ΕΘΝΙΚΑ

Απίστευτη πρόκληση: Ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία»

Απίστευτη πρόκληση: Ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία»

Άκρως επικίνδυνος και ανιστόρητος αποδεικνύεται ο Ιταλός, νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος αναμένεται να διαδεχτεί στην έδρα τον Μάρτιν Σουλτς.

Ο Αντόνιο Ταγιάνι αποκάλεσε τα «Σκόπια», «Μακεδονία» και χωρίς καμία αίσθηση πραγματικότητας, είπε ευθαρσώς πως ο Μέγας Αλέξανδρος και ο πατέρας του Φίλιπος Β’ ήταν πρόγονοι των Σκοπιανών.

«Η Μακεδονία είναι μια όμορφη χώρα. Όλοι στην Ιταλία γνωρίζουν την Μακεδονία. Γιατί; Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος ο Μακεδών είναι πολύ δημοφιλείς πρόγονοί σας. Χωρίς τον Αλέξανδρο δεν έχουμε την Ευρώπη, γιατί ήταν ο πρώτος βασιλιάς που σταμάτησε την εισβολή από το Ιράν και από εκείνες τις χώρες. Γι' αυτό τον λένε Μέγα Αλέξανδρο, γιατί ενδυνάμωσε τα ευρωπαϊκά σύνορα», ήταν συγκεκριμένα τα λόγια του Αντόνιο Ταγιάνι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ΑΝΤ1, προκαλώντας «θύελλα» αντιδράσεων.

tagiani

Η ομιλία του έγινε κατά την επίσημη επίσκεψή του στα Σκόπια τον περασμένο Φεβρουάριο ως Ευρωπαίος Επίτροπος, λίγους μήνες δηλαδή προτού εκλεγεί ως υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου.

Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις από πλευράς των Ελλήνων ευρωβουλευτών που έσπευσαν να τον αποδοκιμάσουν.

«Ο κύριος Ταγιάνι αποδεικνύεται όχι μόνο ανιστόρητος, αλλά και επιπόλαιος», τόνισε ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «αποδεικνύεται ο πρόεδρος όχι μόνο ανιστόρητος αλλά και αγεωγράφητος, λυπάμαι», δήλωσε η Ελίζα Βόζεμπεργκ από την ευρωομάδα της ΝΔ, «φανταστείτε η μητέρα του κυρίου Ταγιάνι να μην ήταν καθηγήτρια αρχαίων ελληνικών, τι θα έλεγε», αναρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Την διαμαρτυρία για τα παραπάνω λόγια εξέφρασε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης λέγοντας, «ο Αν.Ταγιάνι υπέπεσε σε θεσμικό κ ιστορικό ατόπημα. Οι Σλαβομακεδόνες δεν είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οφείλει δημόσια επανόρθωση. Ο Πρόεδρος του ΕΚ οφείλει να τηρεί έμπρακτα τις αποφάσεις της ΕΕ κ του ΟΗΕ για την FYROM. Αύριο το πρωί, του αποστέλλω σχετική επιστολή».

Εκ μέρους του γραφείου του κυρίου Ταγιάνι πάντως, η απάντηση προς το ρεπορτάζ του Ant1 ήταν πως επί του παρόντος ο πρόεδρος του ΕΚ δεν θα κάνει καμία δήλωση.

Σχετικές ειδήσεις