Ο ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ

ΕΘΝΙΚΑ

Μπορεί ο Ερντογάν να προσαρτήσει τα Κατεχόμενα; Τι ετοιμάζει ο «Σουλτάνος» στις 20 Ιουλίου

Μπορεί ο Ερντογάν να προσαρτήσει τα Κατεχόμενα;
AP Photo/Manu Fernandez

Πρακτικά μπορεί τα πάντα, όμως το ερώτημα είναι τι θα του προσφέρει μια τέτοια κίνηση; Μήπως σε πρώτο χρόνο ετοιμάζει κάτι άλλο με την αποστολή αστυνομικών από την Τουρκία;

Όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές οι επισκέψεις του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα έτσι κι αλλιώς έχουν ένα σημαντικό ενδιαφέρον αφού ο Τούρκος πρόεδρος τις χρησιμοποιεί για να κάνει το δικό του επικοινωνιακό σόου. Το ίδιο αναμένεται να κάνει και στις 20 Ιουλίου αν η υγεία του, του επιτρέψει τελικώς να μεταβεί για να εκβιάσει ακόμα μια φορά την Κύπρο και την Ελλάδα.

Πρακτικά δεν θα μπορούσε να τον εμποδίσει η καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου, ούτε βέβαια οι όποιες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όπως δεν εμπόδισαν την Τουρκία και στην εισβολή του 1974. Πολιτικά όμως δεν τον συμφέρει να προβεί σε μια τέτοια άκρως προκλητική και παράνομη ενέργεια και να επιβεβαιώσει και εμάς, αλλά και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα που τον κατηγορεί ότι συνεχώς ακροβατεί στα όρια της νομιμότητας.

Βεβαίως σε επίπεδο ρητορικής προφανώς θα αφήσει υπονοούμενα για κάτι τέτοιο. Το να προσαρτήσει τα κατεχόμενα μοιάζει εύκολο, θεωρητικά, όπως και το να ανακοινώσει ενδεχομένως ένα δημοψήφισμα των Τουρκοκυπρίων που θα θέλουν την ένωση με την «μητέρα» πατρίδα την Τουρκία. Ίσως αυτή να είναι η μεγάλη κίνηση που ετοιμάζει για τις 20 Ιουλίου, ημερομηνία της παράνομης εισβολής του τουρκικού στρατού στη Μεγαλόνησο.

Μια τέτοια ανακοίνωση προφανώς θα του προσδώσει ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο που θα του είναι χρήσιμο για το εσωτερικό της Τουρκίας και ειδικά σε μια προεκλογική για εκείνον περίοδο, με έντονη αμφισβήτηση δημοσκοπικά προς το πρόσωπο του. Νομικά δεν είναι κάτι εύκολο να το κάνει, αλλά μάλλον δεν ενδιαφέρεται τόσο για τα νομικά. Άλλωστε είναι κορυφαίος τακτικιστής και σαν τέτοιος δεν στηρίζεται στις αποφάσεις με ουσία, αλλά στην αναστάτωση.

Ο ρόλος και η στάση των τουρκοκύπριων

Είναι αμφίβολο αν οι Τουρκοκύπριοι έχουν τις ίδιες ορέξεις με τον σουλτάνο. Αν δηλαδή θέλουν να χάσουν τα προνόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι μέλος της Ε.Ε. (διαβατήρια κλπ) για να συνδεθούν πλήρως με την «βαθιά ανατολή» του Ταγίπ Ερντογάν. Έμπειροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να ανακοινώσει τώρα προσάρτηση, αλλά θα υπάρξουν κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Θα προετοιμάσει το έδαφος και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα προχωρήσει.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαλκίν Σεσί αναφέρθηκε προ ημερών στο θέμα της προσάρτησης στα κατεχόμενα από την Τουρκία. Επικαλείται κείμενο του Τούρκου αρθρογράφου Τζεβχερί Γκιουβέν στο οποίο αναφέρει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να προσαρτήσει την Βόρεια Κύπρο, ίσως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία. Μάλιστα στο ίδιο διάστημα καταγράφονται ορισμένες κινήσεις που κάνει η Τουρκία στα κατεχόμενα προς αυτό τον σκοπό. Ποιες είναι αυτές οι κινήσεις;

Οι 200 αστυνομικοί από την Τουρκία

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο (που έχει υπογραφεί από τα κατεχόμενα με την Τουρκία) προβλέπεται η εγκατάσταση 200 Τούρκων αστυνομικών. Προσέξτε: Έως τώρα το τουρκικό καθεστώς διατηρεί περίπου 38.000 Τούρκους στρατιώτες στα κατεχόμενα.

Αστυνομικούς όμως, που θα αναλάβουν την αποκατάσταση της τάξης για λογαριασμό της Τουρκίας, πρώτη φορά θα εγκαταστήσει. Βέβαια, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας Χαλκίν Σεσί οι Τούρκοι αστυνομικοί θα είναι άοπλοι γιατί στα κατεχόμενα δεν υπάρχει… εγκληματικότητα. Ωστόσο σε περίπτωση που ανακοινωθεί η προσάρτηση και προκύψουν κοινωνικές αντιδράσεις και διαδηλώσεις, οι Τούρκοι αστυνομικοί - σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας- θα επιβάλουν την τάξη. Με σατανικό τρόπο δηλαδή ο Ταγίπ Ερντογάν προχωρά στην προσάρτηση «γιαβάς – γιαβάς», αποκαθιστώντας πρώτα την… δημόσια τάξη!

Σχετικές ειδήσεις