ΕΘΝΙΚΑ

Μείωση των τουρκικών παραβιάσεων «βλέπει» ο Π. Μπεγλίτης

Μείωση των τουρκικών παραβιάσεων «βλέπει» ο Π. Μπεγλίτης
Εξαιρετικά χαμηλό χαρακτήρισε το ποσοστό παραβάσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο από την Τουρκία, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης..

Εξαιρετικά χαμηλό χαρακτήρισε το ποσοστό παραβάσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο από την Τουρκία, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης ενημερώνοντας νωρίτερα την Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, κάνοντας παράλληλα λόγο για «καλές πρακτικές» από πλευράς της γειτονικής χώρας.

Ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι μετά την «αυξημένη δραστηριότητα» που υπήρξε πρόσφατα σε πολλές περιοχές παραβιάζοντας τις αρχές του διεθνούς δικαίου και εθνικού αισθήματος, με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, αυτή περιορίστηκε αισθητά και ευχήθηκε το καλοκαίρι να εξελιχθεί ομαλά.

Την ίδια ώρα πάντως προειδοποίησε ότι αν χρειαστεί η κυβέρνηση και οι ένοπλες δυνάμεις θα αποκρούσουν όποια προσπάθεια παραβίασης των αρχών του διεθνούς δικαίου.

Ο υπουργός Άμυνας, αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση Ερντογάν εξέφρασε την ευχή αυτή να προσέλθει με ειλικρίνεια και αποφεύγοντας συμπεριφορές του πρόσφατου παρελθόντος στις διερευνητικές επαφές, γεγονός που θα προσφέρει – όπως είπε – στην εμπέδωση μιας μακράς περιόδου ειρήνης των δύο λαών.

Σε σχέση με την κατάργηση του στρατηγείου στη Σμύρνη ο κ. Μπεγλίτης επανάλαβε κάτι που είχε σημειώσει και ο προκάτοχός του, Ευάγγελος Βενιζέλος, ότι δηλαδή «θα συμβάλλει σε ένα νέο κλίμα στην περιοχή καθώς ήταν πηγή προβλημάτων και κρίσεων στην περιοχή μας».

Ο Πάνος Μπεγλίτης ερωτηθείς για την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει σε πλοίο ακτιβιστών να ταξιδέψει στη Γάζα, επανέλαβε ότι η απόφαση ελήφθη με γνώμονα το εθνικό συμφέρον αλλά και πως η Ελλάδα προτίθεται να μεταφέρει την ανθρωπιστική βοήθεια με δικά της έξοδα προς τους Παλαιστινίους.

Ξεκαθάρισε παράλληλα τη βούληση της κυβέρνησης για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με το Ισραήλ προσθέτοντας ότι αυτό δεν θα επηρεάσει στο παραμικρό τις ιστορικές των σχέσεων της χώρας με τον αραβικό κόσμο και την Τουρκία. «Δεν λειτουργούμε με αντανακλαστικό τρόπο, η ανάπτυξη των σχέσεων θα προσφέρει στην ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προαναγγέλλοντας μάλιστα και επίσκεψη υπουργών της κυβέρνησης στο Ισραήλ για συνομιλίες με ομολόγους τους.