ΕΘΝΙΚΑ

Τουσκ: Χρειαζόμαστε καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία στο Κυπριακό

Τουσκ: Χρειαζόμαστε καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία στο Κυπριακό

"Μετά από σκληρή δουλειά πολλών εβδομάδων και συζητήσεις σε επίπεδο τεχνοκρατών, έχουμε φτάσει σε μια συμφωνία, η οποία, ελπίζω να γίνει αποδεχτή από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», δήλωσε για το Κυπριακό ο κ. Τουσκ μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την προσέλευσή του στο κτίριο όπου συνέρχεται η Σύνοδος ΕΕ – Τουρκίας.

Πρέπει να έχουμε καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία όσον αφορά την κατάσταση στη Συρία και βεβαίως το κυπριακό πρόβλημα, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ λίγο πριν την έναρξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας με αντικείμενο την προσφυγική κρίση.

“ Ο κ. Τουσκ είπε πως, πέραν του προσφυγικού, η Σύνοδος αφορά και την ευρύτερη διάσταση, και ειδικότερα την αναζωογόνηση των σχέσεων με την Τουρκία, περιλαμβανομένης της ενταξιακής διαδικασίας.

«Η Τουρκία είναι εταίρος κλειδί σε σχέση με την αντιτρομοκρατία, χρειαζόμαστε καλύτερη συνεργασία (με την Τουρκία) όσον αφορά την κατάσταση στη Συρία και, βεβαίως, το κυπριακό πρόβλημα», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι οι τελευταίες μέρες έδειξαν πόσο σημαντικό είναι η συνεργασία σε γεωπολιτικό και στρατηγικό πλαίσιο.

Ο κ. Τουσκ τόνισε παράλληλα ότι «δεν θα πρέπει να είμαστε αφελείς ότι η Τουρκία είναι ο μόνος τρόπος για επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης». Ο πιο σημαντικός τρόπος, πρόσθεσε, είναι η ευθύνη και το καθήκον μας να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορά μας. «Δεν μπορούμε να αναθέσουμε αυτή την υποχρέωση σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα,», κατέληξε.

Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις