Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Νόρμαν Ατλάντικ - Ντοκουμέντο: Επιβάτης ενημέρωσε το Λ/Σ για τη φωτιά

Newsbomb

«Κάθε ναυάγιο, κάθε ζωή που χάνεται δεν μπορεί να μένει χωρίς την τιμωρία των υπευθύνων» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα, Τρίτη 30 Δεκεμβρίου για το δυστύχημα με το πλοίο Norman Atlantic.

Πρώτος το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, κ. Νίκος Λαγκαδιανός, αναφέροντας ότι έχουν διασωθεί 201 Έλληνες επιβάτες του Norman Atlantic.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε στη συνέντευξη τύπου ότι η υπηρεσία διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων συγκεντρώνει στοιχεία ανεξάρτητα από τις ιταλικές αρχές, συνεχίζοντας την επιβεβαίωση και τη διασταύρωση των ονομάτων.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε τη βαθιά οδύνη του και διαβεβαίωσε ότι κάνουν ότι είναι δυνατόν για να μην υπάρξει ούτε ένας άνθρωπος αβοήθητος.

«Η διάθεση της πολιτείας και της κυβέρνησης είναι να χυθεί άπλετο φως για να διαπιστωθούν τα αίτια», ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας, λέγοντας ότι η Εισαγγελία Πειραιά κάνει προκαταρκτική εξέταση για τα αίτια του ναυαγίου.

«Στόχος της πολιτείας είναι να ταυτοποιηθούν οι Έλληνες επιβαίνοντες και να γυρίσουν όλοι με ασφάλεια στα σπίτια τους», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, λέγοντας μάλιστα, ότι κανένα ναυτικό ατύχημα δεν μπορεί να μείνει χωρίς την τιμωρία των υπευθύνων.

Συγκλονιστικό ντοκουμέντο

«Είμαστε στο πλοίο Norman Atlantic, έχει πιάσει φωτιά, επικρατεί πανικός», με αυτές τις φράσεις ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές ένας επιβάτης του φλεγόμενου Norman Atlantic.

Για το ναυτικό δυστύχημα που σημειώθηκε ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία, οι ελληνικές Αρχές ειδοποιήθηκαν από έναν επιβάτη, ο οποίος τηλεφώνησε στο Λιμενικό Σώμα, για να αναφέρει την κατάσταση που επικρατεί στο πλοίο.

Στις 5.40 τα ξημερώματα, ένας εκ των επιβατών του Norman Atlantic κάλεσε το διεθνή αριθμό 112 και συνδέθηκε με το κέντρο επιχειρήσεων του Λιμενικού, με φωνή να τρέμει ανέφερε στα στελέχη του Λιμενικού ότι επιβαίνει σε ένα σκάφος που έφυγε από Ηγουμενίτσα και έχει πάρει φωτιά, ενώ στο εσωτερικό του επικρατεί πανικός.

Δεν μπορούσαν να συνενοηθούν με τους Ιταλούς

Την αδυναμία συνεννόηση με τον πλοίαρχο του Norman Atlantic, ο οποίος μιλούσε μόνο ιταλικά και δεν καταλάβαινε τις εντολές που του έδινε το ελληνικό λιμενικό περιέγραψε ο Νικόλας Πατρινός, στέλεχος του Κέντρου Επιχειρήσεων. Ο κ. Πατρινός τόνισε ότι η επικοινωνία με τον Ιταλό πλοίαρχο ήταν εξαιρετικά δύσκολη, λέγοντας ότι "έπρεπε πάντα να μιλάμε με κάποιον δίπλα του", καθώς οι εντολές που του έδιναν δεν γίνονταν κατανοητές.

Από την πλευρά του ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος έκανε λόγο για ένα από τα δυσκολότερα περιστατικά υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, οι οποίες, όπως τόνισε, για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν επέτρεπαν σε διασωστικά μέσα να περάσουν τα χαμηλά βαρομετρικά σε θάλασσα και αέρα.

Ο επικεφαλής του κέντρου επιχειρήσεων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μέσα σε δέκα λεπτά είχαν δεσμευθεί 8 πλοία για να ξεκινήσει η επιχείρηση καθώς το σκάφος βρισκόταν, κατά τα λεγόμενά του, οριακά στην ελληνική περιοχή ευθύνης βορειοδυτικά της Κέρκυρας.