ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Τρεις νεκροί μέσα σε λίγες ώρες - Στους 578 οι θάνατοι

Κορονοϊός: Τρεις νεκροί μέσα σε λίγες ώρες - Στους 578 οι θάνατοι

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Μια 69χρονη που νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ πέθανε το πρωί της Δευτέρας (26/10) ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων.

Και τρίτος νεκρός στην Ελλάδα λόγω του κορονοϊού, μέσα σε λίγες ώρες. Από το πρωί της Δευτέρας (26/10) τρεις συνάνθρωποί μας κατέληξαν έχοντας προσβληθεί από Covid-19 ενώ είχαν παράλληλα και υποκείμενα νοσήματα.

Μετά από έναν 82χρονο που νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ και έναν 84χρονο που έφυγε από τη ζωή στα Ιωάννινα, μια γυναίκα που επίσης νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ έχασε τη μάχη και κατέληξε, ανεβάζοντας έτσι τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στην Ελλάδα, στους 578 θανόντες.

Lockdown: Ημερομηνία-κλειδί η 15η Νοεμβρίου - Η κρίσιμη σύσκεψη και τα νέα μέτρα

Η διασπορά του κορονοϊού στην χώρα μας είναι άνευ προηγουμένου αφού πλέον έχουμε ξεπεράσει τα 30.000 κρούσματα, ενώ όπως υπολογίζεται, δεν αποκλείεται και τα επόμενα 24ωρα κιόλας να δούμε περισσότερα από 1.000 κρούσματα σε μία μέρα. Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχουν επισημαίνει αρκετοί λοιμωξιολόγοι, η Πολιτεία έχει θέσει ένα όριο στα 2.000 ημερήσια κρούσματα το οποίο εάν ξεπεραστεί θα πρέπει να οδηγήσει την κυβέρνηση σε δραστικά μέτρα.

Στο πρόσφατο μήνυμά του προς τους πολίτες, μπορεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να είπε ξεκάθαρα πως το lockdown δεν είναι επιλογή, ωστόσο η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, μοιραία θα οδηγήσει σε ένα μορφής lockdown που πιθανότατα θα μοιάζει με αυτό του Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, ο «πονοκέφαλος» στην κυβέρνηση προκαλείται όχι μόνο από τον αριθμό των νοσούντων αλλά κυρίως από την διασπορά του ιού σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ο χάρτης που δημοσιεύουν σήμερα Τα Νέα, είναι χαρακτηριστικός και δείχνει πως η εικόνα της Αττικής να είναι στο «κόκκινο», έχει αλλάξει καθώς πλέον ολοένα και περισσότερες περιοχές εμφανίζουν βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

Κρίσιμη η 9η Νοεμβρίου

Στο πλαίσιο αυτό, οι γνωρίζοντες των διεργασιών στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζου πως σε 15 μέρες, και συγκεκριμένα στις 9 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά τα νέα μέτρα και κατά πόσο έχουν αποδώσει ή όχι.

Οι δύο εβδομάδες θα είναι δηλωτικές του τι να περιμένουμε. Στο καλό σενάριο, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις επιβαρυμένες περιοχές θα έχουν αρχίσει να αποδίδουν και από τις αρχές Νοεμβρίου θα εμφανιστεί μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων. Αυτό θα έχει δείξει πως όχι μόνο οι πολίτες τήρησαν τα μέτρα και απέφυγαν τους συνωστισμούς αλλά και ότι τα αυστηρότερα μέτρα απέδωσαν, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν (π.χ. Πόρος).

Στο κακό σενάριο, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι συνωστισμοί συνεχίζονται και η «ζημιά» που έχει γίνει στο προηγούμενο διάστημα είναι μεγάλη και κατ επέκταση δεν αρκούν τα τελευταία αυστηρά μέτρα. Σε αυτή την περίπτωση, στις 09 Νοεμβρίου, σε σύσκεψη που θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, παρουσία των επιστημόνων θα διαφανεί εάν η κυβέρνηση λάβει νέα δραστικά μέτρα.

Μέτρα που θα θυμίζουν lockdown αφού δεν αποκλείεται η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τέλος, οι πιο αυστηροί προτείνουν ολιγοήμερο lockdown που θα είναι πιθανόν να ισχύσει από τις 15 Νοεμβρίου και για δύο εβδομάδες, καθώς, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές στο Newsbomb.gr «η χώρα πρέπει να φτάσει στα Χριστούγεννα με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Οι δραστηριότητες των πολιτών θα έχουν μεταφερθεί σε σπίτια και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να ελεγχθεί εάν ο κορονοϊός είναι σε τόσα υψηλά επίπεδα».

Πάντως, εκτός των δύο μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή, στο τραπέζι της κυβέρνησης υπάρχουν και άλλα πακέτα μέτρων, πιο αυστηρά, που έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκές πόλεις με βεβαρημένο ιικό φορτίο.

Τα τρία νέα μέτρα κατά του κορονοϊού επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι τα εξής:

  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς θα εφαρμοστεί, ενώ ήδη εφαρμόζεται για τους νομούς που βρίσκονται σε επίπεδο συναγερμού 4. Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό σε αυτές τις περιοχές. Συγκεκριμένα δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού για την Κοζάνη και για την Καστοριά που είναι στο κόκκινο.
  • Λουκέτο στην εστίαση. Στο τραπέζι είναι το μέτρο τύπου Παρίσι. Να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης από τις 9 το βράδυ.
  • Περιορισμός των μετακινήσεων για πολίτες άνω των 65 ετών. Ένα μέτρο που είχε ακουστεί, είχε διαψευστεί, αλλά επανέρχεται στο προσκήνιο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Oruc Reis: Το βρώμικο σχέδιο Ερντογάν για διπλή σύγκρουση σε Κρήτη και Καστελόριζο