ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Αττική: Καταθέσεις μαρτύρων διαψεύδουν την Πυροσβεστική

Φωτιά Αττική: Καταθέσεις μαρτύρων διαψεύδουν την Πυροσβεστική

Το ηλεκτρονικό αρχείο με τις επικοινωνίες των στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τις κινήσεις του στόλου των οχημάτων, το κρίσιμο διάστημα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς που κόστισε τη ζωή σε 92 ανθρώπους, φέρεται να βρίσκεται από την Τετάρτη (08/08) στα χέρια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και του αξιωματικού της Υπηρεσίας που έχει οριστεί ως δικαστικός πραγματογνώμονας.

«ΓΚΡΙΖΕΣ» ΖΩΝΕΣ ΣΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Η έως τώρα έρευνα για την πυρκαγιά στο Μάτι, φέρεται να έχει φέρει στο φως, αναντιστοιχίες μεταξύ στοιχείων από το αρχείο της Πυροσβεστικής και όσων έχουν καταθέσει μάρτυρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», η ώρα που οι επικεφαλής αξιωματικοί του Σώματος ενημερώθηκαν για την έναρξη της φωτιάς και ο ακριβής χρόνος ανταπόκρισής τους στο συμβάν διαφέρουν από τους πραγματικούς.

Το ηλεκτρονικό αρχείο με τις επικοινωνίες των στελεχών της Πυροσβεστικής και τις κινήσεις του στόλου των οχημάτων τις κρίσιμες ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, επρόκειτο σύμφωνα με το δημοσίευμα, να παραλάβουν χθες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών και ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής που έχει οριστεί ως δικαστικός πραγματογνώμονας.

Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι εδώ και μερικά 24ωρα έχει ήδη γίνει από την Πυροσβεστική μία πρώτη αποτύπωση των ενεργειών, οι οποίες αποκλίνουν από όσα έχουν επισήμως κατατεθεί δια στόματος μαρτύρων στην Εισαγγελία.

Φαίνεται δηλαδή πως υπάρχουν αξιωματικοί που ενώ ενημερώθηκαν άμεσα για την εκδήλωση της πυρκαγιάς, στο σχετικό αρχείο εμφανίζονται να ειδοποιήθηκαν αρκετή ώρα αργότερα ενώ κάποιοι άλλοι εμφανίζονται να μεταβαίνουν στο μέτωπο έως και μία ώρα μετά την πραγματική.

Αυτά φέρονται να έχουν αναδείξει μάρτυρες - «κλειδιά» που τις προηγούμενες ημέρες κατέθεσαν ενώπιον των αρμοδίων εισαγγελέων.

Για παράδειγμα, από τα στοιχεία που έχουν συμπεριληφθεί στην πρώτη αποτύπωση της Πυροσβεστικής, προκύπτει ότι ανώτατος αξιωματικός που είχε την ευθύνη της κατάσβεσης της φωτιάς και εκτελούσε περιπολία στην Ανατολική Αττική, ενεργοποιήθηκε 40 λεπτά μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, δηλαδή στις 17:30. Στην κατάθεσή του στους εισαγγελείς ωστόσο, ο συγκεκριμένος αξιωματικός φέρεται να είπε ότι εντόπισε άμεσα την πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης και μάλιστα υπάρχει καταγεγραμμένη επικοινωνία του με το 199 της Πυροσβεστικής στις 16:50, δηλαδή μόλις ένα λεπτό μετά την έναρξη της φωτιάς.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η οριστική αποτύπωση για τις κινήσεις των στελεχών του Σώματος θα προκύψει από την άρση απορρήτου στα κινητά τους τηλέφωνα ενώ η πορεία του κάθε πυροσβεστικού οχήματος θα αποκαλυφθεί απο το ψηφιακό αποτύπωμα σε σχετικό σύστημα που διαθέτει το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Διαβάστε επίσης:

Η ανατριχιαστική αποκάλυψη του Άκη Σακελλαρίου: Για δέκα ημέρες μέσα στην Εντατική…

Ρίκα Βαγιάννη: Ραγίζει καρδιές ο αποχαιρετισμός του συζύγου της