ΕΛΛΑΔΑ

Πρωταθλητές στην απαισιοδοξία οι Έλληνες

Πρωταθλητές στην απαισιοδοξία οι Έλληνες

Οι Έλληνες συγκαταλέγονται μέσα στους πιο απαισιόδοξους λαούς της Ευρώπης σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, τα στοιχεία του οποίου δείχνουν δραματική επιδείνωση μέσα σε δύο μόλις μήνες.

Συγκεκριμένα το 99% των Ελλήνων χαρακτηρίζει την οικονομική κατάσταση στη χώρα κακή και σοβαρά επιδεινούμενη σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Παράλληλα, το 76% των Ελλήνων θεωρεί ότι τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη έρθει σε ότι αφορά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας, κάτι που συμμερίζεται το 68% των πολιτών στην ΕΕ.

Μόνο το 24% των Ελλήνων θεωρεί πως τα πράγματα είναι ικανοποιητικά.

Στους 27, ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά απαισιοδοξίας εμφανίζουν επίσης οι Ιρλανδοί και οι Ισπανοί (96%), οι Βούλγαροι ( 94%) και οι Πορτογάλοι ( 92%), την ώρα που ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 68%.

Στον πλούσιο κοινοτικό Βορρά παρατηρούνται τα χαμηλότερα ποσοστά απαισιοδοξίας : Σουηδοί 14%, Λουξεμβούργιοι 15% και Γερμανοί 20%.

Σε ότι αφορά ειδικότερα την κατάσταση του νοικοκυριού τους, μόνο το 24% των Ελλήνων (χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μαζί με την Ουγγαρία ) θεωρεί ότι τα πράγματα είναι ικανοποιητικά.

Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά 12 μονάδες (από 36% σε 24%) μέσα σε περίοδο μόλις δύο μηνών (το Νοέμβριο σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2011).

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιδείνωση μεταξύ των 27, με τον κοινοτικό μέσο όρο να είναι στο -4%. Στον αντίποδα, το τελευταίο δίμηνο βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του νοικοκυριού τους διαπιστώνουν οι Σουηδοί (+5%), οι Λετονοί (+4%) και οι Δανοί (+3%).