ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Νέα Μάκρη: Αυτό είναι το προφίλ του εμπρηστή

Φωτιά Νέα Μάκρη: Αυτό είναι το προφίλ του εμπρηστή
Δείτε τα ενδεχόμενα που εξετάζουν οι αρχές
Newsbomb.gr/Λευτέρης Παρτσάλης

Στα χέρια των αρχών βρίσκονται όλες οι πληροφορίες που σκιαγραφούν το πορτρέτο του εμπρηστή της Νέας Μάκρης. Φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, πυροσβέστες και κάτοικοι της περιοχής από την πρώτη στιγμή υποστήριξαν ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Πέμπτης (05/09) οφείλεται σε εμπρησμό. Για το ενδεχόμενο αυτό μίλησε στο Newsbomb.gr ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Σημαντικά στοιχεία που οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι η πυρκαγιά στην περιοχή στην περιοχή Λιβίσι είναι αποτέλεσμα εμπρησμού αποτελούν τόσο η ώρα όσο και η μορφολογία του εδάφους.

Από τις καταθέσεις των κατοίκων της περιοχής, στο «κάδρο» των ερευνών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχει μπει ένας άνδρας που είναι κάτοικος της Νέας Μάκρης, με χαρακτηριστικό σωματότυπο και κούρεμα, ο οποίος οδηγεί και μοτοσικλέτα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, η μοτοσικλέτα είναι πολύ σημαντικό στοιχείο καθώς όλες οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι το άτομο που έβαλε τη φωτιά έφυγε από το σημείο με το συγκεκριμένο όχημα. Γι’ αυτόν το λόγο το συγκεκριμένο άτομο έχει μπει στο στόχαστρο και μάλιστα οι αρχές του έχουν πάρει και κατάθεση, ενώ έχουν και επιπλέον στοιχεία.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες από τη φωτιά:

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει συνεχής επικοινωνία και με τον εισαγγελέα και τις επόμενες ώρες θα φανεί η τροπή που θα πάρει η υπόθεση.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο 10ημερο είχαν μπει κι άλλες πυρκαγιές στην περιοχή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για τον λόγο αυτόν στην περιοχή -σε μία ακτίνα μικρότερη του ενός χιλιομέτρου- βρίσκονταν ειδικό κλιμάκιο του τμήματος της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού επομένως το άτομο που έβαλε τη φωτιά, την έβαλε κυριολεκτικά κάτω από τα μάτια των πυροσβεστών.

Μάλιστα οι αρχές δεν αποκλείουν το ίδιο άτομο να ευθύνεται και για άλλες φωτιές στην περιοχή.

Πατούλης στο Newsbomb.gr: Την φωτιά την έβαλε ανθρώπινο χέρι

Την πιθανότητα εμπρησμού εξετάζει σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Newsbomb.gr ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη φωτιά στην περιοχή της Νέας Μάκρης.

Δείτε το βίντεο:

«Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε η φωτιά, οι εστίες αλλά και κάποιες ύποπτες κινήσεις που έχουν παρατηρήσει οι κάτοικοι το τελευταίο διάστημα μας κάνει να εξετάζουμε σοβαρά το ενδεχόμενο να ευθύνεται ανθρώπινο χέρι», ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Δείτε την gallery:

Τόνισε ωστόσο ότι η εικόνα της φωτιάς αυτή την ώρα και από τη στιγμή που μπήκαν στην μάχη της κατάσβεσης τα εναέρια μέσα παρουσιάζει καλύτερη εικόνα και προς στιγμήν τουλάχιστον δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο εκκένωσης κατοικιών.

Χαρδαλιάς: Έβδομη φωτιά τις τελευταίες εννέα ημέρες στη συγκεκριμένη περιοχή

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή και οι ρίψεις από αέρος συνεχίζονται, καθώς η πυρκαγιά παραμένει επικίνδυνη.

Όπως τόνισε, η φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά τις δύο τα ξημερώματα στην περιοχή Λιβίσι, ενώ λίγα λεπτά αργότερα ξέσπασε ξέσπασε και δεύτερο μέτωπο, στην περιοχή Αγία Μαρίνα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρόκειται για την έβδομη φωτιά τις τελευταίες εννέα ημέρες στη συγκεκριμένη περιοχή.

Επικεφαλής Πυροσβεστικής - Είναι καθαρά εμπρησμός

Δεν υπάρχει άλλο ενδεχόμενο παρά αυτό του εμπρησμού, ανέφερε ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Υποστράτηγος Νίκος Σπάης σχετικά με την φωτιά στην Νέα Μάκρη.

Μιλώντας στο Open TV, ο επικεφαλής Υποστράτηγος Νίκος Σπάης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η πυρκαγιά έχει πάρει σε δασική έκταση είτε από κηλίδωση είτε από νέα εστία, είναι καθαρά εμπρησμός. Δεν υπήρχε φωτιά ανάμεσα στα δύο μέτωπα».

Δείτε το βίντεο:

Ο κάτοικος της περιοχής, Σάββας Τζιλάβης, μιλώντας στο Open TV είπε ότι συγγενείς του, που μένουν κοντά στο μέτωπο, είδαν αυτοκίνητο να κινείται ύποπτα στην περιοχή και σε ώρα που δεν περνάει... ψυχή από τον δασικό δρόμο. Όπως τόνισε οι άνθρωποι που είδαν το «ύποπτο» όχημα, κατέγραψαν τον αριθμό των πινακίδων του και τον παρέδωσαν στις Αρχές.

Το χρονικό

Στις 02:05 τα ξημερώματα ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Λιβίσι της Νέας Μάκρης κατακαίγοντας το δάσος της περιοχής.

Στην Πυροσβεστική σήμανε συναγερμός με ισχυρές δυνάμεις να σπεύδουν άμεσα στο σημείο και να προσπαθούν να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα ώστε να μην φτάσουν σε κατοικημένη περιοχή.

Δείτε το βίντεο:

Παράλληλα, αστυνομικοί ενημέρωναν τους κατοίκους πόρτα – πόρτα να είναι σε ετοιμότητα για να εγκαταλείψουν την περιοχή ενώ, ο δήμος Μαραθώνα χτύπησε τις καμπάνες των εκκλησιών.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΧΑΡΤΗ:

Πρόκειται για την περιοχή δυτικά της μονής του Αγίου Εφραίμ, η οποία είχε αναδασωθεί και αποτελούσε έναν από τους λιγοστούς πνεύμονες πρασίνου της περιοχής.

Το γεγονός ότι η φωτιά ξέσπασε στις 02:05 ενισχύει την άποψη πως πρόκειται για εμπρησμό, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως μέσα σε διάστημα 5 λεπτών ξέσπασε και νέο μέτωπο σε απόσταση 500 μέτρων από το πρώτο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις