ΠΑΙΔΕΙΑ

«Κύριε Φίλη, καταλύετε την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό!»

«Κύριε Φίλη, καταλύετε την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό!»

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κλασικών Σπουδών (FIEC) Φράνκο Μοντανάρι, επισημαίνοντας πως εάν το υπουργείο Παιδείας προχωρήσει στην υποβάθμιση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών από τα σχολεία, τότε οι νεώτερες γενιές θα υποστούν βαρύ πλήγμα ως προς τις ικανότητές τους στη γραπτή και προφορική επικοινωνία.

ΔΡΙΜΥ «ΚΑΤΗΓΟΡΩ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Σε επιστολή που απεύθυνε προς τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Φίλη, ο κ. Μοντανάρι υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, πως «τέτοιου είδους μέτρα ευρίσκονται σε πλήρη αντίθεση προς την πρακτική που υιοθετείται σε πολλές χώρες, όπου η διδασκαλία των κλασσικών γραμμάτων έχει αναγνωρισθεί ως σημαντικό εργαλείο για την γνώση της κοινής μας αφετηρίας στην γλώσσα και τον πολιτισμό».

Η επιστολή του προέδρου της FIEC στον κ. Φίλη αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητὲ Κύριε,

Σας γράφω εκ μέρους της FIEC (της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κλασσικών Σπουδών), η οποία περιλαμβάνει όλες τις μείζονες Εταιρείες Κλασσικών Σπουδών ανά τον κόσμο.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω τα εξής:

Α. Τα προηγούμενα δύο χρόνια, η Ομοσπονδία μας πληροφορήθηκε, με μεγάλη έκπληξη και βαθειά ανησυχία, την συνεχή μείωση και υποβάθμιση της διδασκαλίας των Κλασσικών Σπουδών στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδος.

Β. Πιο συγκεκριμμένα: Σύμφωνα με πρόσφατη υπουργική απόφαση στις τρεις Τάξεις του Γυμνασίου η διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας ελαττώθηκε κατά μία ώρα. Στο Λύκειο ο περιορισμός των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών είναι επίσης επιζήμιος για το γλωσσικό και πολιτιστικό υπόβαθρο των Ελλήνων μαθητών. Ιδιαιτέρως, στην Πρώτη και Δευτέρα Τάξη η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών ελαττώθηκε κατά τρεις ώρες (μία ώρα στην Πρώτη και δύο ώρες στην Δευτέρα Τάξη), ενώ η διδασκαλία των Λατινικών καταργήθηκε στην Δευτέρα και περιορίστηκε στην Τρίτη Τάξη μόνον για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Παρομοίως, η κατάργηση του Επιταφίου λόγου του Περικλέους στην Τρίτη Τάξη του Λυκείου στερεί από τους μαθητές την γνωριμία με τις αξίες αυτού του μοναδικού κειμένου.

Γ. Κατά το τρέχον έτος πληροφορούμεθα ότι επαπειλείται μία περισσότερο ριζική υποβάθμιση των Κλασσικών Σπουδών, δεδομένου ότι ο επικεφαλής της Επιτροπής για τον Διάλογο στην Εκπαίδευση έχει προτείνει την κατάργηση της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών κειμένων από το πρωτότυπο στο Γυμνάσιο και τον περιορισμό της στο Λύκειο μόνον για όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν Ανθρωπιστικές Σπουδές στην Ανωτάτη Εκπαίδευση.

Με βάση τα παραπάνω:

Α. Τα μέτρα (του υπουργείου Παιδείας για τα Αρχαία Ελληνικά) θα επιφέρουν βαρύ πλήγμα στην Κλασσική Παιδεία: εάν τελικά εφαρμοστούν στην Ελλάδα, την γενέτειρα του Κλασσικού Πολιτισμού, θα αποδυναμώσουν σημαντικά τις ικανότητες των νεώτερων γενεών στην προφορική και γραπτή επικοινωνία, στην σαφήνεια της έκφρασης και στην κριτική σκέψη.

Β. Αυτό είναι ό,τι πιο ατυχές, διότι τέτοιου είδους μέτρα ευρίσκονται σε πλήρη αντίθεση προς την πρακτική που υιοθετείται σε πολλές χώρες, όπου η διδασκαλία των κλασσικών γραμμάτων έχει αναγνωρισθεί ως σημαντικό εργαλείο για την γνώση της κοινής μας αφετηρίας στην γλώσσα και τον πολιτισμό».

Ποιος είναι ο Φράνκο Μοντανάρι

Γεννημένος στις 24 Μαΐου 1950, ο καθηγητής Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Τζένοβα και κάτοχος της έδρας των Γραμμάτων στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών, Φράνκο Μοντανάρι αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα φιλέλληνα.

Το 1995 εξέδωσε το «Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας» ως επικεφαλής μιας ομάδας 30 ερευνητών καθηγητών.

Διατελεί πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κλασικών Σπουδών (FIEC), έχει πάνω από 150 επιστημονικές δημοσιεύσεις και μελέτες πάνω στην Αρχαία Ελληνική αλλά και τη Νέα Ελληνική γλώσσα.

Ρoή Ειδήσεων