«Σουρωτήρι» το Αιγαίο από τις τουρκικές παραβιάσεις – Στη Βουλή το θέμα των προκλήσεων

«Σουρωτήρι» το Αιγαίο από τις τουρκικές παραβιάσεις – Στη Βουλή το θέμα των προκλήσεων

Σε 35 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου κυρίως στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο προχώρησαν σήμερα (6/11) τα τουρκιά αεροσκάφη

Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τα δύο μεμονωμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας/ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 - πραγματοποίησαν 29 παραβιάσεις του FIR Αθηνών και ένα ελικόπτερο 3. Στον ελληνικό εναέριο χώρο εισήλθαν, πάντως και 2 F-16 τα οποία πραγματοποίησαν 3 παραβιάσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαίτιστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Στη Βουλή η τουρκική προκλητικότητα

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκος έφέρε με ερώτησή του στη Βουλή τα ζητήματα της κλιμάκωσης της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο, των προκλητικών δηλώσεων Τσαβούσογλου στη Θράκη και της επικείμενης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

«Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού των Εξωτερικών κ. Κοτζιά ότι στο πρόσφατο ταξίδι του στην Άγκυρα εξήγησε στην τουρκική πλευρά ότι πρέπει «να μην προκαλούν με διάφορες ενέργειες ώστε να δυσκολέψουν το ταξίδι» του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα, η Τουρκία διατηρεί την ένταση και τις τελευταίες ημέρες κλιμακώνει την παραβατικότητά της στο Αιγαίο, σε μια χρονιά που, σε αυτόν τον τομέα, ήταν η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας. Συμπέρασμα: ο κ. Κοτζιάς δεν εισακούστηκε από τους συνομιλητές του και οι ενέργειες της Τουρκίας γίνονται προκλητικότερες», σημειώνει ο βουλευτής της ΝΔ.

Τονίζει παράλληλα ότι το κόμμα του θέλει να γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο το υπουργείο Εξωτερικών θα αντιμετωπίσει «τη βεβαρυμμένη αυτή κατάσταση ώστε η επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν να φέρει θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα».

Την ερώτηση του τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνυπογράφουν ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας Βασίλης Κικίλιας και οι αναπληρωτές τομεάρχες Εξωτερικών και Άμυνας Σταύρος Καλαφάτης, Σάββας Αναστασιάδης, Σίμος Κεδίκογλου και Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Οι τομεάρχες της ΝΔ επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, το 2017 εξελίσσεται στη χειρότερη χρονιά εδώ και μια δεκαετία σε ό,τι αφορά την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Επ’ αυτού, αναφέρουν συγκεκριμένα στοιχεία αριθμών παραβιάσεων ενώ τονίζουν ότι την ιδιαιτέρως προβληματική αυτή κατάσταση πραγμάτων ήλθαν να επιβαρύνουν οι προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου στη Θράκη.