ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Βρετανίδας στην Κρήτη: Σπάει τη σιωπή του βασικός μάρτυρας - Νέο στοιχείο δείχνει τον ένοχο

Θάνατος Βρετανίδας στην Κρήτη: Σπάει τη σιωπή του βασικός μάρτυρας - Νέο στοιχείο δείχνει τον ένοχο
neakriti.gr

Ένα βήμα πιο κοντά σην αλήθεια πίσω από τον θάνατο της μητέρας τους πριν από δέκα χρόνια στην Κρήτη βρίσκονται τα παιδιά της Βρετανίδας Jean Hanlon. Μετά την απόφαση του εισαγγελέα Ηρακλείου να ανοίξει εκ νέου την υπόθεση και βασικός μάρτυρας της υπόθεσης λύνει τη σιωπή του.

 

Πρόκειται για τον Peter Verschueren, τον τελευταίο άνθρωπο με τον οποίο επικοινώνησε η Jean Hanlon προτού εξαφανιστεί και έπειτα βρεθεί σε κατάσταση αποσύνθεσης στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Όπως ο ίδιος είπε μιλώντας στην εφημερίδα «Sunday Mail» ελπίζει να μη βρεθεί κατηγορούμενος για δεύτερη φορά.

Σύμφωνα με το neakriti.gr πρόκειται για τον καλύτερο φίλο της 53χρονης Jean Hanlon, η οποία μετακόμισε μόνιμα στο Ηράκλειο το 2008 και το Μάρτιο του 2009, έμελλε να αφήσει την τελευταία της πνοή στο νησί, υπό συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Οι Ελληνικές Αρχές απέδωσαν το θάνατό της σε ατύχημα, ωστόσο, ο φάκελος της υπόθεσης θανάτου της αναμένεται να «ανοίξει» ξανά, έπειτα από ενέργειες ενός εκ των τριών γιων της, Michael.

Ο 56χρονος Peter Verschueren ήταν ο τελευταίος άνθρωπος με τον οποίο επικοινώνησε η αδικοχαμένη Jean, λίγες ώρες προτού τα ίχνη της εξαφανιστούν, το βράδυ της 9ης Μαρτίου του 2009, στέλνοντάς του τη λέξη «βοήθεια» με SMS στο κινητό του τηλέφωνο.

Όπως αναφέρει ο ίδιος στη δημοσιογράφο Emylie Howie, η ζωή του έγινε «άνω - κάτω» μετά το μυστηριώδη θάνατο της Jean, καθότι κλήθηκε από την ΕΛΑΣ ως κατηγορούμενος για το θάνατό της.

Τόσο το γεγονός ότι ήταν ο τελευταίος άνθρωπος με τον οποίο επικοινώνησε η Jean, όσο και το ότι η ίδια διατηρούσε φιλικές σχέσεις μαζί του, οδήγησαν την ΕΛΑΣ στα «ίχνη» του Peter, ωστόσο, οι έρευνες έπεσαν στο «κενό», όπως επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της «Sunday Mail».

«Ελπίζω να μην είμαι ύποπτος ξανά»

10 χρόνια μετά την ανάσυρση του άψυχου σώματος της Jean από το λιμάνι του Ηρακλείου, ο 56χρονος - σήμερα - Peter, ο οποίος εξακολουθεί να διαμένει στην Κρήτη - όπου και εργάζεται ως αρχιτέκτονας τοπίου - ζει με το φόβο πως θα βρεθεί εκ νέου στη θέση του κατηγορουμένου, όταν «ανοίξει» και πάλι η μυστηριώδης υπόθεση του θανάτου της 53χρονης.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στη «Sunday Mail»: «Επρόκειτο για μία πολύ άσχημη κατάσταση… Αφότου μίλησα μαζί της, εξαφανίστηκε κι έτσι κατηγορήθηκα εγώ. Ελπίζω να μην είμαι ύποπτος ξανά. Είναι πολύ άσχημο να κατηγορείσαι για το θάνατο ενός τόσο καλού σου φίλου».

Για το θάνατο της Jean Hanlon προβλήθηκε, τον περασμένο Ιούνιο στη Βρετανία, το ντοκιμαντέρ «Δολοφονία στον Παράδεισο: Ο φόνος της Jean Hanlon», στο οποίο, μεταξύ άλλων, περιεγράφησαν και οι τελευταίες κινήσεις της άτυχης 53χρονης, την ημέρα που εξαφανίστηκε.

Όπως αποκάλυψε το ντοκιμαντέρ, η 53χρονη μητέρα συνάντησε τυχαία ένα φίλο της, ο οποίος έπειτα ισχυρίστηκε στην αστυνομία πως η Jean του εκμυστηρεύτηκε ότι ένα αυτοκίνητο την ακολουθούσε.

Την 9η Μαρτίου, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Βρετανικής εφημερίδας, η Jean παρέστη σε συνέντευξη για δουλειά σε ταβέρνα και έπειτα πέρασε το απόγευμά της με έναν Έλληνα σε καφετέρια του Ηρακλείου.

Τότε ήταν που πήρε τηλέφωνο το Βέλγο φίλο της.

Όπως δήλωσε, αρχικά, στην αστυνομία ο Peter, η Jean σε εκείνο το τηλεφώνημα ακουγόταν σα να βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών («drugged»).

Βέβαια, σε συνέντευξή του, o 56χρονος αναθεώρησε και ανέφερε πως η Jean, πιθανότατα, δεν ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών («drugged»), αλλά μεθυσμένη («drunk»).

Ο Peter επιμένει πως δε γνωρίζει με ποιον άνδρα πέρασε εκείνο το απόγευμα στο Ηράκλειο η φίλη του: «Μου είπε μόνο πως ήταν έξω στο Ηράκλειο. Δε θυμάμαι να μου λέει γιατί ή πως πήγε στην καφετέρια με τον άνδρα. Είχε πιει κρασί και ήταν λιγάκι ζαλισμένη, αλλά ήταν καλά. Μου είπε πως είναι με έναν άνδρα στη μαρίνα Ηρακλείου. Ακουγόταν χαρούμενη.

Με πήρε ξανά τηλέφωνο και εκείνη - τη δεύτερη φορά - ακούστηκε αρκετά μεθυσμένη. Μπορεί να είχε πάρει ναρκωτικές ουσίες, μπορεί να αποκοιμήθηκε κάπου, ή μπορεί ο άνδρας να έριξε ναρκωτικά στο ποτό της, δεν ξέρω. Κανείς δεν ξέρει τι της συνέβη.

Η Jean δε μιλούσε Ελληνικά, μιλούσε μόνο αγγλικά, έτσι δεν ξέρω πως μπορούσε να συζητήσει με εκείνο τον άνδρα.», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας «(Ο άνδρας) μίλησε στο τηλέφωνο μαζί μου, στα Ελληνικά. Ήταν Έλληνας».

«Δε συζητήσαμε κάτι συγκεκριμένο, τίποτα σημαντικό, όμως εκείνος δεν ακουγόταν μεθυσμένος», συμπλήρωσε ο Peter.

«Δε θα ξεχάσω ποτέ εκείνη την ημέρα»

Ο Peter ήταν ένας από τους ανθρώπους που κλήθηκε να αναγνωρίσει το άψυχο σώμα της 53χρονης Jean Hanlon, όταν αυτό ξεβράστηκε από το νερό στο λιμενοβραχίονα Ηρακλείου, κοντά στο φρούριο του Κούλε, το απόγευμα της 13ης Μαρτίου του 2009, σε κατάσταση προχωρημένης σήψης.

Οι ίδιοι ήταν φίλοι από το 2005, όποτε και γνωρίστηκαν σε ένα κλαμπ, αναφέρει ο Βέλγος, συμπληρώνοντας πως του λείπει.

«Μερικές ημέρες αργότερα (σσ. από την ημέρα της εξαφάνισης, όποτε και η Jean επικοινώνησε για τελευταία φορά μαζί του) βρήκαν το σώμα της. Ήταν μια πολύ άσχημη ημέρα. Ήμουν σε κατάσταση σοκ. Δεν μπόρεσα να την αναγνωρίσω, εξ’ αρχής», δήλωσε ο 56χρονος.

«Ήταν πρησμένη και έπρεπε να ήμουν 100% σίγουρος πως είναι εκείνη, επειδή υπάρχουν πολλοί τουρίστες στο νησί. Τα ρούχα της έμοιαζαν, όμως το θέαμα ήταν φριχτό. Δε θα ξεχάσω ποτέ εκείνη την ημέρα. Δεν περίμενα πως είναι εκείνη, δεν ήθελα να είναι εκείνη», είπε στην Emylie Howie.

«Δεν γνωρίζω τι συνέβη, όμως χαίρομαι που η υπόθεση “ανοίγει” ξανά. Δεν ξέρω γιατί κανείς δεν μπορεί να πει τι ακριβώς συνέβη, μετά από όλα αυτά τα χρόνια. Είναι, όμως, σημαντικό για την οικογένεια της Jean να διερευνηθεί η υπόθεση και να διαλευκανθούν οι αιτίες του θανάτου της.

Σκεφτόμουν, πριν από μερικούς μήνες πως αντέχουν οι γιοί της να μη γνωρίζουν τι συνέβη στη μητέρα τους. Θα πρέπει να είναι πολύ δύσκολο για αυτούς και τώρα θα πρέπει να χαίρονται και οι ίδιοι που υπόθεση θα “ανοίξει” και πάλι και - αν όλα πάνε καλά - θα πάρουν απαντήσεις.

Μπορεί να αποκαλυφθεί πως η Jean δολοφονήθηκε, όμως μπορεί να ήταν και ατύχημα και η Jean να ήταν μόνη όταν έπεσε στη θάλασσα. Θα ήταν καλό να βρουν τον υπεύθυνο για το θάνατό της και η υπόθεση, πλέον, να “κλείσει”, όμως το βέλτιστο θα ήταν να ανακαλύψουν τι ακριβώς συνέβη», δήλωσε ο Peter Verschueren.

Το νέο στοιχείο που εξετάζει ο εισαγγελέας

Υπενθυμίζεται ότι, για τελευταία φορά, η υπόθεση «άνοιξε» το 2016, όταν βρέθηκαν νέα στοιχεία, όμως «έκλεισε» και πάλι το 2018, καθότι δεν έγιναν συλλήψεις.

Όπως δήλωσε ο ένας από τους τρεις γιους της 53χρονης, Michael: «Είναι αξιοσημείωτο ότι η υπόθεση του θανάτου της μητέρα μας ερευνάται για τρίτη φορά».

«Υπάρχει ένα συγκεκριμένο στοιχείο που απασχολεί τώρα το δικηγόρο μας και το οποίο ερευνά και ο Εισαγγελέας. Πρόκειται για ένα στοιχείο που ταιριάζει με μια παλιότερη υποψία, όμως τώρα γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με αυτό», συμπλήρωσε.

Όπως δήλωσε στη «Sunday Mail» ο δικηγόρος της οικογένειας, Απόστολος Ξυριτάκης, υπάρχει ένα νέο στοιχείο το οποίο μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο, προκειμένου να λυθεί το μυστήριο του θανάτου που «στοιχειώνει» τους γιους της Jean∙ Michael, Robert και David.

Ο ίδιος σχολίασε στη Βρετανική εφημερίδα:

«Το ντοκιμαντέρ “ξύπνησε μνήμες” σε κάποιους ανθρώπους. Τώρα, έχουμε, λοιπόν, κάτι το οποίο πρέπει να αναθεωρηθεί και να διερευνηθεί εκ νέου. Και στο παρελθόν υπήρχαν κάποιες υποψίες, ωστόσο τώρα, έχουμε περισσότερα στοιχεία για να τις υποστηρίξουμε».

«Δεν μπορώ να αποκαλύψω εάν οι εν λόγω υποψίες σχετίζονται με κάποιον παλιό ύποπτο, όμως μπορώ να πω πως το συγκεκριμένο στοιχείο έχει να κάνει με την έρευνα σχετικά με έναν άνθρωπο. Παρόλα αυτά, είναι καλύτερο να μην αναφερθούμε σε τι στοχεύουμε.

Πάντως, θεωρώ πως το παρόν είναι ένα μεγάλο βήμα για την εξέλιξη της υπόθεσης, καθώς το στοιχείο θα μπορούσε ακόμη και να “λύσει” το μυστήριο. Οι αστυνομικοί, εξάλλου, εργάζονται σκληρά με τα στοιχεία που τους παραγγέλθηκαν», συμπλήρωσε ο κ. Ξυριτάκης.

Και νέα μάρτυρας

Τα παιδιά είχαν ζητήσει να ερευνηθεί εκ νέου η υπόθεση προτού μπει οριστικά στο αρχείο και αυτό γίνεται δυνατό μετά την μαρτυρία μίας φίλης του θύματος.

«Όταν είδα πρόσφατα ντοκιμαντέρ για τη δολοφονία της Τζιν σε βρετανικό κανάλι, κατάλαβα ότι κάποια πράγματα δεν είχαν ερευνηθεί από τις ελληνικές αρχές. Στοιχεία που γνώριζα για κάποια άτομα, στοιχεία που γνωρίζουν και άλλοι εδώ στο νησί, τα οποία όμως δεν είχαν εξεταστεί από την αστυνομία. Έτσι πήρα την απόφαση να μιλήσω στους γιους της Τζιν. Όποτε χρειαστεί θα πάω στις αρχές εδώ στο νησί για να καταθέσω τα όσα γνωρίζω» δήλωσε η ίδια μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Η Jean Hanlon βρέθηκε νεκρή και σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης στο λιμάνι του Ηρακλείου το απόγευμα της 13ης Μαρτίου 2009, έπειτα από 4 ημέρες που παρέμενε εξαφανισμένη.

10 χρόνια αναζητούν το «γιατί»

Ο θάνατος της Jean Hanlon αποδόθηκε από τις Αρχές σε πνιγμό από ατύχημα, αιτίαση την οποία οι οικείοι της δεν αποδέχτηκαν, τόσο λόγω της μυστηριώδους εξαφάνισής της, όσο και λόγω των τραυμάτων που είχε σε ολόκληρο το σώμα της, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δεύτερο Δελτίο Τύπου που υπογράφει ο Michael Porter.

Για το λόγο αυτό, οι ίδιοι απευθύνθηκαν στις Αρχές, έγινε περεταίρω έρευνα και σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας «τα τραύματα προήλθαν προτού η 53χρονη βρεθεί στο νερό».

Η άτυχη γυναίκα είχε σπασμένο λαιμό και πλευρά, οι πνεύμονές της ήταν διαμπερείς και στο σώμα της έφερε σημάδια από πάλη, γεγονότα που κατέδειξαν στην αστυνομία πως άγνωστοι - ακόμη - δράστες έριξαν την 53χρονη στη θάλασσα.

Έκτοτε, οι έρευνες της αστυνομίας ήταν πολλές, όμως οδήγησαν «στο κενό».

Όπως αναφέρει ο κ. Porter, η υπόθεση του θανάτου της 53χρονης Jean Hanlon μπήκε στο αρχείο το 2015 όμως «άνοιξε» ξανά, έπειτα από δική του παρέμβαση και συνάντησή του με τον Έλληνα Πρέσβη στο Λονδίνο.

Το 2018 η υπόθεση μπήκε εκ νέου στο αρχείο και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Porter, «αν μέχρι το 2029 δεν υπάρξει κάποιο νέο στοιχείο αναφορικά με την υπόθεση, προκειμένου να “ανοιχτεί” ξανά, θα “κλείσει” για πάντα» και τα ερωτηματικά θα μείνουν εσαεί αναπάντητα να βασανίζουν τις ψυχές των οικείων της.

Για το θάνατο της Jean Hanlon προβλήθηκε, τον περασμένο Ιούνιο, από το Βρετανικό Channel 5, το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Δολοφονία στον Παράδεισο: Ο φόνος της Jean Hanlon», ενώ η οικογένειά της έχει δημιουργήσει τρία διαφορετικά προφίλ σε Facebook, Twitter και Instagram με ονομασία «Justice for Jean» (Δικαιοσύνη για τη Jean).

Ταυτόχρονα, η οικογένεια της 53χρονης «μαζεύει» υπογραφές, μέσω ιστοσελίδας στο διαδίκτυο, προκειμένου να «ανοίξει» και πάλι η υπόθεση.

Η εξαφάνιση, το μήνυμα και το ημερολόγιο

Η Jean μετακόμισε μόνιμα στο Ηράκλειο το 2008, ενώ μερικούς μήνες αργότερα, το Μάρτιο του 2009, έμελλε να αφήσει την τελευταία της πνοή στο νησί.

Τα ίχνη της άτυχης 53χρονης χάθηκαν από το Ηράκλειο, το βράδυ της 9ης Μαρτίου του 2009, ενώ, το τελευταίο της SMS προς το κινητό τηλέφωνο ενός φίλου της, ήταν η λέξη «Βοήθεια».

Τέσσερις ημέρες μετά τη εξαφάνισή της, το απόγευμα της 13ης Μαρτίου 2009, η σορός της γυναίκας βρέθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου «γεμάτη μελανιές και τραύματα, σε κατάσταση αποσύνθεσης, χωρίς μαλλιά και μάτια», αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα της εφημερίδας «The Sun».

Οι γιοι της άτυχης Βρετανίδας, πιστεύουν, από την πρώτη στιγμή, πως ο θάνατος της μητέρας τους δεν αποτελεί ατύχημα, με την πεποίθησή τους αυτή να ενισχύουν οι εγγραφές της 53χρονης - μερικές εβδομάδες πριν από την εξαφάνισής της - στο ημερολόγιό της, στις οποίες η 53χρονη αναφερόταν συχνά σε κάποιον «Νίκο».

Μια από τις εγγραφές ανέφερε: «Ο Νίκος με κάλεσε για δείπνο, αλλά αρνήθηκα», έγραφε μία εγγραφή, με μία άλλη να αναφέρει «Ο Νίκος μου είπε να πάω από εκεί απόψε, αλλά είπα όχι».

Με βάση τα νέα αυτά στοιχεία, η αστυνομία είχε προσάγει δύο υπόπτους, ωστόσο και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το βράδυ της 9ης Μαρτίου η Jean ανέφερε σε έναν φίλο της πως όλη την ημέρα την ακολουθούσε ένα πράσινο αυτοκίνητο. Έπειτα, ήπιε λίγο κρασί με τον εργοδότη της και έφυγε ξαφνικά από τη συνάντησή τους, λέγοντας του πως πηγαίνει μία βόλτα στο Ηράκλειο.

Το ίδιο βράδυ, καταγράφηκε μία κλήση από το κινητό της τηλέφωνο, από την περιοχή του Ηρακλείου. Σε αυτή την κλήση, η Jean φέρεται να είπε σε κάποιον φίλο της πως βρισκόταν σε μπαρ με έναν άνδρα που μιλούσε Ελληνικά, χωρίς όμως να είναι Έλληνας, ενώ λίγα λεπτά αργότερα του έστειλε μήνυμα στο οποίο του έγραφε «Βοήθεια». Μία ώρα αργότερα, βέβαια, τον διαβεβαίωσε πως όλα είναι καλά.

Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που κάποιος είχε επικοινωνία μαζί της.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, η Jean είχε τραύματα στον κόκκυγα, στη μέση, στο λαιμό και το κεφάλι, τα οποία καταδείκνυαν πτώση.

Ενώ, το γεγονός ότι το άψυχο σώμα της Jean βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση οι ειδικοί ανέφεραν πως οφείλεται στο γεγονός ότι, στην Κρήτη - όπου το μήνα Μάρτιο η θερμοκρασία της θάλασσας είναι στους 16 βαθμούς - ένα σώμα που βρίσκεται στο νερό μπορεί να υποστεί αποσύνθεση γρηγορότερα από ότι αλλού.

Παράλληλα, και ο τότε διοικητής της αστυνομίας σχολίασε στα παιδιά της 53χρονης πως στο αίμα της βρέθηκαν 12mg αλκοόλ, γεγονός που οδήγησε την αστυνομία να μην μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η γυναίκα να ζαλίστηκε και να έπεσε στη θάλασσας.

Εκδήλωση μνήμης

Το μεσημέρι της Δευτέρας 26 Αυγούστου, οι οικείοι της θα τιμήσουν τη μνήμη της, πετώντας 10 μπαλόνια με ήλιον στο σημείο όπου ξεβράστηκε το άψυχο σώμα της, στο λιμενοβραχίονα Ηρακλείου, κοντά στο φρούριο του Κούλε, γράφει το neakriti.gr.

Όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου που υπογράφει ο ένας από τους τρεις γιους της, Michael Porter, στην τελετή μνήμης θα παραβρεθεί ο ίδιος, η ανιψιά του, μέλη της οικογενείας τους, αλλά και φίλοι τους, που θα ταξιδέψουν από τη Βρετανία στην Κρήτη, «την οποία λάτρευε η μητέρα τους», το Σάββατο 24 Αυγούστου.

Μάλιστα, όπως ο ίδιος αναφέρει «η Κρήτη, παρά τις οδυνηρές μνήμες που έχουμε αποκτήσει, αποτελεί ξεχωριστό προορισμό για την οικογένειά μας».

Εκτός από την τελετή στη μνήμη της μητέρα του, ο κ. Porter αναφέρει πως, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κρήτη, πρόκειται να μοιράσει φυλλάδια, ενώ θα τοιχοκολλήσει και αφίσες, ζητώντας βοήθεια και πληροφορίες από τους Κρητικούς, αναφορικά με το θάνατο της 53χρονης μητέρας του.

Ο ίδιος, πάντως, ξεκαθαρίζει πως τόσο εκείνος όσο και η οικογένειά του δεν έχουν αρνητικά συναισθήματα απέναντι στους Έλληνες - εν γένει - παρότι ο θάνατος της Jean πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό, απευθύνει έκκληση στην Ελλάδα, η ιστορία της μητέρας του να γίνει γνωστή σε όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται, ενώ παρακαλεί τους Κρητικούς να γίνουν «μια γροθιά» προκειμένου να δοθούν αι οι πολυπόθητες - για εκείνους - απαντήσεις, αλλά και να αποδοθεί δικαιοσύνη για το θάνατο της Jean.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Θρήνος στην Πολεμική Αεροπορία: Νεκρός ένας από τους καλύτερους πιλότους μας

Φωτιά Ελαφόνησος: Τρέχει προς τη θάλασσα ο κόσμος – Συγκλονιστικές εικόνες και βίντεο