ΕΛΛΑΔΑ

Αυξήσεις-σοκ στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Αυξήσεις-σοκ στα τιμολόγια της ΔΕΗ

«Τσουχτερές» αυξήσεις που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου στα τιμολόγια της ΔΕΗ εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προς το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η τελική εισήγηση της ΡΑΕ προβλέπει αυξήσεις 12,7% κατά μέσο όρο στα τιμολόγια, αναπροσαρμογή τους ανά εξάμηνο (1η Ιανουαρίου – 1η Ιουνίου) με βάση την εξέλιξη του κόστους, απελευθέρωση των τιμολογίων μέσης τάσης και περιορισμό των κλιμακίων κατανάλωσης για τους οικιακούς καταναλωτές.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, το επόμενο διάστημα, χωρίς να αποκλείεται πρώτα ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου.

Σε έγγραφα που έχει στην κατοχή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ προκύπτει ότι η ΡΑΕ εισηγείται αύξηση του μέσου εσόδου της ΔΕΗ στα 78,65 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 69,78 ευρώ που ήταν το 2011 (αύξηση 12,7 %). Το μέσο έσοδο προτείνεται να διαμορφωθεί σε 89,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τους οικιακούς καταναλωτές, 93,7 ευρώ για τους επαγγελματίες και 77,9 για τους λοιπούς καταναλωτές στους οποίους περιλαμβάνονται και οι αγρότες. Με αυτόν το δείκτη, η ΔΕΗ θα προσδιορίσει τα αναλυτικά τιμολόγια για κάθε κατηγορία καταναλωτών, το 2012.

Επίσης, η ΡΑΕ προτείνει να καθιερωθεί ένας μόνιμος μηχανισμός αναπροσαρμογής των τιμολογίων ανά εξάμηνο, με βάση την εξέλιξη τιμών χονδρικής.

Παράλληλα, η Ρυθμιστική Αρχή υποστηρίζει ότι θα πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των τιμολογίων που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για διάφορες κατηγορίες καταναλωτών και ο αριθμός των κλιμακίων κατανάλωσης, βάσει των οποίων καθορίζονται οι χρεώσεις.

Ειδικότερα, η ΡΑΕ προτείνει περιορισμό των κλιμακίων σε δύο: μέχρι 2000 kwh και πάνω από 2000 kwh ώστε στο μέλλον να καταργηθεί και η συγκεκριμένη διάκριση και να υπάρξει ενιαία τιμή για όλες τις κιλοβατώρες του οικιακού τιμολογίου.

Μια άλλη πρόταση της ΡΑΕ προβλέπει την απελευθέρωση των τιμολογίων μέσης τάσης, βάσει των υποχρεώσεων του Μνημονίου.

Πιθανή η στάση πληρωμών στη ΔΕΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου προειδοποιεί ότι τυχόν αύξηση του μέσου εσόδου μικρότερη του 15%, προκαλεί προβλήματα ση λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο, οι οι εναλλακτικοί προμηθευτές οδηγούνται εκτός αγοράς και η ΔΕΗ καταλήγει με μαθηματική ακρίβεια σε ένα επί ζημία μονοπώλιο.

Ο κ. Ζερβός μάλιστα εκτιμά ότι η ΔΕΗ θα τεθεί αντιμέτωπη με «το βάσιμο ενδεχόμενο μερικής τουλάχιστον στάσης πληρωμών, ήδη από το 1ο τρίμηνο του 2012, με ολέθριες συνέπειες για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της και προς την χονδρεμπορική αγορά».