ΠΑΙΔΕΙΑ

Αλαλούμ με τα self test μαθητών – Εκατοντάδες βγήκαν… «ψευδώς θετικά»

Αλαλούμ με τα self test μαθητών – Εκατοντάδες βγήκαν… «ψευδώς θετικά»

Με παρατράγουδα ανέβασαν ρολά τα σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με καταγγελίες γονέων, εκατοντάδες από τα self test των μαθητών που βγήκαν θετικά αποδείχθηκαν στον επανέλεγχο «ψευδώς θετικά».

Όπως μετέδωσε νωρίτερα ο ΣΚΑΪ, τα 3.000 έφτασαν τα θετικά self test εκπαιδευτικών, μαθητών και εργαζομένων σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας ο συνολικός πληθυσμός της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1,7 εκατ. άτομα.

Μία από τις πιο ακραίες περιπτώσεις ήταν στα Γιάννενα, όπου μαθητές που άρχισαν να κάνουν τα τεστ εν όψει της επιστροφής στα θρανία, βγήκαν σχεδόν στο σύνολό τους θετικοί.

Σύμφωνα με το epiruspost.gr, οι γονείς επικοινώνησαν με τον ΕΟΔΥ αλλά και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και δεκάδες μαθητές κλήθηκαν να επαναλάβουν τον δειγματοληπτικό έλεγχο με rapid test τόσο στην κεντρική πλατεία όσο και στη μονάδα που λειτουργεί στο στρατόπεδο Βελισσαρίου.

Από το αποτέλεσμα του rapid test προέκυψε σχεδόν για όλες τις περιπτώσεις ότι το self είχε δώσει ψευδές αποτέλεσμα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την Κυριακή μόνο στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων έγιναν 500 δειγματοληπτικοί έλεγχοι και θετικά ήταν μόλις πέντε από τα τεστ που διενεργήθηκαν.

Παρόμοια κατάσταση και στη Λαμία

Το υποχρεωτικό self test με το οποίο μπορούσαν να επιστρέψουν οι μαθητές στο σχολείο - αν και εφόσον ήταν αρνητικό - έβαλε σε περιπέτειες δεκάδες οικογένειες και στη Λαμία.

Χαρακτηριστικά στις δύο κεντρικές δειγματοληψίες του δήμου Λαμιέων, σε πλατεία Ελευθερίας και Παγκράτι, εμφανίσθηκαν τουλάχιστον 45 μαθητές με θετικό ατομικό τεστ από τα οποία επαληθεύτηκαν μόνο 2.

Ανάλογο ποσοστό αξιοπιστίας αποκαλύφθηκε, σύμφωνα με την έρευνα του LamiaReport και στα ιδιωτικά εργαστήρια όπου έσπευσαν κατά δεκάδες οι πολίτες για τεστ στα παιδιά τους.

Οι ανωτέρω δειγματοληψίες των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στο Δήμο Λαμιέων, αποκάλυψαν όμως κι άλλα περιστατικά covid μεταξύ των πολιτών. Πιο αναλυτικά:

Στην Πλατεία Ελευθερίας, έγιναν 430 δειγματοληψίες και βρέθηκαν πέντε (5) θετικά (ποσοστό θετικότητας 1,16%). Τα δύο πρόκειται για τους μαθητές (από τους 45) που βρέθηκαν θετικοί στα self test. Ακόμα ένα επρόκειτο για στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ τα υπόλοιπα δύο δεν αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Προς το παρόν επίσημη απάντηση δεν έχει δοθεί παρά μόνο γίνονται εικασίες για ενδεχόμενο πρόβλημα στην συγκεκριμένη παρτίδα.

Από την πλευρά της, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών σήμερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, εξήγησε πως τα self trst δηλώνονται στην πλατφόρμα και γίνεται επιβεβαίωση από τον ΕΟΔΥ με rapid test ή μοριακό σε δημόσια δομή.

«Το επιστημονικά αποδεκτό όριο ψευδώς θετικών τεστ που έχει τεθεί με βάση τις προδιαγραφές εγκυρότητας, οι οποίες είναι 99% στα αρνητικά, είναι 1% στα ψευδώς θετικά. Σε 1,6 εκατομμύρια self test το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε 16.000 ψευδώς θετικά», πρόσθεσε.

«Το σημαντικό είναι η εγκυρότητα στα αρνητικά. Δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να διαγνωστεί αρνητικός και να είναι θετικός», κατέληξε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ασύλληπτη τραγωδία στην Ηλεία: Αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε 5χρονο κορίτσι