ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός Λευκάδα: Μετράει τις πληγές του το νησί μετά τα 6,1 Ρίχτερ (photos - video)

Σεισμός Λευκάδα: Μετράει τις πληγές του το νησί μετά τα 6,1 Ρίχτερ (photos - video)

Ένα εικοσιτετράωρο μετά το «χτύπημα» του Εγκέλαδου που άφησε πίσω του δύο νεκρές γυναίκες, η Λευκάδα προσπαθεί να επανέλθει στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής ενώ αρχίζει η καταγραφή των ζημιών.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 9:10 το πρωί της Τρίτης (17/11) είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι δύο ηλικιωμένες γυναίκες στο Πόντι της Βασιλικής και το Αθάνι, να τραυματιστούν ελαφρά οκτώ άτομα και να υποστούν σοβαρές ζημιές πολλά κτήρια.

Στις πλατείες των χωριών και έξω από τα σπίτια τους, πέρασαν την νύχτα οι κάτοικοι της νοτιοδυτικής Λευκάδας. Στο Αθάνι, το Κομηλιό, το Δράγανο και τον Άγιο Πέτρο, περιοχές όπου ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε μεγάλες ζημιές, στήθηκαν 50 σκηνές και δόθηκαν 100 υπνόσακοι, αλλά κανείς δεν θέλησε να απομακρυνθεί από την περιουσία του.

lefkada seismos4

Η μεγάλη βλάβη στο δίκτυο υδροδότησης έχει σαν αποτέλεσμα η περιοχή από χθες το πρωί να μην έχει νερό και ξεκίνησε η διανομή εμφιαλωμένου.

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πολλά σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές στην οικοσκευή και τις στέγες, ενώ έχουν εμφανίσει ρωγμές και στους τοίχους. Επίσης, μεγάλες είναι οι ζημιές σε εστιατόρια, καφέ- μπαρ στο τουριστικό χωριό Αθάνι που απέχει 2 χιλιόμετρα από την γνωστή παραλία των Ενγκρεμών.

Σημειώνεται πως, ο δρόμος για την ακτή έχει υποστεί μεγάλη καθίζηση και οι ντόπιοι αναφέρουν πως «χάθηκαν οι Ενγκρεμοί».

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε ένας ψαράς την στιγμή του σεισμού στην παραλία Εγκρεμνοί της Λευκάδας, όπου είναι ορατή η κατολίσθηση χιλιομέτρων κατά μήκος μεγάλης παραλίας του νησιού.

Για προληπτικούς λόγους δεν θα λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία σε όλη τη Λευκάδα.

lefkada seismos5

Από νωρίς το πρωί, τεχνικά κλιμάκια έχουν ξεκινήσει τη διενέργεια αυτοψίας προκειμένου να εκτιμήσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί τα κτήρια ενώ στο Δήμο και την Περιφέρεια λειτουργούν γραφεία, για την εξυπηρέτηση των σεισμοπλήκτων. Έντονη είναι η παρουσία των δυνάμεων της πυροσβεστικής και της αστυνομίας.

lefkada seismos2

Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Παναγιώτης Σγουρίδης κήρυξε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η μετασεισμική ακολουθία είναι έντονη. Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα mylefkada.gr έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 64 δονήσεις διαφορετικής ισχύος.

seismos lefkada15

Χθες, ευρεία σύσκεψη για τον σχεδιασμό της αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στη Λευκάδα πραγματοποιήθηκε στην αντιπεριφέρεια, υπό τον υφυπουργό Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη.

Στη σύσκεψη μετείχαν, μεταξύ άλλων, φορείς του νησιού, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου, ο περιφερειακοί διοικητές Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, καθώς και άλλοι θεσμικοί παράγοντας, ενώ σήμερα αναμένεται να φτάσει στη Λευκάδα και ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

«Η αρωγή της πολιτείας θα είναι άμεση. Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Σγουρίδης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

Από την πρώτη στιγμή, τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών, ο κρατικός μηχανισμός απέδειξε πως μπορεί να αντεπεξέλθει στις δύσκολες περιστάσεις. Εξάλλου, όπως είπε, η περιοχή είναι σεισμόπληκτη και ως εκ τούτου υπάρχει μια προηγούμενη εμπειρία.

Ο κ. Σγουρίδης εξήρε την ψυχραιμία που επέδειξαν οι κάτοικοι της Λευκάδας και τόνισε: «Αυτή η ψυχραιμία, αποτρέπει τη δημιουργία, για λογούς πολιτικής σκοπιμότητας κάποιων καταστάσεων, που θα δυσφημίσουν το τουριστικό αυτό νησί».

Πότε «χτύπησε» ο Εγκέλαδος

Ήταν 9:10 το πρωί της Τρίτης, όταν οι κάτοικοι της Λευκάδας και πολλών ακόμα περιοχών της δυτικής Ελλάδας πετάχτηκαν έντρομοι από τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνιζε την περιοχή.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,1 Ρίχτερ.

seismos lefkada

Η καταγραφή του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού σεισμολογικού Ινστιτούτου, ανέφερε ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 27 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας και το εστιακό βάθος ορίζεται στα 2 χιλιόμετρα.

Τον σεισμό αντιλήφθηκαν οι κάτοικοι της δυτικής Ελλάδας αλλά και κάτοικοι της Αθήνας. Ζημιές δεν καταγράφηκαν στην περιφέρεια δυτικής Ελλάδας δεν αναφέρθηκαν μεγάλες ζημιές εκτόα από τη μερική κατάρρευση ενός ακατοίκητου σπιτιού στο Μεσολόγγι, χωρίς όμως να προκληθεί κάποιο άλλο πρόβλημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Σχετικές ειδήσεις