ΕΘΝΙΚΑ

Η Ελλάδα απαντά στην Τουρκία: Κατασκευές όσα λέει για τα νησιά – Είμαστε έτοιμοι για όλα

Η Ελλάδα απαντά στην Τουρκία: Κατασκευές όσα λέει για τα νησιά – Είμαστε έτοιμοι για όλα
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα πάντα, έστειλε το μήνυμα στην Τουρκία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα πάντα, έστειλε το μήνυμα στην Τουρκία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου

Απαντήσεις στις τελευταίες προκλητικές θέσεις που διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή το μπλόκο των ΗΠΑ για την αγορά ή αναβάθμιση των F-16 έδωσε το πρωί της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Η Τουρκία είναι δύναμη που προκαλεί προβλήματα στην περιοχή. Έχει έναν σαφή αναθεωρητικό προσανατολισμό, προσπαθεί να φτιάξει δικές της κατασκευές που είναι εντελώς μακριά από το διεθνές δίκαιο. Και σίγουρα δεν δημιουργούν θετικό περιβάλλον ανταπόκρισης ή πολύ περισσότερο αποδοχής των τουρκικών θέσεων» είπε αρχικά ο Γιάννης Οικονόμου μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ.

«Είναι γνωστές εξάλλου οι αποφάσεις του Κογκρέσου και των κυβερνήσεων της Δύσης για τους εξοπλισμούς της Τουρκίας. Είναι επομένως φυσιολογικό να υπάρχει εκνευρισμός από την πλευρά της Τουρκίας» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο ίδιος διεμήνυσε, επίσης, ότι «είμαστε εδώ για να ανταποκριθούμε σε οτιδήποτε συμβεί» προσθέτοντας ότι «πάντοτε υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας που είναι ανοιχτοί».

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε, επίσης, ότι «αλλιώς είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας στα διεθνή φόρα και αλλιώς όταν απευθύνεται στο εσωτερικό ακροατήριο. Εμείς οφείλουμε να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση και να μην υποτιμούμε καμία έξαρση προκλητικότητας τόσο στο πεδίο όσο και στη ρητορική».

«Με την αποτρεπτική μας ικανότητα είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τα πάντα» κατέληξε ο Γιάννης Οικονόμου ο οποίος εκτίμησε ότι «για την ώρα τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά, ελπίζουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί».

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με νέες δηλώσεις του, την Πέμπτη, υποστήριξε πως η Τουρκία δεν προτίθεται να δεχθεί όρους από τις ΗΠΑ, για το πρόγραμμα των F-16, που να αφορούν την Ελλάδα ενώ για ακόμα μια φορά προχώρησε σε ευθεία αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών και των βραχονησίδων στο Αιγαίο.

«Δεν είναι εφικτό να πούμε «ναι» σε μια συμφωνία που θα δέσει τα χέρια μας», είπε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφορικά με τους όρους που θέτει η αμερικανική Γερουσία για το πρόγραμμα των F-16.

«Η Ελλάδα λέει «είναι δικά μου», νησιά και βραχονησίδες των οποίων το καθεστώς δεν είναι ξεκάθαρο, δεν έχουν παραχωρηθεί. Με 6 μίλια χωρικά ύδατα, ζητά εναέριο χώρο 10 μίλια. Η Τουρκία αναγνωρίζει 6 μίλια, αυτά τα 4 μίλια θα τα χρησιμοποιούμε», είπε στη συνέχεια.

Παράλληλα, σημείωσε πως «Οι ΗΠΑ δίνουν στην Ελλάδα μαχητικά 5ης γενιάς και δημιουργούν βάσεις στην Ελλάδα. Δεν θα μπούμε σε διαδικασία για τον ελληνικό εναέριο χώρο για τα F-16, δεν θα ακούσουμε τις ΗΠΑ σε αυτό το θέμα».

Σχετικές ειδήσεις