ΕΘΝΙΚΑ

Παραδοχή Ιβάνοφ: Δεν φταίει η Ελλάδα για τη στασιμότητα της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων

Παραδοχή Ιβάνοφ: Δεν φταίει η Ελλάδα για τη στασιμότητα της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων

Στην προβληματική πολιτική κατάσταση της χώραςοφείλεται ηστασιμότητα της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίωνκαι όχι μόνο στη διαφορά με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας,παραδέχθηκεχθες, ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ,κατά την καθιερωμένη ετήσια ομιλία του στη Βουλή.

Είναι η πρώτη φορά που ένας υψηλόβαθμος παράγοντας των Σκοπίων αναγνωρίζει δημόσια ότι η οπισθοδρόμηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας δεν οφείλεται μόνο στις "παρεμποδίσεις" από την μεριά της Ελλάδας λόγω του θέματος της ονομασίας, όπως μονίμως υποστηρίζει ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο πρόεδρος των Σκοπίων, στην ομιλία του στη Βουλή αναγνώρισε ότι στη φετινή έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα του αποτυπώνεται το τέλμα, στο οποίο έχει περιέλθει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί μακρόν ανέβαλε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου, επειδή υπήρχε ο κίνδυνος εμείς από μόνοι μας να αναβάλλουμε το μέλλον μας, με την ανεύθυνη συμπεριφορά μας. Αντί για έκθεση προόδου, λάβαμε έκθεση στασιμότητας. Μετά από επτά χρόνια, αντί για ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, λάβαμε υπό όρους σύσταση για έναρξη διαπραγματεύσεων" ανέφερε ο κ. Ιβάνοφ.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεση προόδου για τα Σκόπια, που δημοσιοποίησε στις 10 Νοεμβρίου, μετέθεσε για μετά τις εκλογές του Απριλίου του 2016 στα Σκόπια την εισήγησή της προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έναρξη ή όχι ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα, σε αντίθεση με τα προηγούμενα έξι χρόνια, όταν επαναλάμβανε στις ετήσιες εκθέσεις προόδου τη θετική σύστασή της.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα, με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα τα Σκόπια για τη διαχείριση των αυξημένων προσφυγικών ροών, ο κ. Ιβάνοφ τόνισε ότι τα Σκόπια υφίσταται τις συνέπειες της αποτυχίας της ΕΕ να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κατάσταση που διαμορφώθηκε.

Ο κ. Ιβάνοφ πρόσθεσε ότι, στις πολυάριθμες συναντήσεις του με Ευρωπαίους ηγέτες, το προηγούμενο διάστημα, κατέστησε σαφές ότι τα Σκόπια είναι απλώς μία χώρα διέλευσης και ως τέτοια έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας έως 2.000 προσφύγων σε προσωρινά κέντρα.

Ακόμα, ο πρόεδρος των Σκοπίων ανέφερε ότι η χώρα του επεδίωξε να υπάρξει αποτελεσματικότερη συνεργασία με την Ελλάδα.

«Γι' αυτό το αίτημά μας συνομίλησα σε δύο ευκαιρίες που είχα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Οι προσπάθειές μου απέδωσαν καρπούς. Προσφάτως, η Ελλάδα απηύθυνε και επίσημα αίτημα στη Frontex για ανάπτυξη δυνάμεων στα ελληνο-μακεδονικά σύνορα. Καθήκον τους θα είναι ο έλεγχος και η καταγραφή των μεταναστών που επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα μας. Από τον κ. Τσίπρα έλαβα την υπόσχεση για πιο εντατική συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας των δύο χωρών μας» σημείωσε ο πρόεδρος των Σκοπίων.

Σχετικές ειδήσεις