ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Αττική: Έτσι εγκλωβίστηκαν τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι (ΧΑΡΤΗΣ)

Φωτιά Αττική: Έτσι εγκλωβίστηκαν τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι (ΧΑΡΤΗΣ)

Φωτιά:Το αποκαλούν «Λεωφόρο». Είναι, όμως, ένα στενό δρομάκι, παράλληλο στη θάλασσα, που δεν ξεπερνάει σε πλάτος τα οκτώ μέτρα. Στο ύψος της ψαροταβέρνας «Αργυρή Ακτή» στο Μάτι Αττικής, εκεί όπου η άσφαλτος σχηματίζει μια γούβα, βρέθηκαν 36 καμένα αυτοκίνητα. Εγκλωβίστηκαν κινούμενα σε αντίθετες κατευθύνσεις.

Κάποιοι επιβάτες δεν πρόλαβαν να τα εγκαταλείψουν.

«Κάηκαν πέντε άνθρωποι, μέσα στα αμάξια τους», λέει στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Γιάννης Σταμπέλος. Έχει καπνισμένο πρόσωπο και κατακόκκινα μάτια, ξάγρυπνος από το κυνήγι της φωτιάς. Βρέθηκε στην ταβέρνα του στη Λεωφόρο Ποσειδώνος νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, μόλις οι φλόγες ξεπρόβαλαν στον γειτονικό Νέο Βουτζά, στις πλαγιές πάνω από το Μάτι.

«Έγινε λάθος συντονισμός. Τους έστελναν όλους από τη Μαραθώνος να πάρουν τον παραλιακό δρόμο γιατί δεν πίστευαν ότι θα κατέληγε κάτω η φωτιά. Δεν είχε συμβεί ξανά αυτό. Έτρεχαν όλοι πανικόβλητοι και φράκαραν εδώ», τονίζει.

xartis

Μεταξύ των οδών Δημοκρατίας και Ειρήνης, σε ένα οικόπεδο που κάποτε ήταν πευκόφυτο, οι διασώστες σκέπασαν με σεντόνια δεκάδες σορούς. Είκοσι πέντε άνθρωποι χάθηκαν εκεί. Το χωράφι δεν καταλήγει σε παραλία, αλλά σε ύψωμα που βλέπει στη θάλασσα. Δεν μπόρεσαν να δραπετεύσουν όταν τους κύκλωσε η φωτιά. Κάποιοι εντοπίστηκαν εκεί αγκαλιασμένοι, όπως ανέφεραν διασώστες.

Το απόγευμα της Δευτέρας ο κ. Σταμπέλος είχε προλάβει να καταφύγει στον κολπίσκο, μπροστά από την ταβέρνα του. Δίπλα του εκατοντάδες κάτοικοι και παραθεριστές. Ο ίδιος εκτιμά ότι ήταν πάνω από 300. Προσπαθούσαν να ανασάνουν, καθώς ο άνεμος έστελνε κατά πάνω τους τον καπνό.

«Πάλι καλά που δεν πεθάναμε στη θάλασσα. Δεν είχαμε οξυγόνο. Μια κοπέλα πήδηξε από το διπλανό λόφο γιατί την εγκλώβισε η φωτιά και σκοτώθηκε. Ένα παλικάρι το βρήκαν σε μια καφετέρια απέναντι, καμένο», λέει.

Κοινά σημεία

Την επόμενη ημέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς, οι δεκάδες μαρτυρίες διασωθέντων στο Μάτι είχαν τέσσερα κοινά σημεία:

1) Δεν υπήρξε απόπειρα εκκένωσης του οικισμού.

2) Υποτιμήθηκε ο κίνδυνος από Αρχές, αλλά και κατοίκους που θεώρησαν ότι η πυρκαγιά δεν θα διέσχιζε το σύνορο της Λεωφόρου Μαραθώνος.

3) Ο κόσμος οδηγήθηκε σε στενούς δρόμους, όπου παγιδεύτηκε και επικράτησε πανικός.

4) Μόλις έφτασαν στη Λεωφόρο Μαραθώνος, οι φλόγες χρειάστηκαν μόλις 15 λεπτά για να καταλήξουν στο Μάτι.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία χωρίς τέλος: Τουλάχιστον 80 οι νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική

Φωτιά ΤΩΡΑ: Πού υπάρχουν ενεργά μέτωπα αυτή τη στιγμή (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)