ΕΘΝΙΚΑ

Αξιωματικοί Λιμενικού: Κάτω τα χέρια από τα Μετοχικά Ταμεία

Αξιωματικοί Λιμενικού: Κάτω τα χέρια από τα Μετοχικά Ταμεία

Με μια σκληρή ανακοίνωση η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ) ζητά από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε συγχωνεύσεις των μετοχικών ταμείων των Ενοπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και παράλληλα ζητά από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο να πάρει θέση επι του θέματος και να δώσει ένα τέλος στην αγωνία χιλιάδων στελεχών.

Δείτε αναλυτικά ολόκληρη την ανακοίνωση της ΠΕΑΛΣ:

«Με αφορμή σωρεία δημοσιευμάτων για πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εργασίας κ. Γιώργου Κουτρουμάνη, σημαίνοντος στελέχους ενός εκ των δύο κυβερνητικών εταίρων, αναφορικά με την ειλημμένη από καιρό απόφαση μεταφοράς των μετοχικών ταμείων στο Υπουργείο Εργασίας και την υπαγωγή – ενσωμάτωσή τους στο ΕΤΑΑ, επιτείνεται η ανησυχία των στελεχών των Σ.Α. και Ε.Δ. για το τι πραγματικά κρύβεται γύρω από αυτό το θέμα. Αδήριτη πλέον είναι η ανάγκη να δοθούν σαφείς και κατηγορηματικές απαντήσεις, από την πλευρά των κυβερνητικών παραγόντων, του επίσημου κράτους.

Σε μια περίοδο που τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας συνεχίζουμε να αντιμετωπιζόμαστε ως «παρίες», γινόμαστε για άλλη μία φορά «στο ίδιο έργο θεατές». Ένα «αμφιβόλου επιτυχίας» σενάριο φαίνεται να προωθείται για την «εξυγίανση» των Μετοχικών Ταμείων δια της ένταξής τους στο Υπουργείο Εργασίας, γεγονός που γεννά ερωτηματικά ως προς μία αλλαγή της νομικής τους υπόστασης, καθώς και μία «διολίσθησή» τους σε ένα ενιαίο «επικουρικό ταμείο», τη στιγμή μάλιστα που ουδέποτε χρηματοδοτήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από το νυχθημερόν ιδρώτα των στελεχών - μελών τους.

Προς τούτο καλούμε τον αρμόδιο για τα Μετοχικά ταμεία κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο να δώσει ένα τέλος στην αγωνία και τον προβληματισμό των στελεχών και να ξεκαθαρίσει άμεσα τις κυβερνητικές προθέσεις για το θέμα, απαντώντας δημόσια στα παρακάτω ερωτήματα:

1. Οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού έχουν βάση και αποτελούν μέρος συμφωνίας με την Τρόικα;
2. Υπάρχει αναλογιστική μελέτη που να οδηγεί σε μια τέτοια πρόταση;
3. Πότε και από ποιους λήφθηκε η απόφαση;
4. Ήταν/είναι σε γνώση των Αρχηγών των επιτελείων (Σ.Α. και Ε.Δ.) καθώς των Διοικήσεων των Ταμείων;

Τα μετοχικά ταμεία Ε.Δ. και Σ.Α. αποτελούν από ιδρύσεως τους ανεξάρτητους μεταξύ τους Ασφαλιστικούς Φορείς με τα δικά τους ιδιαίτερα θεσμικά χαρακτηριστικά και δε μπορούν να χαρακτηρίζονται ως ταμεία επικουρικής ασφάλισης. Η επιχειρούμενη εκχώρηση της αρμοδιότητας των Ταμείων μας στο Υπουργείο Εργασίας, υπό τύπου «κοινών Ταμείων επικουρικής ασφάλισης», δεν είναι αποδεκτή, καθώς ανατρέπει εις βάρος μας την εκ του νόμου καθεστηκυία μετοχική – μερισματική σχέση και μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Μεταφέρουμε τις έντονες και δικαιολογημένες ανησυχίες των μελών μας και για άλλη μια φορά δηλώνουμε ότι δε θα επιτρέψουμε την υποτίμηση και απαξίωση μας, δε θα επιτρέψουμε την δρομολόγηση ερήμην μας εξελίξεων που αφορούν τα έννομα συμφέροντα και δικαιώματά μας, προκειμένου να κρυφτούν τα αδιέξοδα, η κακοδιοίκηση (κάποιων από αυτά), στρεβλώσεις και αστοχίες από πράξεις και παραλείψεις που διαχρονικά έχουν δημιουργηθεί εις βάρος των μετόχων και μερισματούχων τους.

Η ΠΕΑΛΣ, ως εκπρόσωπος μετόχων και εν δυνάμει μερισματούχων ΜΤΝ, παραμένει σε κοινή πορεία με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, παρακολουθώντας και ενεργώντας όπου και όποτε απαιτείται για την διαφύλαξη των δικαιωμάτων των μελών της».

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το όραμά σας κύριε Σαμαρά; Μια Ελλάδα χωρίς Ελληνες;