ΕΘΝΙΚΑ

Γκιουλέρ: «Διανύουμε ιστορική περίοδο με την Ελλάδα» – Μίλησε ξανά για «Γαλάζια Πατρίδα»

Γκιουλέρ: «Διανύουμε ιστορική περίοδο με την Ελλάδα» – Μίλησε ξανά για «Γαλάζια Πατρίδα»
AP.

Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας εμμένει στις προκλήσεις, τονίζοντας πάντως ότι «διανύουμε ιστορική περίοδο με την Ελλάδα».

Κάνοντας ξανά λόγο για «Γαλάζια Πατρίδα», ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, τόνισε πως «θα υπάρξει λύση σύντομα στο θέμα των F–16». Σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «διανύουμε μία ιστορική περίοδο με την Ελλάδα», σε απολογιστική συνέντευξη Τύπου.

Εμμένοντας στην «εμπρηστική» ρητορική, ανέφερε οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρόκειται να παραιτηθούν «από την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων στη “Γαλάζια” και την “Πατρίδα των Αιθέρων” μας, ούτε τη συμβολή τους, στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας». Ακόμη, ο Γιασάρ Γκιουλέρ απέφυγε να μιλήσει για δύο κράτη στην Κύπρο, παρά μόνο για κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος.

«Πιστεύουμε ότι διανύουμε μία ιστορική περίοδο όσον αφορά την εξέλιξη των δεσμών μας με την Ελλάδα και ότι μία προσέγγιση προσανατολισμένη στη λύση και μία ειλικρινής και εποικοδομητική σχέση θα ωφελήσει αμφότερες τις χώρες.

Η συνάντηση της 13ης Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Άγκυρα ήταν μία καλή ευκαιρία για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα», ανέφερε στη συνέχεια.

«Με αυτήν την ευκαιρία, συμφωνήθηκε να συνεχισθούν οι “συνομιλίες των αντιπροσωπειών”, οι οποίες είχαν ανασταλεί για περισσότερα από δύο χρόνια, και να συνεχισθούν οι συνομιλίες το επόμενο έτος.

Αποφασίσθηκε, επίσης, να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός σημείου επαφής για τη διευκόλυνση της εφαρμογής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Την 7η Δεκεμβρίου, έγινε άλλο ένα σημαντικό βήμα εκ μέρους των δύο χωρών υπό την ηγεσία του Προέδρου μας, στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Στις συνομιλίες μας ήλθαν στο προσκήνιο τα θέματα της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο, της διατήρησης ανοικτών των διαύλων του διαλόγου και της επίλυσης των προβλημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του πνεύματος συμμαχίας. Στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών, στοχεύουμε στη συνέχιση της διαδικασίας με σχέσεις καλής γειτονίας, διάλογο και “θετική ατζέντα”.

Βεβαίως, θα ήθελα να τονίσω ότι δεν θα θέσουμε ποτέ σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα, ενώ, προσπαθούμε για μία ειρηνική λύση και ότι η δική μας δέσμευση ως προς αυτό είναι απόλυτη», προσέθεσε ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Τι ανέφερε για το Κυπριακό

«Δεν έχουν προκύψει αποτελέσματα από τις μεθόδους επίλυσης που έχουν προταθεί μέχρι στιγμής για το Κυπριακό. Η επίλυση του ζητήματος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της χώρας μας, αλλά με τρόπο που να εγγυάται τα νόμιμα συμφέροντα και την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού.

Η μόνη και οριστική λύση στο νησί είναι η κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού.

Για άλλη μία φορά, διαβεβαιώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία στην Κύπρο, που είναι το εθνικό μας θέμα, στο πλαίσιο των Συνθηκών Εγγυήσεων και Συμμαχίας».

Σχετικές ειδήσεις