ΕΛΛΑΔΑ

Μεταναστευτικό: «Καζάνι που βράζει» το Αιγαίο – Στέλνουν ΜΑΤ και αύρες νερού στα νησιά

Μεταναστευτικό: «Καζάνι που βράζει» το Αιγαίο – Στέλνουν ΜΑΤ και αύρες νερού στα νησιά
INTIME NEWS

Από το λιμάνι του Λαυρίου απέπλευσε το μεσημέρι της Δευτέρας (24/02) το πλοίο «Πήγασος» με δυνάμεις των ΜΑΤ και προορισμό τη Μυτιλήνη και τη Χίο.

Το πλοίο, σύμφωνα με το STAR, δηλώθηκε με βλάβη και έτσι δεν πραγματοποίησε το δρομολόγιο για Λήμνο. Στη συνέχεια, με κάθε μυστικότητα, ναυλώθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και επιβιβάστηκαν 10 διμοιρίες ΜΑΤ, αλλά και αυτοκίνητα αντιμετώπισης διαδηλωτών, όπως αύρα ρίψης νερού.

Την Τετάρτη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένονται να μεταφερθούν στα νησιά του Αιγαίου και άλλες δυνάμεις ΜΑΤ από την Καβάλα, καθώς η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έκρυθμη λόγω των νέων κλειστών δομών.

Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου αντιδρούν έντονα στη δημιουργία νέων κλειστών δομών στις περιοχές τους.

Παίρνουν μπροστά οι μπουλντόζες

Ξεκίνησαν σήμερα, Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, οι εργασίες για τη δημιουργία των νέων κλειστών δομών φιλοξενίας σε Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο, όπως σημειώνει η σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στην Διαύγεια.

Οι εκτάσεις, σύμφωνα με την απόφαση, περιλαμβάνουν χωματουργικές εργασίες καθαρισμού των γηπέδων και διαμόρφωσης προσβάσεων, την κατασκευή περιμετρικής περίφραξης τύπου ΝΑΤΟ καθώς και την τοποθέτηση θυρών πεζών και οχημάτων.

Αντίθετος με την κατασκευή νέων κλειστών δομών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού εμφανίστηκε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης. «Ζητήσαμε συνάντηση με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Χθες το βράδυ έλαβα μήνυμα από την Κυβέρνηση ότι δεν επιθυμεί τον διάλογο και ότι θα προχωρήσει κανονικά το σχέδιο της. Εμείς δεν θέλουμε να φτιαχτούν αυτά τα κέντρα με τους χιλιάδες ανθρώπους στις περιοχές μας», είπε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

Μηταράκης: Σε καλύτερη κατάσταση τα νησιά σε λίγους μήνες

«Σε λίγους μήνες τα νησιά θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση», υποστήριξε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μιλώντας την Κυριακή στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Νότης Μηταράκης είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πετύχει ακόμη τον στόχο για τις επιστροφές, αλλά θα το κάνει σύντομα. Στόχος μάλιστα της κυβέρνησης είναι οι 200 επιστροφές την εβδομάδα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στα νησιά: «Τα επιλέγουμε συνειδητά, θα έχουν τη μισή χωρητικότητα από τα σημερινά, αλλά με αυστηρό κανονισμό λειτουργίας. Δεν θα έχουν δικαίωμα εξόδου οι παραβατικοί και για λίγες ώρες θα βγαίνουν οικογένειες».

Όπως είπε, η κυβέρνηση θα δώσει ανταποδοτικά τέλη, θα στηρίξει τους δήμους και ήδη έχει δώσει αποζημιώσεις για τους κατοίκους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τουρκικά εμβατήρια μπροστά από εκκλησία στην Θεσσαλονίκη: «Καταστρέψτε τους Έλληνες»

Καθηγητής μικροβιολογίας ΕΚΠΑ: Θέμα χρόνου να έρθει ο κοροναϊός στην Ελλάδα