ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Καταστροφές σε Ρόδο, Σκόπελο και Χαλκιδική -Συνεχίζεται η κακοκαιρία (pics)

Κακοκαιρία: Καταστροφές σε Ρόδο, Σκόπελο και Χαλκιδική -Συνεχίζεται η κακοκαιρία (pics)

Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η χώρα, με τα έντονα φαινόμενα να προκαλούν προβλήματα σε πολλές περιοχές.

Στη Ρόδο λειτουργεί από νωρίς το πρωί της Τετάρτης (23/9) το αεροδρόμιο το οποίο είχε κλείσει εκτάκτως το προηγούμενο βράδυ, λόγω λακκούβας οκτώ μέτρων που άνοιξε στον αεροδιάδρομο από την ισχυρή νεροποντή. Δεκάδες επιβάτες «εγκλωβίστηκαν» στο κτήριο του αεροδρομίου.

Στο σημείο εκείνο υπήρχε παλαιότερη ρωγμή, η οποία επισκευάστηκε. Όμως φαίνεται ότι άνοιξε και πάλι λόγω της δυνατής βροχής που έπεφτε στην περιοχή τις τελευταίες ώρες.

Έτσι πλέον -όπως σημειώνει η ιστοσελίδα rodiaki.gr- εκτελούνται από νωρίς σήμερα το πρωί, οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Ρόδου, μετά την ολοκληρωτική αποκατάσταση της ζημιάς που είχε υποστεί ο διάδρομος προσγείωσης στο «Διαγόρας».

Σημειώνεται ότι χθες, μετά την εμφάνιση του προβλήματος, ακυρώθηκε η προσγείωση 25 αεροπλάνων που ήταν προγραμματισμένο να έρθουν στη Ρόδο και κάποια απο αυτά κατευθύνθηκαν στην Κω, κάποια στο Ηράκλειο και κάποια στην Αθήνα.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Σκόπελο, όπου οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια από την ισχυρή βροχόπτωση, παρασύροντας αυτοκίνητα και κάδους. Πολλοί οδηγοί εγκλωβίστηκαν μέσα στα οχήματά τους, ενώ μεγάλο μέρος του λιμανιού του νησιού καταστράφηκε. Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά.

Η Πυροσβεστική δέχτηκε τουλάχιστον 100 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα.

Τα σχολεία, με απόφαση του δημάρχου, σήμερα θα μείνουν κλειστά σε όλο το νησί για λόγους ασφαλείας.

'Εχουν διακοπεί οι τηλεφωνικές επικοινωνίες της σταθερής τηλεφωνίας σε μεγάλες περιοχές στην Χώρα Σκοπέλου, ενώ μεγάλα τμήματα του νησιού δεν ηλεκτροδοτούνται από χθες, εξαιτίας πτώσεων στύλων της ΔΕΗ και δέντρων.

Δρόμοι που είχαν κλείσει από μπάζα και πέτρες άνοιξαν με την παρέμβαση τεχνικών συνεργείων του δήμου Σκοπέλου και η συγκοινωνία αποκαταστάθηκε στον δρόμο Χώρας Σκοπέλου-Γλώσσας.

Ήδη στο νησί μεταβαίνει δύναμη 15 ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τον Βόλο, για να συνδράμει στην αποκατάσταση των ζημιών στο νησί.

Στη γειτονική Σκιάθο που επίσης επλήγη από την κακοκαιρία, μετατράπηκε σε ορμητικό χείμαρρο η κεντρική οδός Παπαδιαμάντη, ενώ στην περιοχή Κολιός έπεσε δένδρο και έκλεισε για μία ώρα ο δρόμος Σκιάθου-Κουκουναριών.

Στη Χαλκιδική, πλημμύρισαν ξενοδοχεία και σπίτια στη Σίβηρη όταν φούσκωσε το ποτάμι της περιοχής από τη δυνατή βροχόπτωση και υπερχείλισε προκαλώντας καταστροφές. Κάτοικοι και τουρίστες που βρίσκονταν στην περιοχή πήραν σκούπες και κουβάδες και έδιωχναν τα νερά μέσα από τα σπίτια και τα δωμάτια των ξενοδοχείων.

Στην Άφυτο Χαλκιδικής από τους χειμάρρους που σχηματίστηκαν στην περιοχή παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και πλημμύρισαν σπίτια. Η Πυροσβεστική κλήθηκε σε 150 περιπτώσεις, ενώ διέσωσε πέντε άτομα που εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους.

Φωτογραφίες – video: skopelos-news.blogspot.gr

Εν τω μεταξύ, άστατος και κατά περιόδους νεφελώδης θα είναι ο καιρός σήμερα Τετάρτη (23/9), με τοπικές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι οποίες πρόσκαιρα στην ανατολική και νότια χώρα θα είναι τοπικά ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το βράδυ.

Σταδιακά οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Τα φαινόμενα, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ, είναι πιθανό να συνεχιστούν μέχρι τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης

Αναλυτικά, η πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ για σήμερα Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου

Αττική
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι όποιες μέχρι το απόγευμα θα είναι κατά περιόδους ισχυρές.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: αυξημένες νεφώσεις κατά διαστήματα με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα τα οποία κατά τόπους θα είναι ισχυρά από το απόγευμα στα δυτικά θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου, στα δυτικά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα βόρεια 6 μποφόρ. Από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και στα νότια θα στραφούν σε βορείους βορειοδυτικούς.
Θερμοκρασία: από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Σχετικές ειδήσεις