ΕΘΝΙΚΑ

Μητσοτάκης για Τουρκία: Καλύτερα να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Μητσοτάκης για Τουρκία: Καλύτερα να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη
Φωτ. αρχείου: Eurokinissi

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αχρείαστη και προκλητική η μετατροπή της Μονής Χώρας - Θα το θίξω στον Ερντογάν, δεν ξέρω αν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής

Ειδική αναφορά στο ταξίδι του στην Άγκυρα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον Alpha.

«Πιστεύω ότι η μεγάλh πλειοψηφία των πολιτών αναγνωρίζει την ανάγκη να μιλάμε με την Τουρκία, καλύτερα να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Η Ελλάδα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Επειδή διαφωνούμε δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να μην συζητούμε» , είπε

Χαρακτήρισε αχρείαστη και προκλητική τη μετατροπή της Μονής Χώρας σε τέμενος, είπε πως θα το θίξει τη Δευτέρα στον Ερντογάν, ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν ξέρει αν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής απόφασης.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

Για την επίσκεψη στην Τουρκία και γιατί ο Ερντογάν προκαλεί: «Η πλειοψηφία αναγνωρίζει το πόσο θετικό είναι να έχουμε διαύλους με την Τουρκία. Θέλουμε μια ειρηνική συμβίωση χωρίς εντάσεις, όπως είχαμε πριν τρία χρόνια. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν μπει σε ήρεμα νερά. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό, είναι ανταπόδοση στην αντίστοιχη του προέδρου Ερντογάν. Υπάρχει πρόοδος αλλά θα υπάρχουν εστίες εντάσεων. Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει πολιτική στις διεκδικήσεις της και η Ελλάδα θα στηρίζει πάντα τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το ζήτημα της Μονής θα είναι ένα από τα θέματα. Ήταν προκλητική ενέργεια αυτό που έγινε με την Μονή της Χώρας. Θα διερευνήσω αν γίνεται αντιστροφή αυτής της απόφασης».

Και συνέχισε λέγοντας πως: «Η Ελλάδα από το 2019 έχει μια πολύ συνεκτική εξωτερική πολιτική. Η χώρα θα πρέπει να επενδύει ουσιαστικά στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να μην υπάρχει καν σκέψη της ελληνικής κυριαρχίας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι σε πολύ διαφορετική θέση από αυτό που ήταν. Σήμερα η Ελλάδα είναι πολύ πιο θωρακισμένη σε σχέση με την Τουρκία. Το ελάχιστο που θέλουμε είναι η εμπέδωση του καλού κλίματος. Το ζήτημα του προσφυγικού έχει επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό. Αντί για παράνομους μετανάστες έχουμε νόμιμους τουρίστες. Έχουμε 10 πύλες εισόδου στο Ανατολικό Αιγαίο. Προφανώς υπάρχουν εκκρεμότητες και δεν προβλέπω να λυθούν τα ζητήματα. Δεν μπορούμε να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη».

Για την επίσκεψη Ράμα: «Κανείς δεν θα απαγόρευε σε ξένο ηγέτη να μιλήσει στους ομοεθνείς του σε μια ιδιωτική επίσκεψη. Αν με ρωτάτε για τον χρονισμό που γίνεται, δεν είναι ο κατάλληλος. Μην δίνουμε έκταση όμως».

Για τις εκλογές στα Σκόπια: «Προκαλεί προβληματισμό. Θα θέλαμε να δούμε πως θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του ο εντολοδόχος πρωθυπουργός. Είχα διαφωνήσει τελείως με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οφείλω να τη σεβαστώ, αλλά διαφωνώ. Θέλω να ελπίζω πως η νέα κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει όσα έλεγε προεκλογικά αλλιώς θα έχουμε ζητήματα».

Αναφορικά με την ακρίβεια: «Δεν είμαστε πρωταθλητές. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι πρόβλημα όμως. Η χώρα εξέρχεται από μια δεκαετή κρίση. Όλοι όσοι αναρωτιούνται γιατί συμπιέζεται το διαθέσιμο εισόδημα, ξεχνούν πως η χώρα είχε χρεοκοπήσει και είχε χάσει το 25% του πλούτου της! Είναι πρόβλημα που δοκιμάζει τα ελληνικά νοικοκυριά. Από το 2019 έχουμε πολιτική μείωσης φόρων, κάναμε παρεμβάσεις εν μέσω πανδημίας και υλοποιούμε σταθερή πολιτική αύξησης των μισθών. Εξακολουθούμε να είμαστε προσηλωμένοι στην πολιτική μας. Έχουμε κόψει πρόστιμα σε πολυεθνικές. Έχουμε και άλλα εργαλεία, όπως το e-katanalotis, ώστε να συγκρίνουν οι πολίτες της τιμές. Δεν είναι η θεραπεία αλλά είναι κάτι. Αναγκάζει τα ίδια τα σούπερ μάρκετ να μπουν σε ανταγωνισμό τιμών. Έχουμε κάνει σκληρές παρεμβάσεις. Πιστεύω πως είμαστε στο τέλος του κύκλου του πληθωρισμού. Όταν οι τιμές αρχίζουν να υποχωρούν θα πρέπει να τις συγκρίνουμε με τις μόνιμες αυξήσεις των μισθών».

Για τις εξαγγελίες Κασσελάκη: «Κάθε φορά που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει εξαγγελίες, κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ. Είναι αμφίβολο αν ο μηδενισμός του ΦΠΑ θα φέρει και μείωση τιμών, όπως φάνηκε από χώρες που το δοκίμασαν και είχαν μείωση στα κρατικά ταμεία. Η Ελλάδα έχει δημοσιονομική σταθερότητα. Δεν υπάρχει περίπτωση ως πρωθυπουργός να διακινδυνεύσω τη σταθερότητα. Αν κάποιος προτείνει κάτι που το θέτει σε κίνδυνο, να μας εξηγήσει τους φόρους που θα βάλει. Η αντιπολίτευση μιλά με προχειρότητα. Η Ελληνική Οικονομία δεν τα αντέχει αυτά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Σχετικά με τη φορολογία: «Έχουμε κάνει προσπάθεια να μειωθεί. Έχουμε στεναχωρήσει ελεύθερους επαγγελματίες με το τεκμήριο διαβίωσης. Όποιος πιστεύει πως αδικείται μπορεί να προσφύγει στις φορολογικές Αρχές και να αποδείξει όσα ισχυρίζεται. Έγινε η διασύνδεση POS-Ταμειακών. Έχουμε μειώσει την φοροδιαφυγή και δαπανούμε περισσότερα στην Παιδεία και στην Υγεία. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις με πολιτικό κόστος. Για τους μισθωτούς, αν δει κανείς την πολιτική μας από το 2019, μειώσαμε την φορολογική επιβάρυνση. Τα αποτελέσματα με δικαίωσαν. Η προοδευτική φορολόγηση, είναι μια δίκαιη φορολόγηση. Δεν θα δούμε 13ο και 14ο μισθό στους συνταξιούχους. Αν η οικονομία μας ωστόσο αποδώσει περισσότερο, προτεραιότητα μας θα είναι η μείωση εργοδοτικών εισφορών. Είναι μια άμεση επιβάρυνση για τους εργαζόμενους».

Αναφορικά για την αγορά εργασίας: «Πριν 5 χρόνια μας προσέγγιζαν πολίτες και μας έλεγαν βρειτε μας δουλειά και τώρα έρχονται οι εργοδότες και μας λένε βρείτε μας υπαλλήλους. Μιλάμε για κοινωνικές ανισότητες αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερη από την ανεργία. Όσο μειώνεται η ανεργία, τόσο αυξάνει η δύναμη του εργαζόμενου. Για αυτό λίγοι εργαζόμενοι είναι στον κατώτατο μισθό. Υπάρχουν κλάδοι που πράγματι έχουν δυσκολίες για να βρουν εργαζόμενους. Αυτή τη στιγμή είναι λογικό να αναζητήσουμε εργαζόμενους από άλλες χώρες, να τους φέρουμε νόμιμα, μπορούμε να πάμε σε μια οργανωμένη κίνηση. Πήγαμε σε 80.000 συνταξιούχους που εργάζονται και πληρώνουν έναν μικρό φόρο. Πρέπει να βάλουμε περισσότερες γυναίκες στην αγορά εργασίας. Διευκολύνουν αρκετές δράσεις μας να συμβεί αυτό. Άτομα με αναπηρία, προσπαθούμε να τους εντάξουμε. Έχουμε δυνατότητα να διευρύνουμε την αγορά εργασίας. Γυρίζει κόσμος από το εξωτερικό, υπάρχει εξιδεικευμένος κλάδος πλέον. Γυρίζουν γιατί έχουν εμπιστοσύνη στην πορεία της χώρας».

Σχετικά με την Υγεία: «Έχουμε αντλήσει πάνω από 300 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης για την βελτίωση της Υγείας. Έχουμε καθυστέρηση στις προσλήψεις. Είναι κάτι που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε γιατί αργούν οι άνθρωποι να καθίσουν στις θέσεις τους στο ΑΣΕΠ. Κοιτάξτε ωστόσο πόσα πράγματα έχουμε καταφέρει. Όπως το πρόγραμμα 'Φώφη Γεννηματά', το οποίο έχει σώσει 20.000 γυναίκες επειδή το κράτος τους προσέφερε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις. Όλες οι πολιτικές αυτές δρομολογούνται από αυτή την κυβέρνηση».

Για τις Ευρωεκλογές: «Πρέπει να εξηγήσουμε γιατί είναι σημαντικές οι Ευρωεκλογές. Το 2024 είναι πολύ διαφορετικό από το 2019, υπάρχουν αρκετές γεωπολιτικές αστάθειες. Η Ελλάδα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια. Θα μπορούμε να είμαστε μέσα στις αποφάσεις που θα παρθούν στο ευρωκοινοβούλιο; Έχουν σημασία λοιπόν για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Η Αντιπολίτευση λέει να πέσουν τα ποσοστά της Κυβέρνησης και να πέσει και αυτή. Η Αντιπολίτευση ζητά αποσταθεροποίηση, με απλά λόγια να μην υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Το μήνυμα που πρέπει να στείλουν οι πολίτες είναι πως δεν έχει αλλάξει η εντολή που πήραμε. Βλέπω να ξεπηδούν φωνές λαϊκισμού και σκληρής πόλωσης, που παραπέμπει στο 2012. Δεν μας αξίζει αυτή η πολιτική αντιπαράθεση».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Κινούμαστε σε ένα επίπεδο που συνδυάζει τοξικότητα με απλό λόγο. Νομίζει πως με λεφτά μπορεί να λύσει τα προβλήματα. Είναι ένας απολιτίκ, τοξικός λαϊκισμός. Δεν θα απαντήσω σε προσωπικές επιθέσεις. Βάζουμε υψηλούς στόχους και αντιμετωπίζουμε με αξιοπρέπεια και ειλικρίνεια τους πολίτες».

Για το μέλλον του στη Νέα Δημοκρατία: «Ξεχνούν μερικοί πως το 41% μας το έδωσαν οι πολίτες. Όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος της τετραετίας, οι εκλογές θα γίνουν το 2027 και κάθε κόμμα διεκδικεί την αρχηγία του, όπως θα γίνει και σε εμάς».

Ο πρωθυπουργός σχολίασε και το TikTok και τις επιτυχίες στον αθλητισμό: «Ακούω διαρκώς να λένε πως από κοντά είσαι αλλιώς. Το TikTok μου έδωσε τη δυνατότητα να δει ο κόσμος πως είμαι έξω από την πολιτική. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Δεν είναι όμως μόνο χαβαλές. Είναι επιτυχία που έχουμε δυο ομάδες στο Final 4 και μια στον τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης στο ποδόσφαιρο. Ένα ματς είναι για όλους».

Για τις επιλογές του ευρωψηφοδελτίου: «Κατά κανόνα επιλέγουμε ανθρώπους που πιστεύω πως θα είναι χρήσιμοι, δεν επέλεξα κανέναν που δεν πίστευα πως μπορεί να το εξυπηρετήσει. Όλοι κρίνονται στις εκλογές και μετά τις εκλογές. Αυτό που σκέφτομαι πολύ σοβαρά να κάνω, είναι να χρησιμοποιήσω ενόψει των επόμενων ευρωεκλογών, να αξιοποιήσω στα στατιστικά όσων εκλεγούν, ώστε να υπάρχει αντικειμενικότητα στην αξιολόγηση».

Αναφορικά με τον τομέα της Δικαιοσύνης: «Τι εννοεί ο κύριος Κασσελάκης; Πως επηρεάζουμε τη Δικαιοσύνη; Εμείς τα βάλαμε με την Χρυσή Αυγή. Μακάρι και τα άλλα κόμματα να κάνανε το ίδιο. Σεβόμαστε τη διάκριση των Εξουσιών. Η Δικαιοσύνη αυτορυθμίζεται. Εκεί που πρέπει να δώσουμε το δικό μας πολιτικό στίγμα, στο νέο δικαστικό χάρτη, όπου καταργούμε τα Ειρηνοδικεία, έχουμε περισσότερους δικαστές να δικάσουν. Έτσι έχουμε επιτάχυνση των δικών».

Για την Ασφάλεια στην καθημερινότητα, όπως ο χουλιγκανισμός: «Θα ξεριζώσουμε αυτή τη μάστιγα. Χαίρομαι που έγινε μια πολύ εμπεριστατωμένη δουλειά από την ΕΛ.ΑΣ. και είμαι βέβαιος πως θα φτάσει εκεί που πρέπει. Θυμάστε όταν κλείσαμε τα γήπεδα τι ακούσαμε. Τα ανοίξαμε όμως με μια εικόνα πολύ θετική. Όταν το Κράτος θέλει, μπορεί. Βλέπουμε οικογένειες πια στα γήπεδα. Είμαι αισιόδοξος πως θα τελειώσουμε με την μάστιγα του χουλιγκανισμού».

Για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα: «Ήταν τραγικό αυτό που έγινε στους Αγίους Αναργύρους, έγιναν όλα λάθος. Δείτε πόσες καταγγελίες έγιναν, πόσα Panic Button δόθηκαν. Οι γυναίκες εμπιστεύονται την ΕΛ.ΑΣ. Όσες βρίσκονται σε κακοποιητικό περιβάλλον να εμπιστεύονται τις Αρχές. Βγάλαμε πλατφόρμα για το bullying. Δεν είναι ελληνικό μόνο, είναι κοινοτικό. Η Πολιτεία θα είναι πάντα μπροστά σε τέτοιες συμπεριφορές».