ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Θεσσαλονίκη: Δoκιμάζονται οι αντοχές των νοσοκομείων

Κορονοϊός - Θεσσαλονίκη: Δoκιμάζονται οι αντοχές των νοσοκομείων
ASSOCIATED PRESS

Εν μέσω σημαντικής διασποράς του νέου κορoνοϊού στη χώρα από τις αρχές Αυγούστου, που έχει οδηγήσει την κυβέρνηση σε λήψη νέων μέτρων και τοπικών lockdown, η Θεσσαλονίκη καταγράφει καθημερινά αυξανόμενο επιδημιολογικό φορτίο τόσο σε πολίτες όσο και σε υγειονομικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να δοκιμάζονται οι αντοχές των νοσοκομείων

Την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί μόνο στη Θεσσαλονίκη 435 κρούσματα και 13 θάνατοι από τους συνολικά 21 στη χώρα. Από τους 13 θανάτους, οι έξι αφορούν ηλικιωμένους που φιλοξενούνταν στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.

Το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς στη Θεσσαλονίκη για τον κορoνοϊό, σταμάτησε τη Δευτέρα να δέχεται νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά Covid-19 λόγω της εμφάνισης 14 κρουσμάτων μεταξύ του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του νοσοκομείου, Παναγιώτης Παντελιάδης, η Α' Παθολογική Κλινική απολυμαίνεται και δεν δέχεται νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά Covid-19 μέχρι και την Παρασκευή, ενώ εκτιμά πως θα αρχίσει να δέχεται κανονικά ασθενείς θετικούς στον κορωνοϊό από το προσεχές Σάββατο, ημέρα γενικής εφημερίας. Για τον λόγο αυτό, στα νοσοκομεία αναφοράς της πόλης προστέθηκαν χθες, Δευτέρα, τα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και «Παπαγεωργίου».

Σε καραντίνα 15 ημερών τέθηκαν συνολικά εννιά εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης που εντοπίστηκαν θετικοί στον κορονοϊό, επιστρέφοντας από άδεια.

Σημειώνεται ότι το υγειονομικό προσωπικό της χώρας υποβάλλεται υποχρεωτικά σε τεστ κορονοϊού επιστρέφοντας από άδεια, ωστόσο οδηγίες από τις Υγειονομικές Περιφέρειες αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι θα κάνουν τα τεστ και θα εργάζονται κανονικά με αυξημένα μέτρα ατομικής προστασίας.

Οι υγειονομικοί εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης ζητούν από την κυβέρνηση -μέσω ανοιχτής επιστολής- την άμεση λήψη μέτρων, μέσω μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων στις μονάδες υγείας, προκειμένου να ενισχυθούν οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας και να υπάρξει μόνιμος μηχανισμός επιδημιολογικής επιτήρησης.

Παράλληλα, ζητούν την αύξηση των αριθμών των κλινών ΜΕΘ, την κάλυψη των νοσοκομείων και των υγειονομικών δομών με το αναγκαίο υλικό, μέσα και υποδομές, αλλά και την επίταξη ξενοδοχείων στα οποία θα μπορούν να διαμένουν υγειονομικοί στη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου να προφυλάσσονται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Σύψας: Την ανεύθυνη συμπεριφορά των νέων την πληρώνουν οι ηλικιωμένοι

Την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, εξέφρασε ο Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το βράδυ της Τετάρτης (19/08).

«Ο ιός χτυπάει την πόρτα των γηροκομείων» δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ενώ τόνισε πως την «ανεύθυνη συμπεριφορά κάποιων την πληρώνουν αυτοί που δεν φταίνε και είναι οι ηλικιωμένοι».

Ο Νίκος Σύψας επεσήμανε πως ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι 36 έτη. «Είναι νέοι άνθρωποι που αδιαφορούν για τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας που έχουμε προτείνει και λέμε συνέχεια».

Υπογράμμισε δε ότι υπάρχει και μια δεύτερη πανδημία και είναι η πανδημία της παραπληροφόρησης. «Μαστίζεται όχι μόνο η Ελλάδα αλλά όλος ο κόσμος που είναι το ίδιο επικίνδυνη με την ίδια την πανδημία και έκανε έκκληση στους νέους να προστατεύσουν τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους σημειώνοντας πως ο ιός είναι εδώ και σκοτώνει» είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας προσέθεσε, ακόμη, πως σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς υπάρχει μια ευρεία διασπορά, ενώ για τους παραθεριστές ανέφερε πως μετά τις διακοπές απαιτείται αυτοπεριορισμός επτά ημερών και απόσταση από τους ηλικιωμένους.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

Νέο «άλμα» ημερήσιων κρουσμάτων

Διακόσια δεκαεπτά νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης (19/08) ο ΕΟΔΥ.

Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων έχει ως εξης:

- 16 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

- 89 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 15 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

- 44 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας,

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με σύνδεση με επιβεβαιωμένο κρούσμα,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης,

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,

- 3 κρούσματα στην Μυτιλήνη,

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας,

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων,

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 7.684 (ημερήσια μεταβολή +2.9%), εκ των οποίων 55.3% άνδρες.

Από το σύνολο των 7.684 κρουσμάτων, 1.765 (23.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 3.585 (46.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 3, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 235 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 28 (71.4% άνδρες).

H ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 19 Αυγούστου 2020 (ώρα 15:00).

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Από το σύνολο των 7.684 κρουσμάτων, 1.765 (23.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 3.585 (46.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορoνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 804.282 * κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 8.637(1.07%) ήταν θετικά στον κορoνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτη Μέρκελ: Ο Ερντογάν έφτασε στην… Άνδρο και μας καλεί να κάνουμε διάλογο μαζί του!