ΕΘΝΙΚΑ

Σκόπια: Φαντάζονται θάνατο φιλοσκοπιανού από Χρυσαυγίτες

Σκόπια: Φαντάζονται θάνατο φιλοσκοπιανού από Χρυσαυγίτες

Τα αποκυήματα της φαντασίας ενός νεαρού από την Φλώρινα, που αυτοαποκαλείται «Μακεντόνετς» δηλαδή Σκοπιανός, προκαλεί νέα ένταση στις σχέσεις Αθηνών - Σκοπίων με απειλές ακόμα και για κήρυξη πολέμου.

Ο φιλοσκοπιανός Στυλιανός Σαμαρτζής ή Σαμαρτζίεβ στα σλαβικά, με ανάρτηση του στο προσωπικό του προφίλ στο facebook, υποστηρίζει ότι ο πρώτος του ξάδελφος Αλέξανδρος, υπέκυψε στα τραύματα του σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, μετά από τον «άγριο ξυλοδαρμό» του από Χρυσαυγίτες.

Μάλιστα, το παραλήρημα του νεαρού συνεχίζεται αφού εμφανίζει σαν λόγο για τον... ξυλοδαρμό το γεγονός οτι το «θύμα» δήλωνε Σκοπιανός και όχι Έλληνας.

Σε χρόνο μηδέν, η ανάρτηση αναδημοσιεύτηκε σε όλα τα ΜΜΕ των Σκοπίων αλλά και από την κρατική τηλεόραση. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί αναστάτωση και να κατακλυστούν τα social media στη χώρα, με βαριές κατηγορίες κατά της Ελλάδας και των Ελλήνων. Λίγο μετά, Σκοπιανοί εθνικιστές ανακοίνωσαν ότι οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ελληνική πρεσβεία.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του λεγόμενου «Παγκόσμιου Μακεδονικού Κογκρέσου», Αντόν Πετροφ έκανε ευθέως λόγο για κήρυξη πολέμου. «Ο θάνατος του Samardziev είναι πρόκληση για πόλεμο για τους Μακεδόνες», δήλωσε συγκεκριμένα.

Ακόμη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων Αλεκσάνταρ Γκοργκίεβ, δήλωσε «συγκλονισμένος» από το άκουσμα της «είδησης» του υποτιθέμενου θανάτου του νεαρού στη Θεσσαλονίκη.

Μετά από αυτή την αναστάτωση, αναγκάστηκε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Δελαβέκουρας να προβεί σε αιχμηρή ανακοίνωση. «Κανένα τέτοιο περιστατικό δεν έχει συμβεί. Είναι αποκύημα νοσηρής φαντασίας. Καλούμε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να είναι πολύ πιο προσεκτική και να μην αφήνει περιθώρια για να καλλιεργείται η τεχνητή όξυνση και ο εθνικισμός».

Πάντως, για λόγους ασφαλείας, δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκεται έξω από το κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στα Σκόπια.

Διαβάστε επίσης:

Χρυσή Αυγή: Προβληματισμός για τις κινήσεις της – Τι ετοιμάζει

O Γκρουέφσκι πρότεινε «δύο μοντέλα επίλυσης» του Σκοπιανού

Φούλε προς ΠΓΔΜ: Πρώτα θα λύσετε το θέμα της ονομασίας

Σκόπια: Έρευνα για την ανάκρουση του αλβανικού ύμνου σε πανεπιστήμιο