ΕΘΝΙΚΑ

«Βόμβα» Μπαμπινιώτη: Φοβερό λάθος η αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας

«Βόμβα» Μπαμπινιώτη: Φοβερό λάθος η αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας
EUROKINISSI

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επιλογή της αναγνώρισης της γλώσσας των Σκοπίων ως μακεδονική έκρουσε την Πέμπτη (14/03/2019) ο Καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μπαμπινιώτης, κάνοντας λόγο για «ένα φοβερό, καίριο λάθος».

«Δεν είναι δυνατόν μια σλαβική, βουλγαροσέρβικη γλώσσα με κυριλλικό αλφάβητο,ψευδώνυμη μακεδονική να έρθουμε εμείς να την εισάγουμε και να την διδάσκουμε στα πανεπιστήμια μας», δήλωσε ο κ. Μπαμπινιώτης, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, σημείωσε πως μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους της Ελλάδας θα ήταν, επί της ουσίας, μια έμμεση αναγνώριση της «μακεδονικής» μειονότητας αλλά και εν δυνάμει των θέσεων του κόμματους του «Ουράνιου Τόξου» που προέβη στο ανάλογο αίτημα, με πρόσφατη επιστολή του προς το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι ένας μικρός αριθμός κατοίκων στα σύνορα, οι οποίοι είναι Έλληνες πολίτες, κατά βάση μεγαλύτεροι σε ηλικία, και μιλούν τα Ελληνικά, επιλέγουν να χρησιμοποιούν και τα λεγόμενα «σλαβομακεδονικά» χωρίς αυτό να συνεπάγεται σε καμία περίπτωση πως αποτελούν ή θα μπορούσαν να λογιστούν ως μειονότητα.

Διερωτήθηκε δε: «Έχουμε Έλληνες που μιλάνε αρβανίτικα, τσιγγάνικα. Είναι μειονότητα;».

Ο έγκριτος ακαδημαϊκός δεν έκρυψε, εξάλλου, την ανησυχία του για την ενδεχόμενη εκμετάλλευση της ονομασίας της γλώσσας από το «Ουράνιο Τόξο» αλλά και διάφορους άλλους επιτήδειους, οι οποίοι επιδιώκουν διακαώς να στηρίξουν το επιχείρημα περί δήθεν ύπαρξης «μακεδονικής» μειονότητας.

«Η γλώσσα γενικά φέρει στοιχεία που παραπέμπουν σε ταυτότητα, δεν είναι απλώς ένα όνομα», είπε με νόημα ο κ. Μπαμπινιώτης και πρόσθεσε: «Στη Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπεται ότι δεν υπάρχει μειονότητα άλλο όμως το τι γράφεται άλλο το τι συμβαίνει».

https://www.newsbomb.gr/oles-oi-eidhseis

Τέλος, εξέφρασε την απορία του αναφορικά με τη στάση του Υπουργού παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, στο ζήτημα, επιδοκιμάζοντας αντίθετα την άμεση αρνητική απάντηση στο αίτημα από τον Πρύτανη του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Προσοχή! Ισχυρή κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Πού θα «χτυπήσει»

Έσκασε «βόμβα»: Ο ΣΚΑΪ «κόβει» οριστικά το Survivor

Βίντεο - σοκ: Η στιγμή που τραγουδιστής πέφτει από τη σκηνή - Νοσηλεύεται σε τεχνητό κώμα

Σχετικές ειδήσεις