ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Δείτε πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα αν κάποιος έχει «κολλήσει»

Κορονοϊός: Δείτε πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα αν κάποιος έχει «κολλήσει»
INTIME NEWS

Κορονοϊός: Αγωνία επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19 - Πόσο διαρκεί η επώαση και πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα.

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς (το 97,5%) έχουν εμφανίσει τα συμπτώματά τους μέσα σε 12 μέρες (συγκεκριμένα 11,5 μέρες) από την έκθεση στον ιό και την έναρξη της λοίμωξης, πράγμα που δικαιολογεί την έως τώρα εφαρμοζόμενη απομόνωση (καραντίνα) για 14 ημέρες.

Όμως, περίπου ένας στους χίλιους - σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις - θα ξεφύγει από το «δίχτυ ασφαλείας», καθώς θα εμφανίσει συμπτώματα αφότου έχει βγει από την 14ήμερη καραντίνα.

Υπολογίστηκε ότι για κάθε 10.000 άτομα που μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων, τουλάχιστον τα 101 θα εκδηλώσουν συμπτώματα μετά τη λήξη της απομόνωσής τους.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Τζάστιν Λέσλερ του Τμήματος Επιδημιολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Annals of Internal Medicine", δήλωσαν ότι «με βάση και τη νέα ανάλυση όλων των δημόσια διαθέσιμων δεδομένων, η τωρινή σύσταση για ενεργή επιτήρηση ή καραντίνα επί 14 μέρες είναι εύλογη, αν και μερικές περιπτώσεις θα ξεφύγουν».

Η μέση περίοδος επώασης επί 5,1 ημέρες του νέου ιού είναι παρόμοια με εκείνη του προηγούμενου συγγενικού κορονοϊού που προκάλεσε τη νόσο SARS, αλλά και του ιού MERS-CoV που έχει επώαση επί πέντε έως επτά μέρες.

Οι ανθρώπινοι κορονοϊοί που προκαλούν τα κοινά κρυολογήματα, έχουν μέση περίοδο επώασης περίπου τριών ημερών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα νοσοκομεία αναφοράς όλη την Ελλάδα

Κορονοϊός: Δείτε LIVE την εξάπλωσή του σε ολόκληρο τον πλανήτη (ΧΑΡΤΗΣ)

Κορονοϊός: Συμπτώματα και μετάδοση - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε