ΕΛΛΑΔΑ

«Νέα Γενιά Ζηρίδη»: Όλο το παρασκήνιο για το «λουκέτο» στα εκπαιδευτήρια

«Νέα Γενιά Ζηρίδη»: Όλο το παρασκήνιο για το «λουκέτο» στα εκπαιδευτήρια
Facebook

«Συναγερμός» σήμανε μετά την είδηση για «λουκέτο» στα εκπαιδευτήρια Ζηρίδη, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους 1.100 μαθητές - Σε αναταραχή βρίσκονται και οι γονείς που έχουν ήδη δώσει προκαταβολές 

Αλλάζει το σκηνικό για την ιδιωτική εκπαίδευση, μετά το «λουκέτο» που φαίνεται ότι θα μπει σε ένα ιστορικό ιδιωτικό σχολείο, τη «Νέα Γενιά Ζηρίδη».

Σοβαρές επιπτώσεις θα έχει η συγκεκριμένη κίνηση στην αγορά, στους 1.100 μαθητές, στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό. Όλοι, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον «αέρα» και περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις, ενώ η διοίκηση δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα. Οι γνώστες των θεμάτων της ιδιωτικής εκπαίδευσης ήξεραν από καιρό ότι μια τέτοια εξέλιξη ήταν πιθανή ενώ το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι γονείς, τώρα βλέπουν ότι η κατάσταση για το μέλλον του σχολείου είναι σοβαρή. Τεράστια χρέη, υπέρογκα δάνεια, σκάνδαλα του παρελθόντος και κακοδιαχείριση έφεραν τα εκπαιδευτήρια σήμερα στο σημείο «μηδέν». Ηδη από την αρχή της χρονιάς οι εξελίξεις έρχονταν με τη μορφή χιονοστιβάδας.

Η αρχή του τέλους

Το Φεβρουάριο του 2020, η πολυτελής κατοικία της ιδιοκτήτριας της «Νέας Γενιάς Ζηρίδη», Κατερίνας Ζηρίδη, στην Κηφισιά, βγήκε στο σφυρί για οφειλές εκατομμυρίων προς τις τράπεζες και το ΙΚΑ. Τρία σχεδόν χρόνια αφότου έχασε το σχολείο, η Κατερίνα Ζηρίδη, πρόεδρος των ομώνυμων εκπαιδευτηρίων, είδε στις 5-2-2020 να βγαίνει σε πλειστηριασμό και η 385 τ.μ. πολυτελής μεζονέτα της στην Κηφισιά. Το ακίνητο βαρύνεται με κατασχέσεις από την Εφορία και το ΙΚΑ για ποσά που υπερβαίνουν τα 8 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα από το 2017 οι εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων στα Σπάτα, που βαρύνονται με τραπεζικό δανεισμό άνω των 22 εκατ. ευρώ, είχαν περάσει μετά από πλειστηριασμό στην κατοχή θυγατρικής εταιρείας τράπεζας.

Μέσα στην κρίση της πανδημίας φαινόταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, καθώς η διοίκηση προσπαθούσε να απεμπλακεί με κάθε τρόπο από τις αποζημιώσεις του προσωπικού, μια διαδικασία που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Καταγγελίες μάλιστα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών αναφέρουν πως η διοίκηση υπόσχονταν ακόμη και διορισμούς στο Δημόσιο, σε όποιον εκπαιδευτικό υπέγφραφε τη λύση της συνεργασίας με τα Εκπαιδευτήρια. Όσον αφορά στους γονείς επίσης επικρατεί ανησυχία τόσο για το αν το σχολείο θα μπορέσει να επιστρέψει τις προκαταβολές, όσο και για του πού θα φοιτήσουν τώρα τα παιδιά τους. Η οικογένεια Ζηρίδη προσπαθούσε εδώ και χρόνια να προχωρήσει σε συμπράξεις με ξένους και ελληνικούς ομίλους, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα και έτσι οι αυξανόμενες οικονομικές υποχρεώσεις μαζί με τον τραπεζικό δανεισμό, να δημιουργήσουν «θηλιά θανάτου» στο λαιμό της διοίκησης. Κάπως έτσι το σχολείο έφτασε στη σημερινή κατάσταση και λίγο πριν αναγκαστεί να βάλει «τίτλους τέλους».

Το σκάνδαλο με το Διεθνές Απολυτήριο

Το 2009 το σχολείο βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα με τη διαρροή θεμάτων του International Baccalaureate (IB) με αποτέλεσμα ο διεθνής οργανισμός να του αφαιρέσει την άδεια να οργανώνει τα ομώνυμα διετή προγράμματα. Ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για το σχολείο, τόσο για το κύρος του όσο και οικονομικό. Το σκάνδαλο ξέσπασε όταν μαθητής πιάστηκε με τα θέματα εξετάσεων στην τσάντα του μέσα στη Σχολή Ζηρίδη. Το περιστατικό αυτό επηρέασε αρνητικά τη φήμη του σχολείου, καθώς υπήρξαν πολλά σενάρια για το πώς ο συγκεκριμένος μαθητής κατάφερε να εξασφαλίσει εκ των έσω τα θέματα των εξετάσεων.

Κατερίνα Ζηρίδη - Οι πλειστηριασμοί και η πτώση μιας «αυτοκρατορίας»

Η Κατερίνα Ζηρίδη, έχασε τις εγκαταστάσεις στα Σπάτα, αλλά είδε και μια πολυτελή κατοικία στην Κηφισιά να βγαίνει σε πλειστηριασμό καθώς ήταν προσημειωμένη για χρέη ύψους 8,6 εκατ. ευρώ σε εφορία και ΙΚΑ. Πρόκειται για ένα σπίτι 385 τ.μ. το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν δοθεί είναι κτισμένο σε έκταση 1,7 στρεμμάτων. Αποτελείται από:

– Το υπόγειο, όπου βρίσκεται το playroom και οι αποθήκες,

– Το ισόγειο, όπου βρίσκεται το προ χολ με το βεστιάριο, το χολ, το λίβινγκ ρουμ, ένα σαλόνι, μία τραπεζαρία, η κουζίνα, το δωμάτιο πρωινού, το δωμάτιο υπηρεσίας με ένα λουτρό, το κελάρι και το πλυσταριό και

– Τον πρώτο όροφο, μετά από ένα ακόμη χολ, όπου αναπτύσσονται τέσσερα υπνοδωμάτια με τρία μπάνια, βεστιάριο και ένα ακόμα δωμάτιο.Σύμφωνα με σύμφωνα με το υπ’ αρ. 1875/2-7-2019 πιστοποιητικό βαρών του Κτηματολογικού Γραφείου Κηφισιάς κατά της οφειλέτιδας υπήρχε:

1) Προσημείωση υποθήκης για δρχ. 200.000.000 υπέρ ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε., εγγραφείσα την 29-1-1998.

2) Προσημείωση υποθήκης για ευρώ 2.500.000,00 υπέρ ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε., εγγραφείσα τη 18-6-2015.

3) Υποθήκη για ευρώ 270.886,81 υπέρ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, εγγραφείσα την 25-10-2016 και η οποία καταχωρήθηκε με τη διαδικασία του 6.4 στις 8-11-2016 με αριθμό κατ/σης 293.

4) Αναγκαστική κατάσχεση για ευρώ 810.208,68 υπέρ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ, εγγραφείσα την 26-10-2005.

5) Αναγκαστική κατάσχεση για ευρώ 749.492,31 υπέρ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ, εγγραφείσα την 24-5-2006.

6) Αναγκαστική κατάσχεση για ευρώ 466.652,17 υπέρ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ, εγγραφείσα την 5-7-2006.

7) Αναγκαστική κατάσχεση για ευρώ 4.452.086,69 υπέρ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ, εγγραφείσα τη 17-6-2015.

8) Αναγκαστική κατάσχεση για ευρώ 392.438,19 υπέρ ΔΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ με αρ. & ημ/νία κατ/σης 686/15-12-2016.

9) Αναγκαστική κατάσχεση για ευρώ 100.000,00 υπέρ ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. με αρ. & ημ/νία κατ/σης 1875/2-7-2019.

Τι λένε οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί

Η ΟΙΕΛΕ σε ανακοίνωσή της στις 30 Ιουνίου αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Πληροφορούμαστε με οργή και κατάπληξη ότι κάποιοι εμπαίζουν τους ταλαιπωρημένους και επί μήνες απλήρωτους εκπαιδευτικούς στα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη, κάνοντας λόγο για κλείσιμο σχολείου και τάζοντας (άγνωστο πώς...) διορισμούς στο δημόσιο.

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας για τα ακόλουθα: Μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί κανένα αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας για αναστολή ή κατάργηση του σχολείου. Ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο δεν μπορεί να κλείσει μόνο του, αλλά απαιτείται απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Ακόμη κι αν κατατεθεί τέτοιο αίτημα και εγκριθεί με υπογραφή Υπουργού, το σχολείο θεωρείται ότι λειτουργεί μέχρι την τελευταία ημέρα του σχολικού έτους, δηλ. την 31η Αυγούστου. Επομένως, και στην περίπτωση που το σχολείο κλείσει, οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να απολυθούν πριν από εκείνη την ημερομηνία. Παρακαλούμε τους συναδέλφους να μην ακούνε τις ψευδείς Σειρήνες και να ενημερώνουν άμεσα τους εκπροσώπους της ΟΙΕΛΕ για οτιδήποτε νεότερο».

Σε νέα ανακοίνωσή της την 1η Ιουλίου η ΟΙΕΛΕ κάνει διάφορες καταγγελίες.

Συγκεκριμένα τονίζει:

Εξοργιστική επιστολή που αμφισβητεί ευθέως την συνταγματική και εκπαιδευτική νομιμότητα, ευνοεί τα σχέδια των μεγαλοσχολαρχών και φέρνει τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς σε πόλεμο με ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, διακινήθηκε από διευθυντικά στελέχη του Γυμνασίου-Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη προς υπογραφή στους (απελπισμένους και τρομοκρατημένους) εκπαιδευτικούς. Βούληση των συντακτών της η μετατροπή των ιδιωτικών σχολείων σε σούπερ μάρκετ και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών σε απλούς υπαλλήλους. Η επιστολή αυτή που απευθύνεται στη Διεύθυνση Δ.Ε. Ανατ. Αττικής και κοινοποιείται στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και (προσχηματικά) στην ιδιοκτήτρια, απηχεί πλήρως τις θέσεις της ιδιοκτησίας και των φερέφωνών της που, έχοντας φέρει με την καταστροφική τους πολιτική το σχολείο στο όριο του γκρεμού, επιχειρούν να μεταβιβάσουν τις ευθύνες τους για την επαγγελματική και οικονομική καταστροφή των εκπαιδευτικών τάζοντας ακόμη και διορισμούς, ως νέοι …Μαυρογιαλούροι. (Ποιος σύστησε, άραγε, τον φωστήρα νομικό και τι συμφέροντα εξυπηρετούνται;)

Ανάμεσα σε πολλά άλλα αδιανόητα, η επιστολή ζητά:

Την κατάργηση της διαδικασίας απόλυσης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών βάσει του Ν. 682/77 και τις καταγγελίες των συμβάσεων με όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία. Με τον τρόπο αυτό, επί της ουσίας ζητείται η επαναφορά του καθεστώτος Αρβανιτόπουλου με ελεύθερες απολύσεις, ελεύθερου χρονικού ορίου συμβάσεις (τέλος, πχ, η αρχική διετία) και η μεταφορά της διοικητικής εποπτείας μας στο Υπουργείο Εργασίας. Ούτε ο Πρόεδρος του ΣΙΣ θα τολμούσε να συντάξει τέτοιο κείμενο-δώρο για τους μεγαλοσχολάρχες. Εννοείται πως σε περίπτωση τέτοιας καταγγελίας σύμβασης δεν είναι δυνατή η χρήση της προϋπηρεσίας για ένταξη σε αξιολογικό πίνακα του ΑΣΕΠ στο μέλλον, άρα οι επιτήδειοι σκάβουν και το δικό τους, αλλά και το λάκκο των συναδέλφων τους.

Την κατάργηση του Ν. 4589/2019 (του νόμου για τις προσλήψεις) που δικαίωνε μακροχρόνια αιτήματα του κλάδου, αναγνωρίζοντας την προϋπηρεσία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών μέχρι τα 120 μόρια, όταν θεοί και δαίμονες προσπαθούσαν να μην μας αναγνωρίζεται ούτε ένα μόριο. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Με απύθμενο θράσος και περιφρονώντας σκαιά δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που απολύθηκαν πέρσι και φέτος και δεν μπορούν να βάλουν νέα στοιχεία στον ΟΠΣΥΔ, ζητούν κατ’ εξαίρεση (!!!) ένταξη στους αξιολογικούς πίνακες του ΑΣΕΠ. Λες και όλοι οι υπόλοιποι, δημόσιοι και ιδιωτικοί συνάδελφοί τους δεν απολύθηκαν… Λες και η δική τους κατάσταση δεν είναι δύσκολη… Αδυνατεί κανείς να αντιληφθεί τη λογική πίσω από αυτή την αντισυνταγματική (καταστρατηγείται το άρθρο 4), παράλογη και παρασιτικής φύσης απαίτηση που, πέραν όλων των άλλων, είναι βέβαιο ότι θα ξεσηκώσει θύελλα αγανάκτησης σε όλες τις συλλογικότητες των δημόσιων εκπαιδευτικών που θα στραφούν, όχι εναντίον των ελάχιστων αφρόνων συντακτών της επιστολής, αλλά του κλάδου μας.

Την κατάργηση της διαδικασίας για το κλείσιμο ενός σχολείου, ζητώντας να μπορεί ο ιδιοκτήτης να το κλείνει εν τω μέσω της σχολικής χρονιάς, ζητώντας δηλαδή τον υποβιβασμό του σε κοινή επιχείρηση. Ζητά, επομένως, (εμμέσως) το κλείσιμο του σχολείου εδώ και τώρα, όταν ακόμη δεν έχει καν κατατεθεί αίτηση προς την Υπουργό Παιδείας για αναστολή, ή κατάργηση. Για ποιο λόγο, άραγε, βιάζονται ορισμένοι;
Είμαστε υποχρεωμένοι να επιστήσουμε την προσοχή στους ταλαιπωρημένους συναδέλφους μας που από άγνοια και απελπισία υπέγραψαν το κατάπτυστο αυτό κείμενο, (αλλά και σε όσους δεν το υπέγραψαν) και να τους τονίσουμε τα ακόλουθα:
Ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο κλείνει μόνο με υπογεγραμμένη απόφαση αυτού που του χορήγησε την άδεια λειτουργίας, δηλ. του Υπουργού Παιδείας. Η απόφαση αυτή ενεργοποιείται υποχρεωτικά στη λήξη του σχολικού έτους, δηλ. την 31/8.
Με το κλείσιμο ενός σχολείου, έρχεται η αυτεπάγγελτη καταγγελία σύμβασης των εκπαιδευτικών, οι οποίοι κατοχυρώνουν μέχρι εκείνη την ημέρα δικαιώματα μισθοδοσίας, αποζημίωσης και προϋπηρεσίας. Υπενθυμίζουμε ότι: Α) Η σύμβαση εργασίας μεταξύ του ιδιοκτήτη ιδιωτικού σχολείου και του ιδιωτικού εκπαιδευτικού λύεται με το θάνατο, την έκπτωση, την αποδοχή παραίτησης και την καταγγελία της σύμβασης εργασίας και εκδίδεται σχετική πράξη του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης (βλ. Ν. 682/77).

Β) Σύμφωνα με σειρά εγκυκλίων του Υπουργείου Εργασίας, δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί καταγγελία σύμβασης ιδιωτικών εκπαιδευτικών στην Εργάνη, αν δεν εκδοθεί πρώτα διαπιστωτική πράξη απόλυσης από το Διευθυντή Εκπαίδευσης με βάση την εκπαιδευτική νομοθεσία.

Για την ΟΙΕΛΕ το κλείσιμο οποιουδήποτε σχολείου, δημόσιου και ιδιωτικού, είναι πλήγμα για το χώρο της εκπαίδευσης, για την κοινωνία, για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδία θα προχωρήσει σε κάθε ενέργεια, ώστε να διασφαλιστεί η νόμιμη λειτουργία του. Στην απευκταία, όμως, περίπτωση που η ιδιοκτησία επιλέξει το κλείσιμο, θα απαιτήσουμε τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων μας και θα σταθούμε στο πλευρό τους νομικά και πολιτικά.

Όμως, έχουμε ήδη ζητήσει την πειθαρχική δίωξη των νόμιμων εκπροσώπων και των διευθυντικών στελεχών Γυμνασίου-Λυκείου του εν λόγω σχολείου που με τις ενέργειές τους βλάπτουν σοβαρά τόσο το σχολείο όσο και τους εργαζόμενους και απειλούν την τήρηση της εκπαιδευτικής νομιμότητας. Τέλος, επιφυλασσόμαστε για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών της ιδιοκτησίας και των διευθυντικών στελεχών μετά από συνεδρίαση των οργάνων της Ομοσπονδίας με το νομικό μας επιτελείο.

Με πληροφορίες από Έθνος

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Εφιάλτης δίχως τέλος στην Ξάνθη - Καραντίνα για άλλες 7 ημέρες