ΕΛΛΑΔΑ

Μεταναστευτικό: «Αναβρασμός» μετά τα άγρια επεισόδια στη Μόρια– Νέες κινητοποιήσεις των κατοίκων

Μεταναστευτικό: «Αναβρασμός» μετά τα άγρια επεισόδια στη Μόρια– Νέες κινητοποιήσεις των κατοίκων
ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Ως «μπαρούτι έτοιμο να εκραγεί» χαρακτήρισε το νησί της Μυτιλήνης ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν την Δευτέρα (3/2) στη Μόρια.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Μουτζούρης επανέλαβε ακόμη μία φορά το αίτημα Μυτιλήνη, Χίος και Σάμος να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού-προσφυγικού. «Οι κάτοικοι έχουν απηύδησε και οι πρόσφυγες έχουν κουραστεί να περιμένουν εκεί μήνες, χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.

Αναβρασμός επικρατεί στη Μυτιλήνη με τους κατοίκους του νησιού να έχουν προγραμματίσει σήμερα, Τρίτη (4/2), να προβούν σε κατάληψη του κτηρίου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου αντιδρώντας στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Στην απόφαση αυτή κατέληξαν κάτοικοι του νησιού μετά από λαϊκή γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας. Στη συνέλευση συμμετείχαν επίσης αυτοδιοικητικοί, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη και τον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη. Παράλληλα, κοινοποιήθηκε αίτημα των κατοίκων για σταθερή διμοιρία στην είσοδο του χωριού, ώστε να μην εισέρχονται εντός αυτού πρόσφυγες και μετανάστες.

Επεισόδια και προσαγωγές

Στην προσαγωγή 40 ατόμων προχώρησε η Αστυνομία, μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν τη Δευτέρα (03/02), ενώ φωτιά ξέσπασε σε εγκαταλελειμμένη κατοικία τη νύχτα, προκαλώντας εκ νέου την οργή στους κατοίκους της περιοχής.

Τα επεισόδια, όπως μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ, σημειώθηκαν στο ύψος της ΔΕΗ και στο σημείο αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να εμποδίσουν τους διαμαρτυρόμενους να φτάσουν στην πόλη της Μυτιλήνης. Πρόσφυγες και μετανάστες άναψαν φωτιές και επιχειρούσαν να κατέβουν στην πόλη μέσα από χωράφια και άλλα δύσβατα σημεία. Περίπου 500 από τους διαδηλωτές κατάφεραν να φτάσουν στην πρωτεύουσα του νησιού και έστησαν αντίσκηνα στην παραλία. Οι διαδηλωτές στις 4 το απόγευμα αποχώρησαν προς τη Μόρια συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Χτυπούσαν τις καμπάνες οι κάτοικοι

Ένταση προκλήθηκε και μέσα στο χωριό της Μόριας, όταν περίπου 300 Αφγανοί στην πλειονότητά τους αιτούντες άσυλο, επιστρέφοντας από τις διαδηλώσεις, αποπειράθηκαν να περάσουν μέσα από το χωριό για να φτάσουν στον καταυλισμό.

Άμεσα αντέδρασε ομάδα κατοίκων που χτύπησαν τις καμπάνες του χωριού και σύντομα μεγάλος αριθμός κατοίκων βγήκε στους δρόμους.

Οι αιτούντες άσυλο οδηγήθηκαν στον καταυλισμό, οι κάτοικοι της Μόριας όμως παρέμειναν για αρκετή ώρα στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι. Όπως μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα stonisi.gr, δεν έχει διευκρινιστεί αν οι διαμαρτυρόμενοι μπήκαν μέσα στο χωριό από μόνοι τους, ή αν οδηγήθηκαν από την ΕΛΑΣ.

Φωτία σε εγκαταλελειμμένη κατοικία

Καθώς η ένταση που επικρατούσε στην περιοχή κορυφωνόταν, μία φωτιά -που ξέσπασε σε εγκαταλελειμμένη κατοικία- «φούντωσε» ακόμη περισσότερο την οργή των κατοίκων.

Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στο οίκημα έμεναν παράτυποι μετανάστες, γεγονός που εξόργισε τους κατοίκους, κατηγορώντας τους μετανάστες για την φωτιά.

Τι ζητούν οι κάτοικοι

Στη συνέλευση που πραγματοποίησαν κάτοικοι της Μυτιλήνης - παρουσία του περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου και του δημάρχου του νησιού - αποφασίστηκε να υπάρξουν αντιδράσεις και προανήγγειλαν ότι προβούν σε κατάληψη της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής το πρωί της Τρίτης (04/02). Παράλληλα, κάτοικοι και αυτοδιοικητικοί ζήτησαν σταθερή διμοιρία στην είσοδο του χωριού, ώστε να μην εισέρχονται εντός αυτού οι μετανάστες και να γίνονται περιπολίες στους δρόμους του χωριού.

Το αίτημα, όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, έγινε δεκτό και αναμενόταν το βράδυ ή σήμερα το πρωί, να φτάσουν δύο επιπλέον διμοιρίες των ΜΑΤ για να ελέγξουν την κατάσταση. Επίσης, στην Γενική συνέλευση ζήτησαν την αποσυμφόρηση της Μόριας και το κλείσιμό της σταδιακά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Διαζύγιο - «βόμβα» για πασίγνωστο Έλληνα τραγουδιστή μετά από 12 χρόνια γάμου (pics)

Τρίκαλα: Βγήκαν από την ταβέρνα για τσιγάρο και έπαθαν σοκ όταν γύρισαν στο τραπέζι τους

Σχετικές ειδήσεις