ΕΘΝΙΚΑ

Αβραμόπουλος: Παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης η Ελλάδα

Αβραμόπουλος: Παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης η Ελλάδα

Σε Τύρναβο και Λάρισα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

Παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, χαρακτήρισε την Ελλάδα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος σήμερα μετέβη στον Τύρναβο στην έδρα της SEEBRIG (South Eastern European Brigade), με την ευκαιρία αλλαγής της Προεδρίας της PMSC (Politico-Military Steering Committee) της SEDM-CC (South Eastern Europe Defence Ministerial Coordination Committee) καθώς επίσης και στην αλλαγή Διοικήσεως της SEEBRIG.

Συγκεκριμένα, καθήκοντα προέδρου της PMSC αναλαμβάνει ο υφυπουργός Αμυντικής Πολιτικής και Σχεδιασμού της Ρουμανίας, Sebastian Huluban, από τον υφυπουργό Άμυνας της Ιταλίας, Gioacchino Alfanο, ενώ καθήκοντα νέου διοικητή της SEEBRIG αναλαμβάνει ο Τούρκος Ταξίαρχος Hakan Eser από τον Ταξίαρχο Zdravko Popovski, από την ΠΓΔΜ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συνοδευόταν από τον υπουργό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο, τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Αθ. Τσέλιο και τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Ευαγγ. Τουρνά. Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο διοικητής της 1ης Στρατιάς Χρ. Μανωλάς και ο αρχηγός ΑΤΑ Χρ. Βαΐτσης.

Ο κ. Αβραμόπουλος σε δηλώσεις του επεσήμανε τον ιδιαίτερο συμβολισμό της σημερινής τελετής, τονίζοντας την ανάγκη η συμμαχία της ΝΑ Ευρώπης να απαλλαγεί το συντομότερο δυνατόν από το κακό της παρελθόν.

«Μέσα από σχέσεις συνεργασίας και φιλίας να δημιουργήσουμε μία όαση ασφάλειας για όλους τους λαούς της περιοχής» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «το μήνυμα που στέλνει αυτή η τελετή είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ως κύριο σκοπό τους την προστασία, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα μίας χώρας γίνεται ταυτόχρονα να είναι και συντελεστές για τη διαμόρφωση ενός ευρύτερου περιβάλλοντος ειρήνης και σταθερότητας. Και, αυτό είναι και το γενικότερο μήνυμα που εκπέμπει η χώρα μας σε ολόκληρη την περιοχή ως ένας εκ των σταθερότερων παραγόντων στην ΝΑ Ευρώπη που έχει πάντα τις δυνατότητες να αναλαμβάνει αποστολές στο όνομα της Διεθνούς Συνεργασίας και της ειρήνης».

Σύμφωνα με το καθεστώς λειτουργίας της Ταξιαρχίας, οι διοικήσεις εναλλάσσονται κάθε δυο χρόνια μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκόπια, Ιταλία, Αλβανία και Τουρκία).

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μετά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στον Τύρναβο, επισκέφθηκε το ΑΤΑ και την 1η Στρατιά στη Λάρισα.