ΕΛΛΑΔΑ

Μεταναστευτικό: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες – Δραματική η κατάσταση σε Έβρο και Αιγαίο

Μεταναστευτικό: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες – Δραματική η κατάσταση σε Έβρο και Αιγαίο

Δραματική είναι η εικόνα που έρχεται από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας μας, καθώς - μετά τη χθεσινή δήλωση της Άγκυρας ότι «ανοίγει» τα σύνορα της προς την Ευρώπη - πρόσφυγες και μετανάστες κατά κύματα επιχειρούν να φθάσουν στην Ελλάδα.

Η απόφαση της Τουρκίας να σταματήσει τους ελέγχους στα σύνορα της ήρθε μετά τις σφοδρές επιθέσεις που δέχθηκαν τουρκικά στρατεύματα από δυνάμεις του Άσαντ και της Ρωσίας στην επαρχία της Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ επισημαίνει πως «αν η κατάσταση στην Συρία χειροτερέψει τότε θα χειροτερεύσει η κατάσταση με τους μετανάστες». Επίσης τονίζει ότι «η πολιτική της χώρας στο μεταναστευτικό/προσφυγικό δεν έχει αλλάξει» και αποδίδει το πρόσφατο «κύμα» προσφύγων και μεταναστών που φτάνει στα τουρκικά παράλια μόνο στις συγκρούσεις στην Συρία.

Η θέση της Άγκυρας στη διαχείριση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς, όπως δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας σε δημοσιογράφους, οι πρόσφυγες «αποτελούν πλέον πρόβλημα της Ευρώπης και επίσης του κόσμου». Ο Φαχρετίν Αλτούν επεσήμανε επίσης ότι η Άγκυρα «δεν είχε άλλη επιλογή» παρά να χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους, αφού δεν έλαβε επαρκή βοήθεια για τη φιλοξενία 3,7 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.

Δραματική η κατάσταση σε Έβρο και Αιγαίο

Η απόφαση αυτή της Τουρκίας έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση τόσο στη χώρα μας, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Έχουν περάσει λίγες μόνο ώρες και ήδη στην τουρκική πλευρά των συνόρων στις Καστανιές του Έβρου, όπως μεταδίδουν τοπικά και διεθνή ΜΜΕ, έχουν αρχίσει να στοιβάζονται -κατά εκατοντάδες- άνθρωποι που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη. Πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερους από 1.000 ανθρώπους που επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα μας.

Στο σημείο βρίσκονται από νωρίς το πρωί της Παρασκευής ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος. Στον Έβρο έχει μεταβεί και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Δείτε φωτογραφίες από τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας στον Έβρο:

Υπενθυμίζεται ότι οι Αρχές νωρίτερα προχώρησαν στο κλείσιμο του συγκεκριμένου συνοριακού σημείου διέλευσης πραγματοποιήθηκε λόγω συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων (μεταναστών- προσφύγων) με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα. Kυβερνητικές πηγές τονίζουν πως ο σχεδιασμός προβλέπει ότι μόνο όσοι έχουν χαρτιά και είναι νόμιμοι θα περνούν στην Ελλάδα και κανείς άλλος. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποτρέψει την αθρόα είσοδο από τα σύνορά της όσων δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα και στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, από τα τελωνεία θα διέρχονται όσοι διαθέτουν Visa και τα προβλεπόμενα έγγραφα, ενώ στις περιπτώσεις όπου επιχειρείται παράνομη είσοδος από μεγάλο αριθμό μεταναστών αυτά θα κλείνουν.

Η κατάσταση, όπως μεταδίδει το thrakinea, παραμένει έκρυθμη καθώς το βράδυ της Παρασκευής σημειώθηκαν νέα επεισόδια στην περιοχή. Ειδικότερα, πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησαν να πλησιάσουν τους αστυνομικούς που βρίσκονται στα σύνορα, φωνάζοντας και συνθήματα.

Στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες, γεγονός που δυσκολεύει τις προσπάθειες των αστυνομικών δυνάμεων να περιορίσουν την ένταση.

Δείτε βίντεο από το σημείο:

Παρόμοια εικόνα, όπως μεταδίδει η Deutche Welle, διαμορφώνεται και στο Ντικιλί κοντά στο Αϊβαλί απέναντι από την Μυτιλήνη. Στο νησί, σύμφωνα με τα site lesvospost και stonisi, από το πρωί φθάνουν με φουσκωτές βάρκες πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ οι ροές αναμένονται να αυξηθούν τις επόμενες ώρες.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες από τη Μυτιλήνη:

Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν επίσης ότι υπάρχουν πληροφορίες πως όλες οι δυνάμεις των ΟΥΚ θα μετακινηθούν και τα νησιά θα ενισχυθούν με πλωτά μέσα. Την ίδια ώρα, διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο μέχρι και 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στα τουρκικά παράλια και προσπαθούν να μετακινηθούν προς την Ελλάδα.

Δείτε βίντεο από τη Μυτιλήνη:

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής συμμετείχαν σήμερα, Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, σε σύσκεψη με θέμα τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης και στη συνέχεια επρόκειτο να μεταβούν στη Χίο και τη Σάμο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα, Παρασκευή, τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η κατάσταση στην Τουρκία και οι μετακινήσεις μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την καγκελάριο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Καγκελαρίας, η Άνγκελα Μέρκελ θα επικοινωνήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εντός της ημέρας.

Την ίδια στιγμή, έτοιμη να αναπτύξει έως και 1.000 στρατιώτες και στρατιωτικό εξοπλισμό στα σύνορά της με την Τουρκία, προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών, δήλωσε η Βουλγαρία. Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κραζιμίρ Καρακατσάνοφ, δήλωσε πως η συνοριακή αστυνομία εμπόδισε δύο ομάδες περίπου 30 ανθρώπων να εισέλθουν στη χώρα από την Τουρκία νωρίς σήμερα, Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι τα χερσαία σύνορα της Βουλγαρίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Τουρκία υπερβαίνουν τα 300 χλμ..

Από την πλευρά της, η Άγκυρα ζητά τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Ιντλίμπ και πιέζει με το προσφυγικό δηλώνοντας ότι δεν μπορεί πλέον να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Μεταναστευτικό: Μπαίνει στη «μάχη» και ο Στρατός – Μετακινούνται δυνάμεις στα σύνορα με Τουρκία

Μητσοτάκης: Καμία παράνομη είσοδος - Αυξάνουμε την ασφάλεια των συνόρων μας

Χρυσοχοϊδης: Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της και είναι μια χώρα ασφαλής