ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Συνεχείς αναζωπυρώσεις – Στα 11.5 χλμ το πύρινο μέτωπο

Φωτιά Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Συνεχείς αναζωπυρώσεις – Στα 11.5 χλμ το πύρινο μέτωπο

Φωτιά τώρα: Εφιαλτική η νύχτα στη Εύβοια καθώς η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται, με τις Αρχές να βρίσκονται επί ποδός - Με μπουλντόζες σταμάτησαν τη φωτιά προς τα Ψαχνά - Θα ενισχυθούν τα ξημερώματα οι άνεμοι

Αποστολή στην Εύβοια: Ευδοκία Μύτιλη

Η νύχτα έπεσε και η Εύβοια εξακολουθεί να βρίσκεται στις φλόγες, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των Πυροσβεστών να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που από τα ξημερώματα της Τρίτης καίει δάσος και περιουσίες.

Προς τα Ψαχνά το πύρινο μέτωπο - Έφτιαξαν αντιπυρικές ζώνες

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην κεντρική Εύβοια, καθώς το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται κοντά στα χωριά Πλατανιά, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη. Για «νύχτα μάχης» κάνει λόγο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ενώ μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Συντονιστικό στα Ψαχνά προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πριν τα Ψαχνά απέδωσε, σταματώντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια.

Είναι χαρακτηριστικό πως το μέτωπο της φωτιάς φεύγοντας από το Μακρυμάλλη με μεγάλη ταχύτητα κινούταν προς την πόλη των Ψαχνών. Αρχικώς, δόθηκαν εντολές να ληφθούν μέτρα για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα πρώτα σπίτια των Ψαχνών, αλλά τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ δημιούργησαν μια αντιπυρική ζώνη και σταμάτησαν τη φωτιά.

Το έργο κατάσβεσης δυσκόλεψε το γεγονός ότι τα εναέρια δεν μπορούσαν λόγω των πυκνών καπνών να πλησιάσουν τις εστίες της φωτιάς, ενώ θετικό είναι ότι έχουν κοπάσει οι δυνατοί άνεμοι.

Στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος διέκοψε τις διακοπές του για να μετάσχει στη σύσκεψη υπό τον υπουργό των Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και στη συνέχεια να μεταβεί στο μέτωπο της φωτιάς στα Ψαχνά.

«Πάμε για νύχτα μάχης ολόκληρου του μηχανισμού με τα μέτωπα στην Εύβοια» σημειώνει ο Κώστας Μπακογιάννης στον προσωπικό του λογαριασμό το FB και συμπληρώνει πως «μεγάλος ο βαθμός δυσκολίας, αλλά δίνουν το μέγιστο των δυνάμεών τους, πυροσβέστες, εθελοντές, αστυνομικοί και όλοι οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ, των δήμων και της Περιφέρειας».

«Ευτυχώς προλάβαμε και με χωματουργικά μηχανήματα ανοίξαμε αντιπυρικές ζώνες περιφερειακά των σπιτιών στα Ψαχνά» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Θανάσης Καρακάντζας.

Σύμφωνα με τον κ. Καρακάντζα από τη στιγμή που το μέτωπο προς τα Ψαχνά ελέγχεται, οι προσπάθειες εστιάζονται στις αναζωπυρώσεις περιφερειακά των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί και στο χωριό Πλατανιά.

«Ελπίζουμε τη νύχτα να μην έχουμε ισχυρούς ανέμους για να μπορέσουμε να ελέγξουμε κάποια μέτωπα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκης δήλωσε νωρίτερα στο ΣΚΑΙ πως η μάχη είναι μεγάλη και πως στόχος είναι να μην υπάρχει καμιά απώλεια και να σωθούν σπίτια. Επίσης, πρόσθεσε πως η περίμετρος του μετώπου είναι 11.5 χλμ.

Από τις πέντε το απόγευμα έχουν σταματήσει οι πτήσεις των καναντέρ, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στη περιοχή έκαναν επικίνδυνες τις πτήσεις πάνω από τη φωτιά. Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ σταμάτησαν να επιχειρούν όλα τα εναέρια μέσα.

Βόρειοι άνεμοι στα Ψαχνά

Σύμφωνα με τα βραδινά προγνωστικά στοιχεία της Τρίτης 13/08, οι βόρειοι άνεμοι που πνέουν στις περιoχές όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τετάρτη θα παρουσιάσουν ενίσχυση, με τις μέσες εντάσεις τους να ανέρχονται στα 4 μποφόρ και τις ριπές τους σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Σημαντική εξασθένηση των ανέμων περιμένουμε τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 14/08.

Ακολουθούν ενδεικτικοί προγνωστικοί χάρτες έντασης ανέμου για το διάστημα 03:00-09:00 (τοπική ώρα).

Εκκενώθηκαν 4 χωριά - Βοήθεια από την Ευρώπη

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα από τις 3 τα ξημερώματα στην κεντρική Εύβοια στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων. Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι οι φλόγες έφτασαν μέσα στο χωριό Μακρυμάλλη το οποίο είχε εκκενωθεί λίγο νωρίτερα με εντολή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Εκτός από το χωριό Μακρυμάλλη έχει εκκενωθεί και το χωριό Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατανιάς.

Όπως έγινε γνωστό υπήρξε και ένας ελαφρύς τραυματισμός σε έναν εθελοντή πυροσβέστη στο χωριό Μακρυμάλλη ο οποίος κινήθηκε για να αντιμετωπίσει της φλόγες όταν έφταναν στα πρώτα σπίτια του χωριού. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για επιπόλαια εγκαύματα χωρίς να υπάρχει περαιτέρω κινδύνους για την υγεία του.

Η μεγάλη πυρκαγιά έχει προκαλέσει ζημιές σε αρκετά σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη, ενώ οι φλόγες βρέθηκαν γύρω από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός. Όπως θα δείτε και στις εικόνες που μεταδίδει το Newsbomb.gr από την πύρινη λαίλαπα έγιναν παρανάλωμα του πυρός και αυτοκίνητα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, που βρίσκεται στην Εύβοια μίλησε στο Newsbomb.gr και τόνισε ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει απώλεια ανθρώπινων ζωών. Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση βρίσκεται επί ποδός και θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να σβήσει η φωτιά.

Υπενθυμίζεται ότι και τα τέσσερα χωριά εκκενώθηκαν με εντολή της Πυροσβεστικής και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο με τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Φάνης Σπανός, Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας

Σε ασφαλές σημείο οι 300 κάτοικοι από Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι

Νωρίτερα σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά οδηγήθηκαν με λεωφορεία του Δήμου και του στρατού οι περίπου 300 κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι στην Εύβοια, τα οποία εκκενώθηκαν.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο από το χωριό Κοντοδεσπότι, Δημήτρη Βουρδάνο, ο οποίος μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, η εκκένωση του χωριού «κρίθηκε αναγκαία καθώς η φωτιά έφτασε στις παρυφές του οικισμού χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν καεί σπίτια». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «μόνο μία αποθήκη έχει καεί, αλλά είναι παρατεταγμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνοντας μια ξεχωριστή μάχη για να σταματήσουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς και να μην μπει μέσα στον οικισμό».

Εσπευσμένα στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έφτασε λίγο πριν από τις 19:00, το απόγευμα της Τρίτης (13/08/2019), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε ενημερώθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την ηγεσία και τα στελέχη της Πυροσβεστικής, για τις εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών και ιδιαίτερα για τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια. Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Μητσοτάκης ανέβηκε στο θάλαμο επιχειρήσεων και ευχαρίστησε προσωπικά τις γυναίκες και τους άνδρες που συντονίζουν τη μάχη κατά των πυρκαγιών. Επίσης, είδε από κοντά και το χώρο όπου ξεκίνησε να λειτουργεί το κέντρο αποστολήςμηνυμάτων έγκαιρης προειδοποίησης «112».

Διαβάστε ΕΔΩ τι δήλωσε ο Πρωθυπουργός

Μετά τη νέα ενίσχυση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, αυτή την ώρα στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 227 πυροσβέστες και 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Στα Ψαχνά Ευβοίας βρίσκεται και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς με ειδικό κλιμάκιο της Δνσης Σχεδιασμού & Αντιμετώπισης Εκτ. Αναγκών.

Από νωρίς το πρωί είναι στην περιοχή το Εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής και ξεκίνησε την έρευνα για την έναρξη της φωτιάς καθώς οι αρμόδιοι στην περιοχή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού τόσο σχετικά με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά όσο και σχετικά με το σημείο από όπου ξεκίνησε.

Από το πρωί στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απ’ όπου παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Οι καπνοί έφτασαν μέχρι την Αθήνα

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυκνοί καπνοί από το καιόμενο πευκοδάσος από τη συγκεκριμένη φωτιά εκτός του γεγονότος ότι έχουν καλύψει μια μεγάλη περιοχή στην Εύβοια και φτάνουν μέχρι την Αττική έχουν διασπορά ακόμη και στη Μαγνησία και τη Φθιώτιδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κέντρο της πυροσβεστικής υπηρεσίας δέχεται αρκετά τηλεφωνήματα για πιθανές νέες πυρκαγιές, οι οποίες όμως δεν είναι τίποτα άλλο, παρά οι μαύροι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά στην Εύβοια.

Ο πυκνός καπνός έχει καλύψει και την Χαλκίδα από όπου και οι φωτογραφίες, με αποτέλεσμα να έχει κρυφτεί ακόμα και ο ήλιος.

Διαβάστε ακόμα

Φωτιά ΤΩΡΑ: Γιατί μυρίζει καμένο όλη η Αθήνα

Φωτιά ΤΩΡΑ στην Εύβοια: Την εκκένωση του χωριού Μακρυμάλλη ζητά η πυροσβεστική