ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλήνιες 2020 - Έκθεση: Τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα

Πανελλήνιες 2020 - Έκθεση: Τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα
INTIME NEWS

Πανελλήνιες 2020: Στη «μάχη» των πανελλαδικών εξετάσεων ρίχνονται σήμερα Δευτέρα (15/06) 100.000 υποψήφιοι για να διεκδικήσουν 77.970 θέσεις στα ΑΕΙ της χώρας

Η αυλαία ανοίγει με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 26 Ιουνίου με την πανελλαδική εξέταση των μαθημάτων της Χημείας και των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.

Διπλό σύστημα, μειωμένη ύλη, αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των μορίων, αύξηση των εξεταστικών κέντρων και αποστάσεις 1,5 μέτρου μεταξύ των θρανίων χαρακτηρίζουν τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις, στις οποίες οι υποψήφιοι προσέρχονται ύστερα από δύο μήνες καραντίνας.

Εκπαιδευτικοί αναλυτές και καθηγητές αναμένουν με αγωνία την ανταπόκριση των υποψηφίων στις Πανελλαδικές, καθώς, όπως έχουν σημειώσει, ο ψυχολογικός παράγοντας φέτος θα «παίξει» σημαντικό ρόλο στις επιδόσεις τους. Η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας κράτησε τους μαθητές μακριά από το «σκληρό» πρόγραμμα που ακολουθούν κάθε χρόνο οι υποψήφιοι και τους προσγείωσε σε μια πρωτόγνωρη καθημερινότητα, που σε αρκετές περιπτώσεις επηρέασε την εντατική μελέτη τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η παρατεταμένη καραντίνα ωφέλησε τους καλούς μαθητές, όχι όμως και τους μέτριους, οι οποίοι αποσυντονίστηκαν. Το περσινό τοπίο των βάσεων δεν μπορεί να αποτελέσει «πυξίδα» για τους υποψηφίους, καθώς τα δεδομένα φέτος είναι τελείως διαφορετικά. Οι βάσεις φαίνεται ότι, ασχέτως επιδόσεων των υποψηφίων, θα παρουσιάσουν φέτος μικρή άνοδο, η οποία όμως είναι πλασματική και οριζόντια και οφείλεται στην κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας.

Το θέμα της Έκθεσης στο Newsbomb.gr

Το Νewsbomb.gr, όπως κάθε χρόνο, θα ενημερώνει για τα θέματα των Πανελληνίων 2020 και τις απαντήσεις τους, καθώς και για όλες τις εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2020, έως ότου ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου.

Με την εγκυρότητα και την πολύχρονη εμπειρία των φροντιστηρίων ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ θα μάθετε πρώτοι τα θέματα των Πανελληνίων 2020 όπως και τις απαντήσεις τους.

Πανελλήνιες 2020: Το πρόγραμμα των εξετάσεων

Το πρώτο μάθημα στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (Γενικής Παιδείας). Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι που θα εξεταστούν με το νέο σύστημα, θα εξεταστούν την Τετάρτη 17/6, στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) και στα Μαθηματικά (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Την Παρασκευή 19/6, θα εξεταστούν στη Βιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας) και στην Κοινωνιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών).

Ακολουθούν, την επόμενη εβδομάδα, η εξέταση στη Φυσική στις 22/6 (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και στις 24/6 στην Ιστορία και την Πληροφορική, των Ομάδων Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την εξέταση στις 26/6 στην Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Οικονομία (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ που θα δώσουν με το παλαιό σύστημα, θα έχουν κατά βάση κοινό πρόγραμμα με όσους δώσουν με το νέο, με εξαίρεση, ότι στις 22/6 θα πραγματοποιηθεί η εξέταση των Λατινικών (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), στις 24/6 η εξέταση του μαθήματος «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και στις 26/6 η εξέταση του μαθήματος «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Ώρα έναρξης της κάθε εξέτασης είναι 08:30 (κοινή για όλους τους υποψηφίους). Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 και η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες. Εξαίρεση, το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο (ΕΠΑΛ), για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.

Ειδικά μαθήματα

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν από την 1η έως την 13η Ιουλίου 2020.

Αναλυτικότερα, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν με την εξέταση των Αγγλικών (1/7) και θα συνεχιστούν με το Ελεύθερο και το Γραμμικό Σχέδιο (2/7 και 3/7, αντίστοιχα). Η πρώτη εβδομάδα εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθεί με την εξέταση των Ιταλικών (4/7).

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις στα Γερμανικά (6/7), τα Γαλλικά (7/7) και τα Ισπανικά (8/7).

Οι υπόλοιπες ημέρες θα είναι αφιερωμένες στην εξέταση των μουσικών ειδικών μαθημάτων: Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Δεξιοτήτων (10/7), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (11/7) και Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (13/7).

Όσον αφορά το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των Υγειονομικών Εξετάσεων και της Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, αυτό έχει οριστεί από τις 29 Ιουνίου έως και τις 10 Ιουλίου.

Πρεμιέρα και για τα ΕΠΑΛ

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα αρχίσουν αυτή την εβδομάδα και για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ. Πρώτο μάθημα, τα Νέα Ελληνικά (Γενικής Παιδείας), στα οποία θα εξεταστούν την Τρίτη 16 Ιουνίου. Στη συνέχεια, την Πέμπτη 18 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα), που είναι επίσης μάθημα Γενικής Παιδείας.

Θα ακολουθήσουν, από τις 20 έως και τις 30 Ιουνίου, οι εξετάσεις στα μαθήματα ειδικότητας.

Δείτε τι αλλάζει φέτος

Μειωμένη ύλη: Το «γερό ψαλίδι» στην εξεταστέα ύλη των Πανελλαδικών ήταν μονόδρομος για την πολιτική ηγεσία, καθώς παρατεινόταν εβδομάδα με την εβδομάδα η αναστολή λειτουργίας των σχολείων. Για αρκετούς μαθητές ήταν μια θετική εξέλιξη, καθώς μειώθηκε ο όγκος διαβάσματος και επαναλήψεων, όμως οι εκπαιδευτικοί κρούουν τον κώδωνα ότι ακόμα και με μειωμένη ύλη ο πήχης δυσκολίας μπορεί να παραμείνει υψηλός. Η μειωμένη ύλη δεν άλλαξε μόνο τη ροή της μελέτης, αλλά θα αλλάξει και τη φιλοσοφία πολλών μαθημάτων στα διαγωνίσματα, καθώς σημαντικά κεφάλαια που αποτελούσαν μέρος των διαγωνισμάτων των προηγούμενων χρόνων απουσιάζουν φέτος.

Κατάργηση συντελεστών βαρύτητας: Μια μικρή αλλαγή που φέρνει ανατροπή στον υπολογισμό μορίων, καθώς θα ανεβάσει πλασματικά τις βάσεις και θα οδηγήσει σε αρκετές ισοβαθμίες. Μέχρι πέρυσι, δύο μαθήματα από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα είχαν συντελεστή βαρύτητας, ενώ πλέον ο μέσος όρος θα προκύπτει από τις επιδόσεις και των τεσσάρων μαθημάτων. Φυσικά, πρόκειται για μια τεχνική αλλαγή, που δεν αλλάζει τίποτα στην ουσία των εξετάσεων, αλλά και στη μάχη των υποψηφίων για μια θέση στην πρώτη τους επιλογή.

Μηχανογραφικό: Ο νόμος του υπουργείου Παιδείας, που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη, αλλάζει τα κριτήρια και για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Η αυστηροποίηση του πλαισίου των μετεγγραφών ορίζει διαφορετικές επιλογές, καθώς πλέον τίθεται βάση μετεγγραφής. Ειδικότερα, ένας επιτυχών φοιτητής δεν θα μπορεί να λάβει χωρίς ακαδημαϊκούς περιορισμούς μετεγγραφή σε άλλη πόλη. Η βάση εισαγωγής ορίζεται στα 2.750 μόρια και αποτελεί τη μεγαλύτερη διαφορά από τη βάση εισαγωγής της σχολής όπου επιθυμεί να εισαχθεί ο μαθητής. Στη φετινή συμπλήρωση του μηχανογραφικού, ο μαθητής θα πρέπει να ξέρει ότι ακόμα και αν πληροί τα οικονομικά κριτήρια, δεν μπορεί να δηλώσει μια χαμηλόβαθμη σχολή της επαρχίας και να επιτύχει τη μετεγγραφή του σε άλλη υψηλόβαθμη σχολή κεντρικού Ιδρύματος. Το εν λόγω μέτρο ελήφθη με στόχο να αποφευχθούν φαινόμενα όπου φοιτητές με βαθμό επίδοσης κάτω του «10» έπαιρναν μετεγγραφή σε υψηλόβαθμες σχολές των κεντρικών Ιδρυμάτων.

Αντισηπτικά και (προαιρετικά) μάσκες δίπλα από τα… στυλό

Αντισηπτικά σε όλες τις σχολικές αίθουσες, ανοιχτά παράθυρα, προαιρετική χρήση μάσκας και τουλάχιστον 1,5 μέτρο απόσταση θα τηρηθεί μεταξύ των υποψηφίων. Τα τμήματα θα διαιρεθούν σε μικρότερα και τα εξεταστικά κέντρα αυξάνονται για να προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες.

Τα παραπάνω προβλέπει απόφαση του υπουργείου Παιδείας, στην οποία δίνονται σαφείς οδηγίες προς τους προέδρους και τα μέλη της Λυκειακής Επιτροπής Εξετάσεων για τους μαθητές που θα εξεταστούν γραπτά αλλά και προφορικά. Υ

Τι προβλέπει η απόφαση:

Η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για τους υποψήφιους μαθητές. Προαιρετική είναι και για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι βρίσκονται εντός του σχολικού χώρου, αλλά όχι εντός της αίθουσας όπου διενεργούνται οι εξετάσεις, και διαχειρίζονται τον υπολογιστή στην αίθουσα καθηγητών και την τήρηση αποστάσεων στους εξωτερικούς χώρους όπου περιμένουν οι γονείς.

Υποχρεωτική είναι η μάσκα για τους επιτηρητές εντός της αίθουσας, καθώς αυτοί δεν μπορούν να διατηρήσουν τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας, καθώς θα περνούν μεταξύ των θρανίων και θα ελέγχουν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

Η σχολική αίθουσα προτείνεται να αερίζεται φυσικά, ενώ σε περίπτωση όπου δεν υπάρχουν παράθυρα είναι δυνατή η χρήση κλιματιστικών, σύμφωνα όμως με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας.

Η χρήση ανεμιστήρων δεν προτείνεται.

Στην περίπτωση των προφορικών εξετάσεων, οι υποψήφιοι που περιμένουν στην αίθουσα προετοιμασίας θα πρέπει να έχουν μεταξύ τους απόσταση 1,5 μέτρου. Επίσης, σε περίπτωση που ένας υποψήφιος με ειδικές ανάγκες θα πρέπει να συνοδεύεται από κάποιον εκπαιδευτικό που προσφέρει παράλληλη στήριξη, ο δεύτερος θα πρέπει υποχρεωτικά να φοράει μάσκα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τις Πανελλήνιες 2020

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.