ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός - Προσοχή! Σε αυτές τις περιοχές θα χιονίσει τις επόμενες ώρες (ΧΑΡΤΕΣ)

Καιρός - Προσοχή! Σε αυτές τις περιοχές θα χιονίσει τις επόμενες ώρες (ΧΑΡΤΕΣ)

Καιρός: Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ηφαιστίων» η οποία έως τις πρώτες πρωινές ώρες των Θεοφανίων έχει επηρεάσει με ισχυρές βροχοπτώσεις την Κρήτη και με κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις τα ανατολικά κυρίως ηπειρωτικά.

Παράλληλα, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), άνεμοι σε επίπεδο θύελλας επικρατούν τις πρωινές ώρες των Θεοφανίων στο Αιγαίο, με ταχύτητες του ανέμου να φθάνουν στα 161 km/h στην Παξιμάδα Καρύστου και τα 147 km/h στη νότια Τήνο.

Για το υπόλοιπο της ημέρας, περιμένουμε περιορισμό των χιονοπτώσεων στην Αττική, στη Βοιωτία, στην Εύβοια και στα ορεινά της Κρήτης, με τα φαινόμενα να διατηρούν τον έντονο χαρακτήρα τους.

Ισχυρές βροχές αναμένονται στο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη, όπου ενδεχομένως θα δημιουργηθούν προβλήματα λόγω του κορεσμού του εδάφους σε νερό και των μεγάλων ποσοτήτων υετού που αναμένονται.

Δείτε στους παρακάτω χάρτες τις περιοχές που θα «χτυπήσει» περισσότερο η κακοκαιρία:

Στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά, στην Εύβοια και στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι άνεμοι με εντάσεις που θα φτάνουν και τοπικά θα ξεπερνούν τα 10 μποφόρ.

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ

Την ίδια ώρα, για ραγδαία επιδείνωση του καιρού προειδοποιεί και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε.

Πιο αναλυτικά, προβλέπεται νέα επιδείνωση του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Τις χιονοπτώσεις:

α. Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020), κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα και πιθανώς και σε πεδινές περιοχές), καθώς και στα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης.

β. Την Τρίτη (07-01-2020) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις προαναφερθείσες περιοχές (της παρ. 1β) και από τις απογευματινές ώρες από τα βόρεια αναμένεται να εξασθενήσουν.

2. Τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους

α. Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020) στο Αιγαίο αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδο θύελλας, τοπικά 10 μποφόρ.
β. Την Τρίτη (07-01-2020) από αργά το απόγευμα προβλέπεται μικρή εξασθένηση.

3. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες
κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θα επηρεάσουν:
α. Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (Θεοφάνεια 06-01-2020) θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και
β. Από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (07-01-2020) αναμένεται να εξασθενήσουν.

4. Τον παγετό
που θα σημειωθεί:
α. Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020) στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες
β. Την Τρίτη (07-01-2020), κυρίως στα ηπειρωτικά, τοπικά ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και
την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Θεοφάνεια με χιόνια και καταιγίδες

Για την ημέρα των Θεοφανείων προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές στα ορεινά, στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και πρόσκαιρα στη βόρεια Ελλάδα.

Καταιγίδες στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ. Στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά, κυρίως κεντρικά και βόρεια.

Λευκό τοπίο την Τρίτη

Για την Τρίτη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές στα ορεινά, στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και πρόσκαιρα στη βόρεια Ελλάδα.

Καταιγίδες στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια. Σταδιακά στα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά, κυρίως κεντρικά και βόρεια, στα βόρεια τοπικά ισχυρός.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Ηφαιστίων»: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί - Πού χρειάζονται αλυσίδες (ΛΙΣΤΑ)

Σχετικές ειδήσεις