο και Αιγαίο, είσαι με την Τουρκία ή όχι;».

Έτσι το βράδυ της Τετάρτης ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, απάντησε στον Ερντογάν: «Είναι επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε την πίεση σε Μεσόγειο και Αιγαίο. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται βγάζοντας το πλοίο και μετά αποσύροντάς το να λες: ‘μακάρι να με καλέσει ο Μπάιντεν’. Αν έχεις ψυχή κάνε ένα βήμα για τα νησιά τα οποία καταλήφθηκαν και για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. Θα σε στηρίξουμε!».

Είναι προφανές ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε νευρική κρίση ιδιαίτερα μετά το επιτυχημένο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αλλά και τις δημόσιες τοποθετήσεις από Ουάσινγκτον, Βερολίνο και Παρίσι που καλούν την Τουρκία να μην αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας προσφέροντας παράλληλα την έμπρακτη στήριξή τους στις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας είτε με τα F-35, είτε με τα νέα άρματα μάχης, είτε με τα μαχητικά Rafale και τις φρεγάτες Belh@rra.

«Δεν παρασυρόμαστε από την έξαρση της τουρκικής ρητορικής ούτε από την έξαρση των προκλητικών ενεργειών, αντιδρούμε πάντα με ψυχραιμία, αλλά δεν αφήνουμε τίποτα αναπάντητο και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα, με την επιστολή την οποία έστειλε πρόσφατα στον γγ του ΟΗΕ, με ξεκάθαρα νομικά επιχειρήματα αποδομεί ένα προς ένα τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς.

«Βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες μία αύξηση της τουρκικής ρητορικής σε αντίδραση των ενεργειών μας αυτών», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η εξωτερική μας πολιτική βασίζεται πάνω σε συγκεκριμένες αξίες, αρχές, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και πάνω σε αυτές τις αξίες και αυτές τις αρχές θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε».

Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε πως η Ελλάδα δεν απαντά ποτέ σε προσωπικό επίπεδο, μιλά πάντα για τις ενέργειες μίας χώρας και όχι για πρόσωπα, ενώ επεσήμανε ότι η χώρα μας επιθυμεί τον διάλογο με την Τουρκία αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

«Απαντάμε με σύνεση και ψυχραιμία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και παράλληλα ενημερώνουμε και τους ομολόγους μας και τους συμμάχους μας για όλα αυτά», υπογράμμισε.

Σχετικές ειδήσεις