ΕΘΝΙΚΑ

Δένδιας: «Θέλουμε πολύ να αναλάβουμε την επιχείρηση Ασπίδες στην Ερυθρά Θάλασσα»

Δένδιας: «Θέλουμε πολύ να αναλάβουμε την επιχείρηση Ασπίδες στην Ερυθρά Θάλασσα»

Νίκος Δένδιας: Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως η χώρα μας θα τεθεί επικεφαλής της επιχείρησης

Ο Νίκος Δένδιας μιλώντας σε άτυπη συνάντηση με τους στρατιωτικούς συντάκτες, διευκρίνισε ότι η απόφαση για την ανάληψη της διοίκησης της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα θα ληφθεί σε ευρωπαϊκό συμβούλιο στις 19/2.

Ωστόσο, εκτός αν υπάρξει κάποια ανατροπή, θεωρείται βέβαιο ότι η χώρα μας θα αναλάβει τη διοίκηση, με έδρα τη Λάρισα, Έλληνα ναύαρχο επικεφαλής και συμμετοχή της φρεγάτας «Υδρα».

Ο υπουργός τόνισε μάλιστα ότι η χώρα μας θέλει «παρά πολύ» να αναλάβει αυτόν τον ρόλο, για μια σειρά από σημαντικούς γεωστρατηγικούς αλλά και οικονομικούς λόγους.

«Η ελευθερία στη ναυσιπλοΐα είναι αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτιστως. Με τη συμμετοχή μας στην επιχείρηση φυσικά και δεν παίρνουμε θέση στον πόλεμο Ισραηλ-Χαμάς, ούτε φυσικά θα πάμε να χτυπήσουμε την Υεμενη», ξεκαθάρισε.

Και πρόσθεσε: «Μας ενδιαφέρει πολύ η κίνηση στα λιμάνια. Η οικονομία η δίκη μας επιβαρύνεται πολύ με αυτό που συμβαίνει στο Σουεζ, με τα καράβια να αναγκάζονται να κάνουν τον κύκλο, εκτοξεύοντας έτσι τον πληθωρισμό και την ακρίβεια των προϊόντων. Εμάς αφορά πρωτιστως αυτό κι όχι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Επίσης, μας ενδιαφέρει πολύ η γεωπολιτική ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, γνωρίζετε ότι έχουμε μεγάλους εχθρούς, δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα για αυτό… Χρειάζεται ένας ευρωπαϊκός αμυντικός βραχίονας. Και είναι σημαντικό να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό», τόνισε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος μάλιστα υπογράμμισε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή επιχείρηση η οποία μάλιστα θα έχει κι αυτή ελληνικό όνομα (μετά την «Ειρήνη» στη Λιβυη).

«Μάλιστα, θα λεγόταν Ασπίς κι όχι Ασπίδες, αλλά ένας ξένος συνάδελφος τόνισε ότι στα αγγλικά το… Ασπίς θα γραφόταν ως βρισιά, και για αυτό επιλέχθηκε ο πληθυντικός», σημείωσε χαριτολογώντας…