ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλήνιες: Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των μορίων - Τι θα ισχύει από το 2021

Πανελλήνιες: Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των μορίων - Τι θα ισχύει από το 2021

Επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας και νέο τρόπο υπολογισμού των μορίων, αρχής γενομένης από τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2021 και εφεξής, «φέρνει» υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Β' 3821/9.9.2020).

Όπως ορίζει η απόφαση, ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων των υποψηφίων θα γίνεται ως εξής:

Το άθροισμα των γραπτών βαθμών στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, θα πολλαπλασιάζεται επί δύο.

Στη συνέχεια, στο γινόμενο αυτό θα προστίθενται τα γινόμενα των γραπτών βαθμών των δύο μαθημάτων με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται με το εκατό (100).

Οι συντελεστές βαρύτητας, ορίστηκαν ως εξής:

Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών

1ο Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές επιστήμες:

α) Αρχαία Ελληνικά Προσανατολισμού: 1,3

β) Ιστορία Προσανατολισμού: 0,7

Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας

2ο Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες.

α) Μαθηματικά Προσανατολισμού: 1,3

β) Φυσική Προσανατολισμού: 0,7

3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής:

α) Βιολογία Προσανατολισμού: 1,3

β) Χημεία Προσανατολισμού: 0,7

Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

4ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής:

α) Μαθηματικά Προσανατολισμού: 1,3

β) Οικονομία Προσανατολισμού: 0,7

Η δεκάδα των πιο δημοφιλών σχολών

Στη δεκάδα των πιο δημοφιλών σχολών στην πρώτη θέση φιγουράρει -διαχρονικά- η Ιατρική Αθηνών με 1.985 υποψηφίους να την επιλέγουν ως πρώτη επιλογή, ενώ 3.289 συνολικά την συμπεριέλαβαν ως επιλογή στο μηχανογραφικό τους.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών καλύπτει σχεδόν το 50% των επιλογών με τις σχολές Νομικής, Ψυχολογίας, ΤΕΦΑΑ και Πληροφορικής να αποτελούν τις πιο δημοφιλείς επιλογές.

Το ΕΜΠ βρίσκεται στην 3η και την 8η θέση με τις σχολές Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών, το ΑΠΘ στην 6η και την 7η θέση με τις σχολές Ψυχολογίας και Ιατρικής, ενώ το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ βρίσκεται στις πέντε πιο δημοφιλείς σχολές.

Οι σχολές που έμειναν στα... αζήτητα

Στον αντίποδα, τμήματα με βάσεις εισαγωγής από 800 έως και 3.000 μόρια κατέγραψαν μονοψήφιο αριθμό πρώτων επιλογών από τους υποψηφίους, αν και επιλέχθηκαν από πολλούς ως μία επιλογή στο μηχανογραφικό τους.

Ενδεικτικά το τμήμα Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών επιλέχθηκε ως πρώτη επιλογή μόνο από 4 υποψηφίους και η βάση εισαγωγής του έπεσε στα 875 μόρια.

Το τμήμα Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο μόλις με 5 υποψηφίους να το θέτουν ως πρώτη επιλογή κατέγραψε βάση εισαγωγής 900 μόρια.

Η πληθώρα τμημάτων ομοειδών αντικειμένων που έχει αλλάξει εδώ κι ένα χρόνο τον ακαδημαϊκό χάρτη σε συνδυασμό με την οικονομική συγκυρία που δυσκολεύει αρκετές οικογένειες να διατηρούν επιπλέον σπίτι σε κάποια άλλη πόλη, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχει «καταδικάσει» αρκετά τμήματα περιφερειακών τμημάτων (π.χ. Μαθηματικό, Φυσική) να βρίσκονται στις τελευταίες επιλογές των υποψηφίων, με αποτέλεσμα να καταγράφουν χαμηλές βάσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο εφιάλτης των Τούρκων - Η Ελλάδα μπροστά στην «πιο απίθανη συμφωνία»