ΕΘΝΙΚΑ

Ρίχνει τους τόνους για τους Τσάμηδες ο Αλβανός ΥΠΕΞ

Ρίχνει τους τόνους για τους Τσάμηδες ο Αλβανός ΥΠΕΞ

«Οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι στρατηγικές σχέσεις και είναι σχέσεις με μεγάλο δυναμική, το οποίο εμείς πρέπει να το εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι, κατά την κοινή συνέντευξη με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά στα Τίρανα.

«Η Αλβανία αποδέχεται και σέβεται την Ελλάδα ως αξιοπρεπή γείτονα. Είναι ευγνώμων για την υποστήριξη της», τόνισε επισημαίνοντας ωστόσο ότι το «τσαμικό» «αφορά στον σεβασμό των ελευθεριών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων αυτού του τσάμικου πληθυσμού και των απογόνων τους, που στην πραγματικότητα ήταν Αλβανοί της Τσαμουριάς με ελληνικά διαβατήρια ή ιθαγένεια».

Ο κ. Μπουσάτι εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι «μια ρεαλιστική αντιμετώπιση θα μετρίαζε τους εθνικιστικούς τόνους και θα αποκαθιστούσε την δικαιοσύνη» τονίζοντας ότι «η Αλβανία δεν έχει κανένα είδος εδαφικής αξίωσης προς την Ελλάδα, είναι μια χώρα που έχει υπογράψει την Τελική Πράξη του Ελσίνκι».

Ερωτηθείς σχετικά με την ελληνική μειονότητα, ο κ. Μπουσάτι ανέφερε ότι «είναι μια μειονότητα σεβαστή πολύ εδώ στην Αλβανία και επίσης είναι μια μειονότητα η οποία δεν είναι μόνον μια γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στην Αλβανία και την Ελλάδα, αλλά συνιστά και μια μεγάλη συμβολή στους δημοκρατικούς θεσμούς και εξελίξεις στη χώρα» υπογραμμίζοντας ότι η αλβανική πλευρά είναι «ανοιχτή για να προχωρήσει ακόμα περισσότερο τον σεβασμό στον τομέα των μειονοτήτων και να δει και προηγμένα πρότυπα, τόσο εδώ στην περιοχή όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για την ΑΟΖ είπε ότι «έχει θιγεί η εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας», διευκρινίζοντας ότι η αλβανική κυβέρνηση «είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά με την ελληνική πλευρά για μια λύση βασισμένη στο ευρωπαϊκό πνεύμα και στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Σχετικές ειδήσεις