ΕΘΝΙΚΑ

Καθηγητής Σκοπίων: «Η πολιτική Γκρούεφσκι οδηγεί σε διαίρεση τη χώρα»

Καθηγητής Σκοπίων: «Η πολιτική Γκρούεφσκι οδηγεί σε διαίρεση τη χώρα»

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου των Σκοπίων, Γκόργκι Σπάσοφ, με άρθρο του επικρίνει την πολιτική του πρωθυπουργού της χώρας του και δίνει μια άλλη εικόνα στην γενικότερη πολιτική ιδεολογία της γειτονικής χώρας. Το άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα των Σκοπίων, Ούτρινσκι Βέσνικ έχει τίτλο: «Η πολιτική του Γκρούεφσκι οδηγεί σε διαίρεση τη χώρα».

Διαβάστε ένα απόσπασμα του:

« Από την ημέρα που έγινε αρχηγός του κόμματος ο Γκρούεφσκι, δημιουργεί συστηματικά προϋποθέσεις για την πιθανή εξαφάνιση του κράτους μας και βοηθά πραγματικά τους εκπροσώπους του ελληνικού εθνικισμού.

Ο Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι δεν έκανε την ιδέα της διαίρεσης του κράτους κατά μήκος των εθνικών γραμμών το 2001, αλλά μέσω μια ειρηνικής ανταλλαγής των πληθυσμών και εδαφών με τους Αλβανούς.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι βρίσκεται σε καλό δρόμο με την πολιτική του, όχι μόνο να διαιρέσει τη χώρα κατά μήκος των εθνικών γραμμών, αλλά να την περιορίσει σε εθνικά τμήματα και έτσι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σύσταση του ιδίου του κράτους».

Πως άλλαξε την ονομασία του κόμματος

«Είναι επικεφαλής του κόμματος επί δέκα χρόνια, από το 2003, και το «Δημοκρατικό Κόμμα για τη Μακεδονική Εθνική Ενότητα» το τροποποίησε προσθέτοντας το ιστορικό όνομα της οργάνωσης VMRO (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση), που ήταν κατά την περίοδο των εθνικών απελευθερωτικών πολέμων, στα τέλη της δεκαετίας του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα, γνωστό για τις διαιρέσεις του που οδήγησαν σε πόλεμο μεταξύ τους, με εξοντώσεις και ανατριχιαστικές δολοφονίες μεταξύ των μελών του. Αυτή η οργάνωση συνεργάστηκε με τον φασισμό στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και ορισμένοι από τους ακτιβιστές του ήταν συνεργάτες των βουλγαρικών δικαστηρίων και της Κομιντέρν και ποτέ δεν επεδίωξαν για την ενότητα».

Ο Γκρούεφσκι είναι τροφοδότης του ελληνικού εθνικισμού

«Συστηματικά από τότε που ο Γκρούεφσκι έγινε αρχηγός του κόμματος δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την πιθανή εξαφάνιση του κράτους και βοηθά τους εκπροσώπους του ελληνικού εθνικισμού».

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:

«Ο Γκρούεφσκι δεν είχε υπογράψει την Ενδιάμεση Συμφωνία και συχνά έλεγε ότι είναι επιβλαβής για τα εθνικά συμφέροντα και με τις κατηγορίες αυτές κατέλαβε την εξουσία το 2006 κάνοντας συνασπισμό με τους «τρομοκράτες του Αλί Αχμέτι», όπως τους αποκαλούσε πριν τις εκλογές.

Δεύτερον. Λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, οι ελληνικές εφημερίδες ανέφεραν για τις εκδηλώσεις στα Σκόπια που ήταν αρκετές για να ασκήσουν βέτο στο Βουκουρέστι κατά της ένταξης μας στο ΝΑΤΟ.

Η πρώτη εκδήλωση ήταν όταν ο Νίκολα Γκρούεφσκι πήγε να αποτίσει φόρο τιμής στον τάφο του Γκότσε Ντέλτσεφ, στην ταφόπλακα του οποίου είναι χαραγμένος ο χάρτης της ‘Μακεδονίας’ με σύνορα βαθιά μέσα στα ελληνικά εδάφη.

Η δεύτερη εκδήλωση ήταν ο αφίσες που κολλήθηκαν στα Σκόπια, όπου παρίστατο η ελληνική σημαία με τη σβάστικα και έτσι διαφημίστηκε και στα μέσα ενημέρωσης.

Τρίτον, ο Γκρούεφσκι έχει επιλέξει την εξάλειψη της αντιπολίτευσης στη χώρα, με όλα τα μέσα, ώστε να μην έχει αντίλογο των πράξεων του».

Η καταγωγή των Σλάβων από τον ... Μέγα Αλέξανδρο

«Μαζί με την εξάλειψη του εγχώριου εχθρού της αντιπολίτευσης, ο Νίκολα Γκρούεφσκι ξεκίνησε το πρόγραμμα «Σκόπια 2014» που δηλώνει ότι δεν αναπολούμε, απλά, τις αρχαίες ρίζες των Μακεδόνων στη Μακεδονία, αλλά ανανεώνουμε τον πολιτικό μύθο της καταγωγής μας από τον Μέγα Αλέξανδρο, για τον οποίο και τον πατέρα του Φίλιππο, έχει κτίσει μνημεία, ονομάτισε αυτοκινητόδρομους, αεροδρόμια και στάδια. Με τη σύγχυση που δημιουργεί με αυτές τις μεθοδεύσεις στο λαό, επιτυγχάνει πολλούς στόχους.

Πρώτιστα, παρέχει ένα πρόσθετο επιχείρημα στο ότι οι Έλληνες δεν θα πρέπει να αποκλίνουν από τις θέσεις τους στη διαμάχη με το όνομα της χώρας, με την ανάδειξη όλων των ελληνικών μυθικών προσώπων ως προέκτασή μας στην αρχαιότητα και όχι των πραγματικών σλαβικών ριζών των σύγχρονων κατοίκων της χώρας μας.

Στο σημείο αυτό υπάρχει μια εσωτερική πολιτική διαίρεση με ένα πρόσθετο στοιχείο: εκείνων που πιστεύουν ότι πραγματικά προέρχονται από το σπέρμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και εκείνων που πιστεύουν ότι η βασική χαρακτηριστική ταυτότητα του σύγχρονου έθνους μας προέρχεται από το σλαβικό αλφάβητο, τη (σλαβική) γλώσσα, τον (σλαβικό) πολιτισμό και τον Χριστιανισμό».

Ο ρόλος της αντιπολίτευσης

«Η αντιπολίτευση, τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και οι διανοούμενοι, έχουν την υποχρέωση να δείξουν τους πραγματικούς κινδύνους της τρέχουσας πολιτικής χειραγώγησης της κυβέρνησης. Θα πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύσουν το απόρρητο της ψηφοφορίας και να ελευθερώσουν τους ανθρώπους από το φόβο της ελεύθερης έκφρασης».

ΑΠΟΔΟΣΗ: Βαλκανικό περισκόπιο