ΣΕΙΣΜΟΙ

Τσελέντης για σεισμό 4,8 Ρίχτερ κοντά στην Αταλάντη: Απόλυτα φυσιολογική η μετασεισμική ακολουθία

Χάρτης σεισμού

Σεισμός Τώρα: Τι αναφέρει για το σεισμό των 4,8 Ρίχτερ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.

Σεισμός μεγέθους 4,8 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, στις 15:33 με επίκεντρο την περιοχή της Αταλάντης. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Αττικής. Είχε εστιακό βάθος τα 6 χλμ. και το επίκεντρό του εντοπίζεται στα 14 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης της Αταλάντης.

Η τοποθέτηση του Άκη Τσελέντη

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητή Σεισμολογίας Άκη Τσελέντη είναι «απόλυτα φυσιολογική η μετασεισμική ακολουθία. Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός αλλά ας περιμένουμε λίγο για να σιγουρευτούμε 100%.»

Ομάδα του ΟΑΣΠ στα χωριά της Αταλάντης

Στο μεταξύ, επεκτείνεται ο έλεγχος από τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση σε διάφορα χωριά γύρω από την περιοχή που ήταν το επίκεντρο του σεισμού του 4,8 Ρίχτερ, ανάμεσα στα χωριά Έξαρχος και Καλαπόδι της Αταλάντης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνονται μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστωθεί σοβαρές ζημιές, ωστόσο, όμως, καταγράφονται ρηγματώσεις σε διάφορες παλιές οικοδομές, πτώση σοβάδων και πλακιδίων, ενώ σε μία ώρα περίπου θα βρίσκεται στην περιοχή ομάδα από τον ΟΑΣΠ για να εκτιμήσει την κατάσταση και να καθησυχάσει τους κατοίκους. Σήμερα το πρωί αναμένεται κλιμάκιο από την Διεύθυνση Αποκατάστασης του υπουργείου Υποδομών για να εκτιμήσει πιθανές ζημιές σε υποδομές και κτήρια.

Ήδη αυτή την ώρα βρίσκονται στην περιοχή και συνεργεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μαζί με μηχανικούς, επιχειρώντας μία πρώτη καταγραφή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολό της η επιστημονική κοινότητα διαβεβαιώνει τους αρμόδιους στη Λαμία και την Αταλάντη ότι «αυτή η σεισμική ακολουθία δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης» που είναι γνωστό ότι αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο των κατοίκων της περιοχής.