ΕΘΝΙΚΑ

Σούρλας: «Αταφοι παραμένουν οι πεσόντες της 9ης Μαρτίου 1941 στο Ύψωμα 731»

Σούρλας: «Αταφοι παραμένουν οι πεσόντες της 9ης Μαρτίου 1941 στο Ύψωμα 731»

Αταφοι ή προσωρινά θαμμένοι,παραμένουν σχεδόν στο σύνολό τους, οι 3.032 πεσόντες στην «Ιερή Ζώνη» -όπως αποκαλείται η περιοχή - του Υψώματος 731», επισημαίνει με επιστολή του ο κ. Γ. Σούρλας, Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων και Συγγενών Πεσόντων του Έπους 1940 –'41, ζητώντας να αποκατασταθεί αυτή η εκκρεμότητα.

Αναλυτικότερα ο κ. Γ. Σούρλας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αρ. Μπουλούκος ζητούν με επιστολή που απηύθυναν στα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας τη συμβολή τους, για την αποκατάσταση της μεγάλου αυτού εθνικού θέματος.

Ο κ. Σούρλας υπενθυμίζει πως σαν σήμερα το 1941, άρχισε η εαρινή επίθεση των Ιταλών στο ηρωικό και απόρθητο Ύψωμα 731, όπου διεξήχθησαν οι νικηφόρες μάχες του Έπους του 1940, που άλλαξαν την πορεία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το κείμενο της επιστολής:

«Στις 9 Μαρτίου, ακόμη μια επέτειος εορτάζεται, μετά από 74 χρόνια για τις νικηφόρες μάχες των ελληνικών δυνάμεων στο Ύψωμα 731, κατά την επίθεση των Ιταλών την αποκαλούμενη και "Εαρινή Επίθεση".
Μάχες που καθόρισαν την έκβαση του Ελληνοϊταλικού πολέμου και γενικότερα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Δυστυχώς γιορτάζουμε μια ακόμη επέτειο με άταφους όχι μόνο τους 3032πεσόντες στην αποκαλούμενη "Ιερή Ζώνη" του Υψώματος 731, αλλά σχεδόν το σύνολο των 7976 πεσόντων κατά το Έπος του 1940- 1941.
Πρόκειται για μια εθνική εκκρεμότητα που για ανθρωπιστικούς και εθνικούς λόγους επιβάλλεται να αποκατασταθεί.

Να γίνει η αναζήτηση των οστών να ανοίξουν οι ομαδικοί τάφοι (με 1400 πεσόντες στην Πρεμετή και 600 στα Στενά της Κλεισούρας) και να γίνει ο ενταφιασμός στα δύο Στρατιωτικά Κοιμητήρια, της Κλεισούρας και των Βουλιαρατών.

Μετά από επίμονους και επίπονους αγώνες, αφού έγινε γνωστό ότι οι πεσόντες παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι και έγιναν αποφασιστικές παρεμβάσεις προς την ελληνική και αλβανική πλευρά, κατέστη εφικτό να υπογραφεί σύμβαση μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων για την ίδρυση δύο Στρατιωτικών Κοιμητηρίων στους Βουλιαράτες και στα Στενά της Κλεισούρας, η οποία κυρώθηκε από την Αλβανική Βουλή στις 26.03.2010.

Αποφασίστηκε η σύσταση Μικτής Επιτροπής Ελλάδας – Αλβανίας για την υλοποίηση αυτής της Συμφωνίας.

Από τότε η Μικτή Επιτροπή συνήλθε μόνο μια φορά, στις 23.04.2012 και δεν υλοποιήθηκε καμία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν.

Εμείς τα παιδιά και οι συγγενείς των πεσόντων ζητάμε τη δική σας παρέμβαση για την εκταφή και τον ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων Στρατιωτικών, όπως προβλέπει η Συνθήκη.

Θέλουμε να μας δοθεί η δυνατότητα να επισκεφθούμε τους χώρους που έπεσαν οι συγγενείς μας.
Να πράξουμε τα δέοντα, να ανάψουμε έστω ένα κερί στα Στρατιωτικά Κοιμητήρια, όπου θα γίνει η εναπόθεση των οστών.
Άλλωστε τα χρονικά περιθώρια δεν μας επιτρέπουν να περιμένουμε.

Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε στο αίτημά μας, θα πράξετε το εθνικό σας και ανθρώπινο χρέος και θα τιμήσετε τους Ήρωες του 1940 –'41, σας ευχαριστούμε θερμά».

Σχετικές ειδήσεις