ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Έκκληση ΙΣΑ στους νέους: «Τηρήστε σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης»

Κορονοϊός - Έκκληση ΙΣΑ στους νέους: «Τηρήστε σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης»
ASSOCIATED PRESS

Εκατόν ενενήντα έξι νέα κρούσματα ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης (11/08), ο ΕΟΔΥ και σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή τους, ο κορονοϊός φαίνεται ότι παρουσιάζει μεγάλη έξαρση στην Αττική, όπου καταγράφηκαν 82 νέα κρούσματα.

Με ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών «εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε όλη τη χώρα και ειδικά στο Νόμο Αττικής.

Ο ΙΣΑ καλεί τους πολίτες να αναλάβουν την ευθύνη τόσο για την ατομική τους υγεία, όσο και για την ασφάλεια της κοινωνίας, και να συστρατευτούν με υπευθυνότητα στη μάχη ενάντια στον κοινό εχθρό.

Απευθύνει έκκληση, ειδικά στα άτομα νεαρής ηλικίας, να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης καθώς είναι και αυτοί ευάλωτοι στην λοίμωξη και εμφανίζουν σε μεγάλη συχνότητα σοβαρές επιπλοκές.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης τονίζει τα εξής :

«Η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας και ειδικά η Αττική χτυπά καμπανάκι κινδύνου. Είναι προφανές ότι κινδυνεύουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να βρεθούμε στο μάτι του κυκλώνα. Δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση, ειδικά στις διακοπές, που ερχόμαστε σε επαφή με πολύ κόσμο.

Τονίζουμε ότι οι επαγγελματίες όλων των κλάδων οφείλουν να τηρούν σχολαστικά τις οδηγίες πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού, που έχει θεσπίσει η πολιτεία. Ο εχθρός μας απειλεί περισσότερο από ποτέ. Οφείλουμε να δείξουμε υπευθυνότητα και ομοψυχία, για να βγούμε νικητές κι από αυτή τη δύσκολη μάχη, όπως το πετύχαμε το προηγούμενο διάστημα. Θέλουμε ασφάλεια στις διακοπές, στις επαγγελματικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας τόσο για τους πολίτες της χώρας μας, όσο και για τους επισκέπτες».

Ο ΙΣΑ τονίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα προστασίας που συνιστούν οι ειδικοί.

Ειδικότερα:

  • Αποφεύγουμε το συγχρωτισμό. Κρατάμε απόσταση 2 τουλάχιστον μέτρων από τους άλλους σε όλους τους χώρους.
  • Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα και αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
  • Χρησιμοποιούμε μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους και στους ανοιχτούς σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.
  • Απολυμαίνουμε τις επιφάνειες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή στην παραλία και σε άλλους δημόσιους χώρους (π.χ. ξαπλώστρες κ.τ.λ.)
  • Απολυμαίνουμε τα χέρια μας, όταν ακουμπάμε αντικείμενα ευρείας χρήσης (πρίζες χερούλια ΑΤΜ κ.τ.λ.)
  • Καλύπτουμε τον βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντιλο, το οποίο απορρίπτουμε άμεσα στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, καλύπτουμε την περιοχή με το εσωτερικό του αγκώνα.
  • Εάν εμφανίσουμε συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός πονόλαιμος κ.τ.λ. ) παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση και επικοινωνούμε άμεσα με το γιατρό.»

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων της Τρίτης (11/08):

- 20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

- 82 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 10 εκ των οποίων από γνωστή συρροή

- 42 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε Καρδίτσας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε Ιωαννίνων

- 2 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς

- 1 κρούσμα στην Π.Ε Κιλκίς

- 1 κρούσμα στην Π.Ε Κορίνθου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε Ξάνθης

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας, τα οποία συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

- 5 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 196, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 5.942 (ημερήσια μεταβολή +3.4%), εκ των οποίων 54.9% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 1, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 214 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 26 (69.2% άνδρες).

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Από το σύνολο των 5942 κρουσμάτων, 1503 (25.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2885 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμακαι τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων,(β) των περιστατικών πουκατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου ("εισαγόμενα") όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 668739 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 7489(1.12%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ με το Oruc Reis: Άλλαξε πορεία εντός της τουρκικής NAVTEX